Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

19

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Κίνα κορονοϊός σήμερα: Καθάρισε με ένα lockdown;
ΤΟ... ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΦΟΝΙΚΟΥ ΙΟΥ

Κίνα κορονοϊός σήμερα: Καθάρισε με ένα lockdown;

Κίνα κορονοϊός σήμερα: Ο νέος κορωνοϊός μπήκε στη ζωή μας όταν η Κίνα ανακοίνωσε τις πρώτες υποψίες της και κρούσματα στα τέλη του 2019 και συγκεκριμένα στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Κίνα κορονοϊός σήμερα: Ο κορονοϊός «μετράει» πάνω από 10 μήνες παρουσίας στον πλανήτη, μετά την πρώτη ειδοποίηση της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την ύπαρξη μιας «ιογενούς πνευμονίας» στην πόλη Ουχάν. Ήταν 31 Δεκεμβρίου 2019, όταν η Κίνα ειδοποιεί τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για 27 κρούσματα μιας «ιογενούς πνευμονίας» στην κεντρική πόλη Ουχάν της επαρχίας Χουμπέι. Οι αρχές κλείνουν μια αγορά στην πόλη την επόμενη μέρα, αφού ανακαλύπτουν ότι ορισμένοι ασθενείς είναι προμηθευτές ή έμποροι.

Η πιθανή επιδημία σύντομα προσέλκυσε την κρατική προσοχή, συμπεριλαμβανομένης της προσοχής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας (ΕΕΥ) στο Πεκίνο, η οποία έστειλε εμπειρογνώμονες στην Ουχάν την επόμενη μέρα. Στις 8 Ιανουαρίου, αναγνωρίστηκε ένας νέος κορονοϊός ως η αιτία της πνευμονίας. Η αλληλουχία του ιού δημοσιεύθηκε σύντομα σε μια βάση δεδομένων ανοικτής πρόσβασης. Τα μέτρα που ελήφθησαν από την Κίνα επαινέθηκαν σε μεγάλο βαθμό από πολλούς, συμπεριλαμβανομένης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Η ανταπόκριση της Κίνας φαίνεται να είναι πολύ πιο διαφανής από τον τρόπο με τον οποίο η χώρα ανταποκρίθηκε στο SARS το 2003.

Ωστόσο, η καθυστερημένη και αμφιλεγόμενη αντίδραση των αρχών της Ουχάν και της Χουπέι απέτυχε να συγκρατήσει την έξαρση σε πρώιμο στάδιο, γεγονός που οδήγησε σε κριτική από το κοινό και τα μέσα ενημέρωσης. Μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, ο ιός είχε εξαπλωθεί σε όλες τις επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας. Έως τις 8 Φεβρουαρίου, πάνω από 724 είχαν πεθάνει από πνευμονία που σχετίζεται με τη μόλυνση από κορονοϊό και 34.878 επιβεβαιώθηκαν ως μολυσμένοι. 

Μόνο στη Χουπέι υπήρξαν 24.953 περιπτώσεις μολύνσεων και 699 σχετικοί θάνατοι. Όλες οι επαρχίες της ηπειρωτικής Κίνας είχαν ξεκινήσει το υψηλότερο επίπεδο απόκρισης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Στις 31 Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ δήλωσε την έξαρση ως «έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ενδιαφέροντος», επειδή φοβόταν ότι ο ιός εξαπλώθηκε πέρα ​​από την Κίνα, όπου δεν υπάρχει ισχυρό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, παρά την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες της Κίνας.

Αυστηρά μέτρα

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε για μια «σοβαρή κατάσταση» που αντιμετωπίζει η Κίνα. Το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος σχημάτισε μια ειδική ομάδα ηγεσίας για τον έλεγχο επιδημίας υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ. Οι εορτασμοί της κινεζικής Πρωτοχρονιάς ακυρώθηκαν. Οι επιβάτες ελέγχονταν για τις θερμοκρασίες τους. Έχουν συσταθεί εντολές για επιδημιολογικό έλεγχο (CEC) σε διάφορες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων της Ουχάν και Χουπέι. Πολλές υπηρεσίες διαεπαρχειακών λεωφορείων, και σιδηροδρομικές υπηρεσίες έχουν ανασταλεί.  Στις 29, όλες οι πόλεις του Χουμπέι είχαν τεθεί σε καραντίνα. Οι νόμοι απαγόρευσης της κυκλοφορίας έχουν εφαρμοστεί στην Χουανγάνγκ , στη Γουεντζόου, και σε άλλες πόλεις της ηπειρωτικής χώρας. Η περιοχή βλέπει επίσης μια τεράστια έλλειψη από μάσκες προσώπου και άλλων προστατευτικών εξοπλισμών, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τον παγκόσμιο κόμβο κατασκευής για τα προϊόντα αυτά.

Λίγους μήνες αργότερα, ερχόμαστε στο σήμερα, με το δεύτερο κύμα κορονοϊού να μην μπορεί να αναχαιτιστεί. Για να προστατευτεί από μία ενδεχόμενη έξαρση της πανδημίας στη χώρα, η Κίνα απαγόρευσε τους μη Κινέζους τουρίστες από τη Βρετανία, το Βέλγιο, τις Φιλιππίνες και την Ινδία, επιβάλλοντας μερικά από τα πιο αυστηρά μέτρα εισόδου από οποιαδήποτε χώρα. Οι απαγορεύσεις ήταν μια μερική αντιστροφή της χαλάρωσης στις 28 Σεπτεμβρίου, όταν η Κίνα επέτρεψε σε όλους τους αλλοδαπούς με έγκυρη άδεια παραμονής να εισέλθουν. Τον Μάρτιο, η Κίνα είχε απαγορεύσει την είσοδο αλλοδαπών σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, πολλοί άνθρωποι που σχεδιάζουν επισκέψεις τον Νοέμβριο στην Κίνα προσπαθούν να κλείσουν πτήσεις νωρίτερα για να παρακάμψουν τους περιορισμούς που θα τεθούν σε ισχύ για άλλες χώρες από την Παρασκευή.

Η αυστηρή πολιτική της Κίνας, ίσως αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα, χάρη στον οποίο τα καθημερινά κρούσματα στην χώρα μέχρι και σήμερα, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις