Χριστούγεννα 2020 lockdown: Οκτώ μήνες πίσω μοιάζει να γύρισε σήμερα η χώρα, καθώς τέθηκε σε ισχύ το καθολικό lockdown. Η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, η Αθήνα, σήμερα κινείται σε... διαφορετικούς ρυθμούς
Χριστούγεννα 2020 lockdown: Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στις ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς με κορονοϊό τις τελευταίες μέρες σε σχέση με την πρώτη περίοδο της επιδημίας πέρσι την άνοιξη, ενώ ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης είναι ότι μόλις το τελευταίο 24ωρο είχαμε 295 εισαγωγές ασθενών με Covid. Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος σήμερα είναι διασωληνωμένοι 200 ασθενείς ενώ στο αποκορύφωμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 100.
«Υπάρχει έντονη επιδημιολογική επιβάρυνση τις τελευταίες μέρες και ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι ένας ισχυρός δείκτης και ένας βασικός δείκτης λήψης αποφάσεων. Μιλάμε για ένα διπλασιασμό σε σχέση με εκείνη την εποχή» είπε στο OPEN TV ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ Γιώργος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Το σύστημα δείχνει ότι αυτήν τη στιγμή έχει χωρητικότητα αλλά αν δεν προσέξουμε αυτές οι εφεδρείες αν δεν πάρουμε δραστικά μέτρα θα εξαντληθούν κάποια στιγμή και θα βιώσουμε σκηνές που δεν θα θέλαμε να τις βιώσουμε. Και αυτός είναι ο λόγος της απόφασης για το γενικό αποκλεισμό».
Ορθώς ελήφθη η απόφαση για lockdown-Μπορεί να κάνουμε γιορτές με καραντίνα
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι ορθώς ελήφθη από την κυβέρνηση η απόφαση για καθολικό lockdown και εκτίμησε ότι αν τηρηθούν τα μέτρα ευλαβικά και επιδείξουν οι πολίτες αλληλεγγύης τα μέτρα θα αποδώσουν. Ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κάνουμε γιορτές με καραντίνα. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών σε 3-4 εβδομάδες. Αυτοί θα μας δείξουν πώς θα πορευτούμε». Αναφερόμενος στο εμβόλιο τόνισε ότι υπάρχει φως στο τούνελ καθώς έχουν προκριθεί 2-3 μεταξύ των οποίων και αυτό της Οξφόρδης, ενώ αναμένεται να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου.
Πιθανό και τρίτο lockdown
Το ενδεχόμενο να πάμε και σε ένα τρίτο lockdown άφησε ανοιχτό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου μιλώντας στο OPEN TV. «Ο ιός είναι εδώ. Και δεν υπάρχουν περιθώρια για αμφισβητήσεις». Σύμφωνα με την ίδια τα παιδιά θα πρέπει να κάνουν τα εμβόλια κανονικά (ιλαρά, κοκίτη κ.α.) σε αντίθεση με το πρώτο lockdown που κάποια παιδιά καθυστέρησαν να τα κάνουν.
Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της γρίπης η κ. Παπαευαγγέλου δεν συστήνει εμβολιασμό γρίπης σε παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υγείας ενώ θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου. Ούτε όμως και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκου χρειάζεται να το κάνουν όλοι. «Πρέπει να το κάνουν όλα τα παιδιά κάτω των 5 ετών και οι ευπαθείς ομάδες. Όχι όμως όλοι. Η Εθνική επιτροπή εμβολιασμού έχει κάνει συστάσεις τις οποίες και πρέπει να ακολουθούμε».
Λαζανάς: Δεν είμαι αισιόδοξος ότι θα αποδώσουν τα μέτρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου
Ανήσυχος για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο Παθολόγος – Λοιμωξιολογος και μέλος της επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς. Όπως εξήγησε, δεν είναι αισιόδοξος ότι θα αποδώσουν τα μέτρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, εκτιμώντας ότι υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο στην κοινότητα. “Το πότε θα υπάρξει μια χαλαρότητα των μέτρων δεν κρίνεται σε συγκεκριμένους αριθμούς, αλλά όταν υπάρχει σαφής μείωση κρουσμάτων και αποσυμπίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας”, είπε.
Σχολιάζοντας τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η καραντίνα θα αρθεί μόλις τα κρούσματα φτάσουν στα 300, σημείωσε με έμφαση “δεν ξέρω πώς βγαίνουν τα νούμερα και πώς τα λένε”. Αναφερόμενος στον χρόνο επιβολής του lockdown και εάν έπρεπε αυτό να γίνει νωρίτερα, είπε με νόημα ότι “εκ των υστέρων υπάρχουν πολλοί προφήτες” και σημείωσε ότι “εμείς είχαμε κουβεντιάσει στην επιτροπή για επικείμενο lockdown, που όμως περιμέναμε με τα μέτρα ότι θα πάει προς τα πίσω ή θα το αποφύγουμε”.
Θωμαΐδης: Αν πάμε καλά, το lockdown θα κρατήσει μέχρι 15 Δεκέμβρη
Ανησυχητικά ήταν τα όσα ανέφερε ο καθηγητής Νίκος Θωμαΐδης, αναφορικά με την εξάπλωση του κορονοϊού και την αύξηση των κρουσμάτων, ενω εκτίμησε πως το lockdown θα διαρκέσει παραπάνω από τρεις εβδομάδες. Ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ είπε: “Είναι σταθερά υψηλά το ιικό φορτίο κορονοϊού στα λύματα της Αττικής”. Μάλιστα, είπε ότι η εξάπλωση είναι πάνω από το 1% στο Λεκανοπέδιο, κοντά στο 1,5%, και φαίνεται ότι είμαστε στην άνοδο ενός μεγάλου κύματος.
Στο ερώτημα που βρισκόμαστε σήμερα είπε ότι: “Έχει ανέβει από προχθές που ήταν 60.000 ενεργά κρούσματα αλλά από μέρα σε μέρα αλλάζει η τάση και η μέτρηση της Τετάρτης 04/11/2020 έλεγε για μια μέση τιμή που είναι 80.000 ενεργά κρούσματα”. Τόνισε ότι υπάρχει συμπίεση του συστήματος γιατί αυξάνονται οι διασωληνωμένοι και αυτό θα ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες. Διευκρίνισε ότι ανάμεσα στα τουλάχιστον 80.000 ενεργά κρούσματα αυξάνονται οι ασυμπτωματικοί.
“Το lockdown θα κρατήσει περισσότερο”
Ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει το κύμα αν δεν γίνει lockdown και αυτό αποδείχθηκε και την περασμένη φορά. “Στο πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού εξήγησε είδαμε κορύφωση στις 28 με 29 Μαρτίου. Οι μετρήσεις τότε γίνονταν ενώ ήμασταν ήδη σε καραντίνα και το θετικό τότε ήταν ότι η διασπορά απλώθηκε σε χρόνο και έτσι κάναμε την λεγόμενη επίπεδωση της καμπύλης”, ανέφερε. Στο σημείο αυτό τόνισε ότι όσο αίρονταν τα μέτρα άρχισε να αυξάνεται το ιικό φορτίο και αυτό φάνηκε από τον Ιούλιο. Όμως, πρόσθεσε ότι στην Αττική δεν έγινε απότομα αυτό όπως στην Θεσσαλονίκη.
Ερωτηθείς πόσο μπορεί να κρατήσει το lockdown ήταν ξεκάθαρος: “Εγώ πιστεύω ότι το lockdown πρέπει να κρατήσει λίγο παραπάνω. Θα χρειαστούμε λίγες ημέρες παραπάνω και αν όλα πάνε καλά θα ανοίξουμε γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου, Η κορύφωση δεν έχει έρθει ακόμα και αναμένεται σε 15 ημέρες. Έτσι, θα ανοίξουμε το τελευταίο 15νθημερο του Δεκεμβρίου αν όλα ακολουθηθούν πιστά”.
Ανήσυχη η Κοτανίδου για την τήρηση των μέτρων
Για το lockdown και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον κορονοϊό μίλησε η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1. Η κ. Κοτανίδου σε ερώτηση για το αν έπρεπε να υπάρχει τόσος χρόνος από την ανακοίνωση του lockdown μέχρι της εφαρμογή του, με αφορμή και το… φευγιό των κατοίκων της Αττικής προς την επαρχία τόνισε πως “δεν θεωρώ πως είναι καθυστερημένη η έναρξη του lockdown γιατί έπρεπε ορισμένες δομές να προετοιμαστούν. Αυτό όμως που βλέπουμε είναι και μια απόδειξη το πως δεν συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα που ανακοινώνονται. Είδαμε σήμερα στην Αθήνα με την απίστευτη κίνηση στους δρόμους και στις εξόδους και είναι ένα μικρό δείγμα το πως δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το παραμικρό από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα”.
