Νοσηλευόμενοι Covid Ελλάδα: Σήμα κινδύνου για ειδικούς και κυβέρνηση αποτέλεσε η αύξηση των νοσηλευομένων με κορωνοϊό σε νοσοκομεία της χώρας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα. Ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί για την πίεση θα μπορούσε να ασκήσει στο ΕΣΥ η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, τη στιγμή που την Πέμπτη καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ με 2.917 νέες μολύνσεις είναι η απόφαση για επιβολή γενικού lockdown στη χώρα από το πρωί του Σαββάτου και μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, τις τελευταίες επτά ημέρες είχαμε τουλάχιστο 1.600 κρούσματα ανά ημέρα και από το τέλος Οκτωβρίου έχει αυξηθεί εκθετικά και ανησυχητικά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στους άνω των 65 ετών, ηλικιακή ομάδα στην οποία αυξάνει ο κίνδυνος για σοβαρή νόσο μετά την μόλυνση από τον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, «τις τελευταίες επτά ημέρες είχαν νοσήσει σ’ αυτές τις ηλικίες περισσότερο από 1.000 άτομα». Όπως εξήγησε ο καθηγητής, «σήμερα μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει και πόσοι μπορούν και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ»
«Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε επίσης ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε πως προχθές το βράδυ οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα, είχαν φτάσει τους 1.600, τονίζοντας ότι «πλέον μπαίνουν περισσότεροι από όσους βγαίνουν από τα νοσοκομεία και αυτό δείχνει ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί». Όπως επισήμανε, δεν νοσηλεύονται μόνο ηλικιωμένοι αλλά και νέοι άνθρωποι, αρκετοί από τους οποίους δυσκολεύεται να ξεπεράσουν τις επιπλοκές. Από τις 26 Οκτωβρίου καταγράφεται μία σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων, είπε και ανέφερε ότι χαρακτηριστικά προχθές το βράδυ είχαν καταληφθεί 213 κλίνες ΜΕΘ, δηλαδή το 60% των κλινών για covid.
Κορωνοϊός: Καμπανάκι συναγερμού η αύξηση των νοσηλευομένων
Απόδειξη της πίεσης που έχουν αρχίσει να υφίστανται την τελευταία εβδομάδα τα νοσοκομεία είναι τα στοιχεία που παρουσίασε ο ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με αυτά, στις 27 Οκτωβρίου οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 ήταν 922, ενώ στις 5 Νοεμβρίου 1.503. Στη Θεσσαλονίκη συγκεκριμένα οι νοσηλευόμενοι στο διάστημα 27 Οκτωβρίου με 3 Νοεμβρίου αυξήθηκαν από 89 σε 397. Τα στοιχεία για τους νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας το ίδιο διάστημα είναι πιο ανησυχητικά καθώς από 12 αυξήθηκαν σε 63.
Σημειώνεται ότι στην κορύφωση της πανδημίας τον Απρίλιο, οι νοσηλευόμενοι με κορωνοϊό ήταν 300, δηλαδή το ένα πέμπτο των ασθενών που νοσηλεύονται σήμερα.
Οι τετραψήφιοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται στο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ και οδηγούν τους ειδικούς σε μαύρες προβλέψεις για την περίπτωση που δεν ανασχεθεί. «Αν συνεχίζαμε με αυτόν το ρυθμό θα έπρεπε να υποδεχθούμε στα νοσοκομεία μας μέσα στις επόμενες 10 ημέρες παραπάνω από 1.000 συμπολίτες μας. Και από τους οποίους θα έπρεπε -με βάση τα στατιστικά- οι 150 τουλάχιστον να οδηγηθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αυτό το κύμα, λοιπόν, πρέπει να το ανακόψουμε. Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι 50 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες προσθέτουμε στο Νοσοκομείο “Σωτηρία”, με αυτή την ταχύτητα μπορεί να γεμίσουν σε τρεις ή σε τέσσερις ημέρες», είπε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Τσιόδρας.