Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Εικονικές προσλήψεις – lockdown: Πήγαν να εκμεταλλευτούν «παραθυράκι» στην ΕΡΓΑΝΗ
ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ LOCKDOWN

Εικονικές προσλήψεις – lockdown: Πήγαν να εκμεταλλευτούν «παραθυράκι» στην ΕΡΓΑΝΗ

ΕΡΓΑΝΗ: Μόλις έκανε την ανακοίνωση ο πρωθυπουργός, οι πονηροί... έσπευσαν να δηλώσουν εικονικές προσλήψεις!

Εικονικές προσλήψεις – lockdown: Τα μέτρα είναι φιλότιμα και προσπαθούν να ακολουθήσουν τις ανάγκες της αγοράς αλλά υπολείπονται της ζημιάς που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και αυτής που πρόκειται να συμβεί δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ1. “Κατεβάζουμε ρολά στην αγορά, με την ελπίδα να είμαστε υγιείς να τα σηκώσουμε πριν τα Χριστούγεννα. Νοιώθουμε απογοήτευση και αβεβαιότητα, αλλά ταυτόχρονα διατηρούμε ελπίδα και πείσμα να επανέλθουμε νικητές. Δυστυχώς, μετά την έκρηξη των κρουσμάτων της πανδημίας, δεν καταφέραμε να αποφύγουμε το λίγο-πολύ αναμενόμενο, δεύτερο καθολικό lockdown.

Κι όμως, παρά τις προσπάθειες των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των ανέργων και των νοικοκυριών να μην καταρρεύσουν ολοκληρωτικά – οικονομικά και ψυχολογικά – κάποιοι, εκμεταλλεύονται την κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης, για να πάρουν ενίσχυση – εις βάρος φυσικά συνανθρώπων τους που έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη.

Εικονικές προσλήψεις!

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την αύξηση της ειδικής αποζημίωσης εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης, κάποιες επιχειρήσεις προσπάθησαν να αξιοποιήσουν το «παραθυράκι» στην ΕΡΓΑΝΗ με εικονικές προσλήψεις, αλλά βρήκαν… πόρτα. Το νέο, ειδικό μέτρο, που ισχύει -επί του παρόντος- μόνο για τις αναστολές συμβάσεων του Νοεμβρίου, προβλέπει ότι η ειδική αποζημίωση δεν θα είναι 534 ευρώ, αλλά 800 ευρώ, με προφανή στόχο να ενισχυθούν άνθρωποι που μπορεί να βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εδώ και μήνες.

Κάποιοι… πονηροί επιχείρησαν αμέσως μετά τη σχετική ανακοίνωση από τον Κ. Μητσοτάκη να μπουν στην ΕΡΓΑΝΗ, να δηλώσουν προσλήψεις -προφανώς εικονικές- εποφθαλμιώντας στην αυξημένη ενίσχυση. Η «πόρτα» ήταν κλειστή και λίγη ώρα αργότερα, κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών, το μυστήριο λύθηκε. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν μόνον οι εργαζόμενοι που εμφανίζονταν στις καταστάσεις προσωπικού (έντυπο Ε3 της ΕΡΓΑΝΗΣ) της 4ης Νοεμβρίου, δηλαδή ένα 24ωρο πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους λαθροχειρίες. Όσον αφορά στην ουσία του μέτρου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ωφελημένοι είναι οι εργαζόμενοι σε αναστολή που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή σε κάθε περίπτωση με μισθό χαμηλότερο των 800 ευρώ.

Lockdown: Διψήφια ύφεση στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού

Την ίδια ώρα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 που θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου θα συμπεριληφθούν οι νέες προβλέψεις για την φετινή ύφεση. Στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται νέο σενάριο για το ΑΕΠ και για τα βασικά μακροοικονομικά μεγέθη, καθώς η έξαρση της πανδημίας και το νέο lockdown ανατρέπουν τις αρχικές εκτιμήσεις. Πλέον η ύφεση για φέτος θα προβλέπεται σε διψήφιο ποσοστό, ενώ θα χαμηλώσει ο πήχης και για άλλους μακροοικονομικούς δείκτες.

Σημειώνεται πως το προσχέδιο προϋπολογισμού 2021 προέβλεπε για φέτος ύφεση 8,2%. Παράλληλα, το προσχέδιο εκτιμούσε ανάκαμψη με ρυθμό 7,5% το 2021. Ωστόσο, το γενικό lockdown για ένα μήνα εκτιμάται πως θα έχει περαιτέρω αρνητική επίδραση περί το 3% στο ΑΕΠ, ενώ θα χαμηλώσει και τον πήχη για την ανάπτυξη το 2021. Συγκεκριμένα οι προβλέψεις για ανάκαμψη να περιορίζονται μεταξύ 3,5% και 5%. Αναφορικά με το πρωτογενές έλλειμμα το βέβαιο είναι πως θα υπάρξει σημαντική επιβάρυνση λόγω των μέτρων στήριξης.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπεται έλλειμμα 1% του ΑΕΠ ή 1,862 δισ. ευρώ το 2021 σύμφωνα με το σενάριο βάσης ή 3% του ΑΕΠ, ενώ φέτος εκτιμάται στο 6,23% ή στα 10,643 δισ. ευρώ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Στο υπουργείο Οικονομικών αξιολογούν με μεγάλη προσοχή τα νέα δεδομένα και βασικός στόχος του Χρήστου Σταϊκούρα είναι να μην διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ως “όπλο”

Τα ταμειακά διαθέσιμα ύψους 37,5 δισ. ευρώ, οποία ενισχύθηκαν σημαντικά το τελευταίο χρόνο, με άλλα 16 δισ. ευρώ από τον δανεισμό της χώρας με ευνοϊκούς όρους αποτελούν όπλο στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς δημιουργούν ασφάλεια αλλά και δίνουν τη δυνατότητα για περαιτέρω μέτρα στήριξης, όταν και όπου χρειάζεται. Σημαντικό είναι επίσης ότι το 2021 δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί κανόνες και στόχοι, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοινώνοντας το πακέτο στήριξης για το 2ο lockdown επεσήμανε πως τα υγειονομικά μέτρα θα έχουν μεγάλη επίπτωση στην οικονομία και στα δημόσια οικονομικά. Σημείωσε επίσης πως τα μέτρα για την πανδημία στην Ευρώπη κατά μέσο όρο φτάνουν το 4% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα είναι ήδη στο 6% του ΑΕΠ.

Τα δέκα νέα μέτρα στήριξης είναι συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ

Η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 και 5 ενισχύεται σε 1,7 δισ. ευρώ , ενώ διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Οι επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, δικαιούνται να συμμετάσχουν στο χρηματοδοτικό σχήμα, ανεξαρτήτως πτώσης τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ’ ελάχιστο 2.000 ευρώ.

Παράλληλα αυξάνεται στα 800 ευρώ η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή το Νοέμβριο. Επίσης από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους δεν θα συμψηφίζεται με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα, αλλά θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, και θα πιστώνεται απευθείας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Επιπλέον θεσπίζεται αναβολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών και παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες.

Αναφορικά με τις επιταγές η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής τους, οι λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες του Cnn, οι παρεμβάσεις για τις επιταγές θα αφορούν τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή και τον τουριστικό – ξενοδοχειακό κλάδο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις