Κρέπα σκέτη - θερμίδες: Αντίθετα με το τοστ ή το ψωμί η κρέπα μπορεί να έχει πολλές αλλά και λίγες θερμίδες ανάλογα με τα συστατικά με τα οποία φτιάχνεται η ζύμη.
Κρέπα σκέτη – θερμίδες: Η κρέπα είναι αγαπημένο σνακ του καλοκαιριού που πολλές φορές αντικαθιστά το γλυκό όταν περιέχει σοκολάτα αλλά και το βραδινό ή το μεσημεριανό όταν περιέχει αλμυρά συστατικά. Αντίθετα με το τοστ ή το ψωμί η κρέπα μπορεί να έχει πολλές αλλά και λίγες θερμίδες ανάλογα με τα συστατικά με τα οποία φτιάχνεται η ζύμη.
Κατά κανόνα αν η ζύμη έχει περίπου 240 θερμίδες ανά μερίδα τότε υπολογίζεται ότι με μια φέτα γαλοπούλα, τυρί, ντομάτα και μαρούλι με σως οι θερμίδες θα φτάσουν τις 430.
Επομένως πρέπει να προσέχουμε αρκετά τα συνοδευτικά της κρέπας αφού αν προσθέσουμε αρκετά μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 900 θερμίδες!
Κρέπα σκέτη μικρή (27γρ): 62 θερμίδες
Κρέπα μεγάλη (110 γρ): 250 θερμίδες
Κρέπα με μια κουταλιά μέλι: +20 θερμίδες
Κρέπα μικρή βρώμης απλή: 11 θερμίδες
Υλικά:
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
1 κουτάλι του γλυκού αλάτι
1 ½ κούπα γάλα
2 αυγά
3 κουτάλια της σούπας λάδι ή λιωμένο βούτυρο
Εκτέλεση:
Βάλε το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και ανακάτεψε λίγο με έναν αυγοδάρτη. Πρόσθεσε το γάλα, τα αυγά και το λάδι ή το βούτυρο και ανακάτεψε καλά με τον αυγοδάρτη μέχρι να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα (μπορεί να έχει σβώλους, αλλά όχι ορατό αλεύρι στην επιφάνεια ή μεγάλα κομμάτια στο βάθος).
Βρες ένα μεγάλο (ή και μικρό για mini κρέπες), αντικολλητικό τηγάνι και βάλε το στο μάτι να ζεσταθεί (χωρίς λάδι) σε μέτρια φωτιά.
Με μία μικρή κούπα ή (ιδανικά) μία κουτάλα (από αυτές που σερβίρουμε σούπες) τοποθέτησε μια δόση μείγματος στο ζεστό τηγάνι σου.
Εδώ θέλει λίγη προσοχή. Μόλις η κρέπα σου είναι έτοιμη να τη γυρίσεις, θα ξεκολλάει μόνη της από το τηγάνι. Αν η κρέπα σου δε ξεκολλάει, μη προσπαθήσεις να τη γυρίσεις. Πρόσεχε να χρησιμοποιείς σπάτουλα από ξύλο ή σιλικόνη για να γυρίσεις τις κρέπες, έτσι ώστε να μη χαλάσεις το αντικολλητικό σου τηγάνι.
Μόλις γυρίσεις την κρέπα άσε τη να ψηθεί μερικά λεπτά και από την άλλη μεριά, και ύστερα τοποθέτησέ τη σε ένα πιάτο και επανέλαβε τη διαδικασία με μία ακόμα δόση ζύμης, μέχρι αυτή τη τελειώσει.
Δεν υπάρχει πρόβλημα με το να γυρίσεις τις κρέπες σου πάνω από 1-2 φορές. Ανάλογο το πόσο τραγανές ή μαλακές τις θες, όμως, κράτα τες περισσότερη ή λιγότερη ώρα στο καυτό τηγάνι.