Για τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη στη συγκέντρωση κατά του lockdown και για το κατά πόσο ανησυχεί για το ενδεχόμενο να μην τηρηθούν τα μέτρα στο δεύτερο lockdown τόνισε ότι “ανησυχώ πάρα πολύ πως σε αυτό το δεύτερο lockdown δεν θα ακολουθήσουν πολλοί άνθρωποι τις οδηγίες γιατί και τα πρώτα δείγματα αυτό λένε. Δηλαδή αυτή η συγκέντρωση μέσω ιντερνετ είναι ένα μικρό δείγμα ανθρώπων που για κάποιο λόγο συμπεριφέρονται εντελώς ανεύθυνα”.
Τα πρόστιμα δεν θα κάνουν κάτι
Για το πως θα πειστεί η κοινωνία και για τον διπλασιασμό των προστίμων ανέφερε πως “τα πρόστιμα δεν θα κάνουν κάτι. Οι άνθρωποι αυτοί αδιαφορούν και για τα πρόστιμα και για την υγεία των υπολοίπων. Πρέπει να αναλάβουν οι πιο ειδικοί και να προσεγγίσουν αυτές τις ομάδες ανθρώπων ώστε να μην χρειαστούμε και άλλα lockdown”.
Όσον αφορά τη χρονική διάρκεια αυτής της καραντίνας η κ. Κοτανίδου ξεκαθάρισε πως ‘πάντα έτσι ξεκινά μια καραντίνα. Για λίγο χρονικό διάστημα και αναλόγως από το πόσοι από εμάς θα ακολουθήσουμε τα νέα μέτρα και τις νέες οδηγίες θα δούμε και μια αποτελεσματικότητα.
Τα Χριστούγεννα και το lockdown
Αν όλοι συμμορφωθούμε και για 10-15 μέρες αποφασίσουμε ότι θα καθίσουμε στα σπίτια μας, δεν πάμε σε κρυφά πάρτι, δεν έχουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια με πάνω από 2-3 συγγενικά πρόσωπα, γνωστά άτομα. Σε αυτή την περίπτωση θα έχουμε αποτελεσματικότητα. Αν όμως αποφασίσουμε όλοι να πάμε στην Αράχωβα, στη Χαλκίδα, στο Ναύπλιο τα αποτελέσματα δεν θα είναι ευχάριστα και δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς lockdown.
Το ΕΣΥ δεν έχει φτάσει στα όριά του
Για το ΕΣΥ και την πραγματική του εικόνα και αν αντέχει τόνισε πως “στην Ελλάδα είμαστε πάρα πολύ μακριά από την κατάσταση που είδαμε στην αρχή στην Ιταλία, δηλαδή αν κάνουμε επιλογή το ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Το σύστημα υγείας πιέζεται όμως δεν έχει φτάσει στα όριά του. Έχουμε δυνατότητες να νοσηλεύσουμε και σε απλές κλίνες ασθενείς και σε ΜΕΘ. Από την αρχή της πανδημίας έχουν νοσηλευτεί περίπου 900 ασθενείς στις ΜΕΘ και ένα 35% έχει πάει στα σπίτια του. Ένα σημαντικό ποσοστό παραμένει στις μονάδες και ένα 35% με 37% έχει χάσει τη μάχη. Από τα καλύτερα ποσοστά παγκοσμίως. Στην Ευρώπη σε καλύτερη θέση είναι η Σλοβακία και μετά η Ελλάδα”.
https://www.youtube.com/watch?v=fKnaigFi-1A&t=1s
Δερμιτζάκης: Δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα το lockdown
Στο LIVE NEWS μίλησε ο Μανώλης Δερμιτζάκης, Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου Γενεύης για το lockdown και την εξέλιξη των ερευνών για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού. «Το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα» ανέφερε αρχικά ο κ. Δερμιτζάκης. Αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων, το lockdown θα συνεχίσει.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πότε θα αρθεί η καραντίνα εξαρτάται από «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά». Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown.
«Δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα»
Ένα εναλλακτικό μοντέλο είναι να βγούμε με περίπου 500 κρούσματα, το οποίο μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από 3 βδομάδες. Αν δεν είναι 3 βδομάδες, θα είναι 4 ή 5, δεν θα πάει μέχρι τα Χριστούγεννα». Ερωτηθείς για τα εμβόλια κατά του κοροναϊού, ανέφερε πως πάνε καλά. «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες. Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης». «Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγραμμα, ο εμβολιασμός θα γίνει μετά τα Χριστούγεννα. Εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού θα έρθει σε δεύτερη φάση, από Μάρτη – Απρίλη» συμπλήρωσε.