Κορονοϊός Ελλάδα νεκροί: «Από τις τρεις εβδομάδες που έχει ανακοινωθεί το lockdown, τις πρώτες δύο δεν θα έχουμε σοβαρές μειώσεις στα κρούσματα κορονοϊού, διότι ακόμα συζητάμε για τα μέτρα που ίσχυαν πριν από μέρες». Αυτό τόνισε μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «θα δούμε ίσως κάποια συγκράτηση», αλλά «το αποτέλεσμα του lockdown θα φανεί την τελευταία από τις τρεις εβδομάδες». Ο καθηγητής επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να μπερδεύουμε τον αριθμό των κρουσμάτων με εκείνον των θανάτων ή των διασωληνωμένων, καθώς «οι θάνατοι και οι διασωληνώσεις έρχονται μετά τα κρούσματα». «Οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι από μολύνσεις που έγιναν περίπου έναν μήνα πριν», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο αριθμός τους «μπορεί να αυξάνεται ενώ μειώνονται τα κρούσματα για μια μικρή περίοδο».
Ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα δούμε δραματική μείωση των κρουσμάτων αλλά μια σταθεροποίηση. «Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση στους θανάτους γιατί ακόμη δεν έχουν πιάσει τα μέτρα που βάλαμε το Σάββατο. Επειδή το lockdown θα είναι σύντομο δε δούμε τα αποτελέσματά του στη διάρκειά του, θα τα δούμε δύο εβδομάδες μετά. Αν κάνουμε τρεις εβδομάδες lockdown, μετά από πέντε εβδομάδες μπορεί να είμαστε κάτω από 500 κρούσματα», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε πως θα ήταν σκόπιμο «να δούμε δύο βδομάδες μειώσεις των κρουσμάτων, να σταθεροποιήσουμε το μοντέλο της μείωσης, και να ανοίξουμε γύρω στην τέταρτη εβδομάδα». Σχετικά με το εμβόλιο, ο κ. Δερμιτζάκης σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν μετά τα Χριστούγεννα.
Βατόπουλος: Για να αρθεί το lockdown πρέπει να πέσει πολύ κάτω από το 1 ο ρυθμός μετάδοσης
Στην εκτίμηση ότι «τα κρούσματα κορονοϊού θα αρχίζουν να ελαττώνονται την επόμενη εβδομάδα αν και για 2-3 ημέρες θα έχουμε ακόμα κρούσματα και διασωληνώσεις» προχώρησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Κατά τον ίδιο για να υπάρξει άρση του lockdown «πρέπει το R (σ.σ. ο δείκτης μεταδοτικότητας) να πέσει πολύ κάτω από την μονάδα. Στην προηγούμενη καραντίνα είχε πάει στο 0,5».
«Ο κόσμος θα καταλάβει ότι πάμε καλά όταν αρχίσουν να πέφτουν τα κρούσματα και να έχουμε το αντίστροφο που καταγράψαμε στην αύξηση» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος σημειώνοντας ότι «από τον Ιούνιο και πέρα γίνεται περίπου 20.000 τεστ γενικά καθημερινά».
Στην ερώτηση, δε, για τις αντοχές του ΕΣΥ, ο κ. Βατόπουλος απάντησε «νομίζω ότι θα αντέξει το σύστημα υγείας καθώς υπάρχουν ακόμα κενά κρεβάτια και η ένταση θα κρατήσει για άλλες 2-3 ημέρες».
«Το θέμα είναι τι θα γίνει μετά. Κατά πόσο ο κόσμος θα πειστεί ότι οι μάσκες οι αποστάσεις και η υγεινή πρέπει να συνεχιστούν και να μπουν στην κουλτούρα μας» είπε ο κ. Βατόπουλος προσθέτοντας τη φράση «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Ερωτηθείς για τις αναφορές περί μετάλλαξης του κορονοϊού ο κ. Βατόπουλος απάντησε ότι «ειδικά δημοσίευση από το Χιούστον λέει ότι ίσως είναι πιο μεταδοτικός» αλλά σε καμία από τις τρεις μεταλλάξεις που μελετώνται «δεν φαίνεται κάτι να έχει γίνει πιο παθογόνος».