Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, στο βάθος… ελπίδα
ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, στο βάθος… ελπίδα

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός:Τα δύο νέα θλιβερά ρεκόρ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αποτυπώνουν απόλυτα την κατάσταση: 41 νεκροί και 239 διασωληνωμένοι μέσα σε 24 ώρες.

ΜΕΘ Ελλάδα κορονοϊός: Μπορεί τα νέα από το στρατόπεδο των εμβολίων να γεμίζουν τον πλανήτη με αισιοδοξία για μια τελική «νίκη» επί της πανδημίας, η δύσκολη πραγματικότητα, ωστόσο, που αντιμετωπίζει η χώρα μας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για χαμόγελα, εν μέσω lockdown και με τα νοσοκομεία της χώρας υπό πρωτοφανή πίεση. Τα δύο νέα θλιβερά ρεκόρ που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας αποτυπώνουν απόλυτα την κατάσταση: 41 νεκροί και 239 διασωληνωμένοι μέσα σε 24 ώρες. Τα νέα ρεκόρ, σε συνδυασμό με τα 1.490 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι η πανδημία βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην απόλυτη κορύφωσή της εν μέσω εθνικού lockdown που ισχύει από το Σάββατο και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Τα στοιχεία είναι αμείλικτα ως προς την κρισιμότητα της κατάστασης: από τις 436 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορωνοϊού που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία, έχουν καλυφθεί ήδη οι 278, αφήνοντας κενές μόλις 158. Αναλυτικά, στην Αττική από τις 164 είναι καλυμμένες οι 109 κλίνες ΜΕΘ Covid και κενές οι 55. Δηλαδή σε ποσοστό 66,4% οι ΜΕΘ στην πρωτεύουσα είναι κατειλημμένες. Χειρότερη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, όπου μόλις το 24,6% των κλινών ΜΕΘ για τον κορωνοϊό είναι «ελεύθερες». Από τις 118 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτει η Θεσσαλονίκη, οι 89 είναι καλυμμένες και μόλις οι 29 κενές.

Βασιλακόπουλος Ένας στους δύο που μπαίνουν στις ΜΕΘ χάνει τη ζωή του

https://www.youtube.com/watch?v=KNDzdXsHI5Q

Στο μεταξύ, ως νοσοκομείο αποκλειστικά για ασθενείς με Covid-19 λειτουργεί πλέον, με απόφαση του υπουργείου Υγείας, το «Άγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, το οποίο ήδη έχει εκκενωθεί από τους άλλους ασθενείς που είτε πήραν εξιτήριο είτε μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, Οδυσσέας Κατσάκας, το νοσοκομείο δεν θα εφημερεύει πλέον αλλά θα δέχεται 24 ώρες το 24ωρο ασθενείς με Covid-19 που χρήζουν νοσηλείας και οι οποίοι δεν μπορούν να νοσηλευτούν σε άλλα νοσοκομεία, λόγω πληρότητας των κλινών.

Το νοσοκομείο Άγιος Παύλος διαθέτει συνολικά 93 κλίνες για ασθενείς με Covid-19, στη μία εκ των οποίων υπάρχει δυνατότητα να μπορεί ο νοσηλευόμενος να κάνει αιμοκάθαρση εφόσον είναι αιμοκαθαιρόμενος, και 8 κλίνες ΜΕΘ. Προς το παρόν είναι κατειλημμένες οι 40 εκ των 93 κλινών και 7 εκ των 8 κλινών ΜΕΘ.

Το μοναδικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το οποίο δεν νοσηλεύει ασθενείς με Covid-19 είναι το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Θεαγένειο», το οποίο διαθέτει 8 κλίνες ΜΕΘ, στις οποίες νοσηλεύονται και ογκολογικοί αλλά και άλλοι ασθενείς, οι οποίοι δεν νοσούν από κορωνοϊό. Οι ογκολογικοί ασθενείς που νοσούν από Covid-19 νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία.

Τα στάδια της αποσυμπίεσης

Οι ειδικοί έχουν πλέον στραμμένο το βλέμμα στο διάστημα των επόμενων 10-15 ημερών οπότε εκτιμούν πως θα σημειωθεί η κορύφωση του επιδημικού κύματος, με την προϋπόθεση ασφαλώς της τήρησης των μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Μάλιστα, μια πρώτη θετική ένδειξη αποτελεί η πτωτική πορεία του δείκτη μετάδοσης Rt στη Θεσσαλονίκη, την οποία επισήμανε τη Δευτέρα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, η οποία όμως δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη όπως διευκρίνισε και στον αριθμό των κρουσμάτων.

Μετά τη μείωση των κρουσμάτων θα ακολουθήσει η μείωση των νοσηλευόμενων, ανέφερε η κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου Παπαευαγγέλου. Με δεδομένο ότι στα νοσοκομεία, τόσο στις κλινικές covid-19 όσο και στις ΜΕΘ Covid-19, νοσηλεύονται πλέον σχεδόν 2.400 άνθρωποι και πως κατά μέσο τις τελευταίες επτά ημέρες, γίνονται 240 με 250 εισαγωγές την ημέρα, αντιλαμβάνεται κάποιος την τεράστια πίεση που ασκείται στο σύστημα υγείας. Είναι ενδεικτικό πως από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα αυξήθηκαν οι κατειλημμένες κλίνες λόγω κορωνοϊού κατά 30%.

Η αποσυμπίεση αναμένεται να αρχίσει τον Δεκέμβριο, που θα σταματήσει η αθρόα εισαγωγή νέων ασθενών στο ΕΣΥ, και η βαριά νοσηλεία που συνεπάγεται, με πιθανή ακόμη και τη διασωλήνωση ή και τον θάνατο.

Παγκόσμια αισιοδοξία

Την ίδια ώρα διεθνής αισιοδοξία επικρατεί από χθες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για το υπό κλινική δοκιμή εμβόλιο των Pfizer/BioNtech κατά του νέου κορωνοϊού. «Μια μεγάλη ημέρα ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα», όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Pfizer Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, αποτέλεσε η χθεσινή, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή Φάσης 3 του εμβολίου των Pfizer/BioNtech δείχνουν ότι το BNT162b1 εχει 90% αποτελεσματικότητα.

Πρόκειται για ένα ποσοστό που ξεπερνά κατά πολύ τις προσδοκίες τόσο των επιστημόνων, όσο και των ρυθμιστικών Αρχών, που είχαν θέσει το πήχη πολύ χαμηλότερα, στο 50-60%. Ακόμη και το εμβόλιο της εποχικής γρίπης σπανίως έχει αποτελεσματικότητα υψηλότερη του 70%. Έτσι, είμαστε λίγες ημέρες μας μακριά από την στιγμή που η Pfizer θα υποβάλλει το αίτημά της προς τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, για επείγουσα αδειοδότηση του BNT162b1. Το εμβόλιο θα δίνεται σε δύο φάσεις με διαφορά λίγων εβδομάδων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις