13033 όριο - SMS: Απάντηση στο ζήτημα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες για το εάν υπάρχει «κόφτης» στα SMS που στέλνονται από τους πολίτες για τις μετακινήσεις τους στη διάρκεια του lockdown, έδωσε σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.
13033 όριο – SMS: Δεν υπάρχει καμία σκέψη για ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή sms στο 13033, ξεκαθάρισαν σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε ενδεχόμενο «κόφτη» για την αποστολή SMS στο 13033. Ο ίδιος απάντησε κατηγορηματικά «όχι» στη σχετική ερώτηση ξεκαθαρίζοντας εκ νέου ότι «1. δεν υπάρχει κανείς κόφτης και 2. δεν κοιτάμε και δεν κοιτούσαμε τα δεδομένα αυτά».
Όπως εξήγησε το 13033 δημιουργήθηκε «για να διευκολύνουμε τον κόσμο από το να τυπώνει χαρτιά και φόρμες». Σημείωσε ακόμα ότι «υπάρχουν όμως πολίτες που έχουν κάνει φραγή σε 5ψηφια νούμερα και αυτό επηρεάζει την επικοινωνία με 13033» προσθέτοντας ότι «μεγάλο ρόλο παίζει το σήμα που παίζει κανείς». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα «κόφτη» στον αριθμό μηνυμάτων που στέλνει ο κάθε πολίτης. Παράλληλα σημείωσε ότι όπως και η μάσκα, όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης.
Ο κ. Ζαριφόπουλος είπε ότι σε ό,τι αφορά τα sms, ισχύουν όσα ίσχυαν και στο πρώτο lockdown και εξήγησε ότι είναι σαν ένα κομμάτι, όπως ακριβώς η έγγραφη βεβαίωση που μπορεί να κάνει κανείς για να μπορέσει να κυκλοφορήσει και μετά καταστρέφεται. «Δεν αποθηκεύονται τα μηνύματα. Δεν τα κρατάμε τα μηνύματα αυτά. Δεν ήταν ποτέ ο στόχος του 13033 αυτός», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (105,8) και επανέλαβε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει χρέωση στο 13033.
Ο ίδιος εξήγησε ότι οι πολίτες στέλνουν το sms για να δηλώνουν τον σκοπό της μετακίνησής τους και μόνο αυτό.
Σχολιάζοντας το θέμα του ενός εκατομμυρίου sms που εστάλησαν, είπε ότι σίγουρα υπάρχει προβληματισμός, σημειώνοντας ότι δεν είναι μόνο αυτό, αλλά και άλλα περιστατικά όπως για παράδειγμα το πάρτι που έγινε εν μέσω καραντίνας σε γνωστό ξενοδοχείο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης σχετικά με τις μετακινήσεις, μίλησε για το πότε το 13033 μπορεί να «μπλοκάρει» κάποια μετακίνηση, διευκρινίζοντας πως ναι μεν δεν υπάρχει όριο, αλλά το σύστημα μπορεί να δει ποιοι πολίτες στέλνουν SMS για πολλές μετακινήσεις και να «αρνηθεί» την έξοδο στον εκάστοτε αποστολέα. Επίσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, πέραν των δικαιολογιών που έχουν προβλεφθεί (μόνιμη εργασία, κατοικία και αγροτικές εργασίες).
Πότε το 13033 μπορεί να «αρνηθεί» την έξοδο
Δεν αποκλείεται η απάντηση, στο SMS στο 13033, για μετακίνηση, να είναι και αρνητική ξεκαθάρισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Μιλώντας στον ANT1, ο κος Σταμπουλίδης εξήγησε ότι μπορεί τα sms στο 13033 να μην έχουν όριο αλλά αν το σύστημα εντοπίσει πολλές μετακινήσεις από έναν αριθμό, μπορεί να τον εμποδίσει και να «αρνηθεί» την έξοδο. «Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές», θα σας κόψει, τόνισε συγκεκριμένα.
Επιπρόσθετα, όπως διευκρινίστηκε επίσης, σε περίπτωση που ο πολίτης στείλει μήνυμα στο 13033 και δεν λάβει απάντηση, τότε πριν βγει από το σπίτι του, θα πρέπει να ξαναστείλει μήνυμα και να λάβει απάντηση. Το να μη λάβει απάντηση μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως εκείνη την ώρα, στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπάρχουν πολλά μηνύματα.
Σημειώνεται ακόμη πως σε περίπτωση που το μήνυμα σταλεί αλλά δεν είναι γραμμένο σωστά, βάσει των οδηγιών για το ποια θα πρέπει να είναι η μορφή του το σύστημα “απαντά” αυτόματα με ένα μήνυμα στο οποίο, δίνει οδηγίες για τον τρόπο που αυτό πρέπει να γραφτεί και ζητά εκ νέου αποστολή στη σωστή μορφή.
Lockdown: 1.000.000 SMS το βράδυ της Κυριακής για άθληση
Αυστηρά μηνύματα για εντατικούς ελέγχους σε όσους αναζητούν παραθυράκια στο lockdown μέσω του SMS για άθληση έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και διαμήνυσε ότι εάν τηρηθούν από όλους τα μέτρα, θα λήξει η καραντίνα στις 30 Νοεμβρίου, επαναφέροντας την έννοια της ατομικής ευθύνης.
“Αυτό που δεν θέλουμε να δούμε είναι η καταστρατήγηση των μέτρων. Όπως για παράδειγμα εχθές (Κυριακή) διαπιστώθηκε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο SMS εστάλησαν μετά τις 9:00 το βράδυ για άθληση” είπε ο κ. Πέτσας και εκτίμησε ότι αυτό είναι μία προσπάθεια καταστρατήγησης των μέτρων.
Ξεκαθάρισε δε ότι αυτοί που προσπαθούν να καταστρατηγήσουν τα μέτρα, θα βρουν απέναντι τους εκτεταμένους και σκληρούς ελέγχους, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόστιμο έχει αυξηθεί και κάλεσε όλους αντί να πληρώνουν πρόστιμα να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ειδικών, για να βγει η χώρα μία ώρα αρχύτερα από το lockdown.
https://www.youtube.com/watch?v=vX-u4ggajN8
Οι μετακινήσεις με SMS στο 13033
Για τις μετακινήσεις με SMS στο 13033 καταγράφεται ο αριθμός λόγου εξόδου (από το 1 ως το 6), το ονοματεπώνυμο και η διεύθυνση κατοικίας.
Επιλογή 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό
Επιλογή 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)
Επιλογή 3: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή
Επιλογή 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη
Επιλογή 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Επιλογή 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Όσοι στέλνουν SMS λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας. Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να δείχνουν το SMS μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.