Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 10/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 2384 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60570, εκ των οποίων το 54.2% άνδρες. 4510 (7.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 16382 (27.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
263 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 71 (27.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 86.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 336 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 41 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 866 θανάτους συνολικά στη χώρα. 351 (40.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έκτακτη ενημέρωση Κικίλια για ΜΕΘ και ΕΣΥ
Δραματική φαίνεται πως είναι η διάδοση του κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, όπου η θετικότητα στον ιό αγγίζει το 32% σύμφωνα με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Τα στοιχεία μετέδωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά τη ζωντανή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Τρίτη, λέγοντας πως «ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δεν προσέξαμε».
«Η θετικότητα με βάση το ΑΠΘ είναι 32%. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά. Αυτό εξηγεί και το lockdown, όμως πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο υπουργός σημείωσε πως στη συμπρωτεύουσα αναπτύχθηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ αρχικά, ενώ ακολούθησε η ανάπτυξη ακόμη 75 κλινών. «Κάποιοι έσπευσαν να διακινήσουν αφόρητα ντροπιαστικά fake news» είπε ο κ. Κικίλιας και αναφέρθηκε στο ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, όπου μπαίνουν στη μάχη 50 νέες κλίνες ειδικών μονάδων που μετατρέπονται σε Covid-19. Όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, στη Βόρεια Ελλάδα έχουμε πλέον 233 ΜΕΘ Covid.
Οι εξελίξεις για το εμβόλιο του κορονοϊού
«Έτοιμο» είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Bild», το συμβόλαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech για την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορoνοϊού, που παρασκευάζεται σε συνεργασία με τη φαρμακευτική εταιρεία Pfizer. Οι δύο πλευρές είχαν ολοκληρώσει τις συνομιλίες και είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία από τις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά δεν είχε υπογραφεί το συμβόλαιο. Η διαπραγμάτευση για τους όρους του συμβολαίου έχει ολοκληρωθεί και το αποτέλεσμα θα τεθεί αύριο στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου αναμένεται να λάβει και την επίσημη έγκριση. «Είναι όλα εκεί (στο συμβόλαιο) και τίποτα δεν μπορεί πλέον να το εμποδίσει», ανέφερε στη γερμανική εφημερίδα πηγή της Επιτροπής, διαβεβαιώνοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι ήδη ενήμερη για τη διαδικασία.
Η παραγγελία, όπως ήταν ήδη γνωστό από την προκαταρκτική συμφωνία, αφορά 200.000.000 εμβόλια και επιλογή για επιπλέον 100.000.000 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150.000.000 Ευρωπαίοι. Ο κ. Λίζε διευκρίνισε ακόμη ότι δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα παραγωγής του συγκεκριμένου εμβολίου στις γερμανικές εγκαταστάσεις της BioNTech αποκλειστικά για τις αγορές των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας. «Ο κατασκευαστής γνωρίζει την ευθύνη του», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός πολιτικός.
https://www.youtube.com/watch?v=5aqUY4WkKL8
Εμβόλιο Pfizer κορονοϊός: Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες
Τις πληροφορίες της «Bild» επιβεβαιώνει και ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU): «Μπορώ να σημάνω λήξη συναγερμού. Οι συμφωνίες θα υπογραφούν τις επόμενες ώρες και στη συνέχεια θα επικυρωθούν και νομικά με τις αυριανές αποφάσεις της Επιτροπής», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix ο κ. Βέμπερ, διαβεβαιώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση στο εν λόγω εμβόλιο. Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εντός των επόμενων ημερών είχε εκφράσει προηγουμένως ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θα εξασφαλίσει έως και 100.000.000 δόσεις. Οι μεγαλύτερες προκλήσεις, επισήμανε, είναι η διανομή του εμβολίου και η συντήρησή του στις χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτείται να παραμείνει.
Συμβόλαιο της Κομισιόν με Pfizer και BioNTech για 300.000.000 εμβόλια -Πώς θα διανεμηθούν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε φθάσει σε προκαταρκτική συμφωνία στις αρχές Σεπτεμβρίου με τις δύο εταιρείες, Pfizer και BioNTech, για την προπαραγγελία 200.000.000 δόσεων του εμβολίου τους, με την επιλογή για την προμήθεια επιπλέον 100.000.000 δόσεων. Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι τη συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στη συνέχεια θα σταλεί στα κράτη-μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ενωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Το εμβόλιο της Pfizer γεμίζει χαμoμόγελα και τον Ηλία Μόσιαλο
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για εντυπωσιακά νέα σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο αναμένεται αρχές Ιανουαρίου. «Το 90% αποτελεσματικότητα είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%» είπε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο της Pfizer θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις. Ανέφερε δε ότι θα μάθουμε τα δεδομένα πριν το τέλος της χρονιάς οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.
Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει επίσης να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα ανέφερε ότι πιστεύει πως στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες. «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.