Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

21

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη μέσω e banking: “Σήκωναν” χρήματα τραπεζικών λογαριασμών
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη μέσω e banking: “Σήκωναν” χρήματα τραπεζικών λογαριασμών

Απάτη μέσω e banking:Το ποσό που έχουν υφαρπάξει από τους λογαριασμούς μέσω e-banking, από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, αλλά είναι μόνο η αρχή της αστυνομικής έρευνας

Απάτη μέσω e banking: «Σήκωναν» τις καταθέσεις ανύποπτων πολιτών σε όλη τη χώρα με διπλό ηλεκτρονικό… ριφιφί! Κατάφερναν με δύο κινήσεις να εμφανίζονται απέναντι στις τράπεζες ως οι κάτοχοι των λογαριασμών, να λαμβάνουν οι ίδιοι αντί των δικαιούχων  τους κωδικούς επαλήθευσης και να μεταφέρουν τα χρήματα σε άλλους λογαριασμούς και από εκεί στις τσέπες τους!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Το ποσό που έχουν υφαρπάξει από τους λογαριασμούς μέσω e-banking, από τα μέχρι τώρα στοιχεία υπερβαίνει τις 185.000 ευρώ, αλλά είναι μόνο η αρχή της αστυνομικής έρευνας. Το καλό είναι ότι επειδή αυτές οι απάτες έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες, οι τράπεζες έχουν ήδη λάβει αντίμετρα ώστε οι δράστες των απατών να μη μπορούν εύκολα να αδειάζουν τους λογαριασμούς.

Ήδη μετά από  συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ημαθία, από κλιμάκια αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Διονύσου Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, συνελήφθησαν βάσει ενταλμάτων του ανακριτή,  εννέα άτομα (επτά ημεδαποί και δύο αλλοδαποί), κατηγορούμενοι για απάτη με υπολογιστή με ζημία που υπερβαίνει συνολικά τις 185.000 ευρώ, πλαστογραφία μετά χρήσεως και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Καταγγελίες για μεταφορά χρημάτων

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, αναφέρει η Αστυνομία, είχαν προηγηθεί καταγγελίες πολιτών στο Τ.Α. Διονύσου, στο Τμήμα Ασφαλείας Θήβας και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για μεταφορά χρηματικών ποσών από τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε λογαριασμούς τρίτων, εν αγνοία τους και έτσι σχηματίσθηκαν αντίστοιχες Δικογραφίες.

Μετά τη συσχέτιση των δικογραφιών, καθώς είχαν ακριβώς το ίδιο περιεχόμενο και την  έρευνα που διενήργησε το Τ.Α. Διονύσου, αποκαλύφθηκαν οι δράστες της απάτης.

Οι τελευταίοι, κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020, προέβησαν σε απάτες μέσω υπολογιστή, τουλάχιστον για τις τρείς εξεταζόμενες περιπτώσεις, έχοντας αποσπάσει χρηματικά ποσά συνολικού ύψους τουλάχιστον 185.500 ευρώ.

Τα αφαιρεθέντα χρηματικά ποσά, όπως προέκυψε, κατέληξαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εννέα συλληφθέντων, καθώς και ενός ακόμη  ατόμου, που αναζητείται.

Υποκλέπτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου

Ως προς τη μεθοδολογία, συνεχίζει η Αστυνομία,  οι δράστες χρησιμοποιούν την μέθοδο απάτης, ευρύτερα γνωστής ως “sim swapping”. Συγκεκριμένα, οι δράστες αρχικά υποκλέπτουν τους μυστικούς κωδικούς εισόδου (username – password) στις πλατφόρμες e-banking, μέσω εγκατάστασης κακόβουλου λογισμικού σε υπολογιστή των θυμάτων. «Ακολούθως», εξηγεί λεπτομερώς η Αστυνομία «χρησιμοποιώντας πλαστές εξουσιοδοτήσεις ή άλλα πλαστά έγγραφα, μεταβαίνουν σε καταστήματα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και επιτυγχάνουν την έκδοση νέας κάρτας sim, στον τηλεφωνικό αριθμό που χρησιμοποιεί το θύμα, για να λαμβάνει τους κωδικούς επαλήθευσης, που απαιτούνται για την ολοκλήρωση τραπεζικής συναλλαγής στις πλατφόρμες e-banking.

Με τον τρόπο αυτό, αποσπούν χρηματικά ποσά από λογαριασμούς των θυμάτων τους».

Η δράση των συλληφθέντων εκτείνεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, καθώς από την έρευνα προέκυψε ότι έχουν προβεί σε αντικατάσταση καρτών sim σε διάφορες περιοχές της Χώρας.

Ο συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον του  Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις