Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

22

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Pfizer εμβόλιο – Ελλάδα: Ένα βήμα πριν την έγκριση, πόσες δόσεις θα πάρουμε
ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ

Pfizer εμβόλιο – Ελλάδα: Ένα βήμα πριν την έγκριση, πόσες δόσεις θα πάρουμε

Pfizer εμβόλιο - Ελλάδα: Διεθνής αισιοδοξία για το εμβόλιο που προσφέρει 90% αποτελεσματικότητα - Πότε, πού και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα

Pfizer εμβόλιο – Ελλάδα: Ανάσα ελπίδας έφερε η ανακοίνωση των εταιρειών Pfizer και Biontech, οι οποίες εργάζονται από κοινού στην παραγωγή ενός εμβολίου για τον κορονοϊό, πως το σκεύασμά τους είναι αποτελεσματικό κατά 90% τουλάχιστον, ενώ ώθησε και τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σε ράλι ανόδου. Ο κ. Παυλάκης, ερευνητής, τόνισε πως «το εμβόλιο είναι για την άνοιξη» και πως τον χειμώνα θα τον περάσουμε με τα υπάρχοντα μέτρα, όπως το lockdown. Όσον αφορά στην Pfizer, σημείωσε πως είναι μια εταιρεία που δεν έχει συνάψει συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει πάρει λεφτά από κράτη της Ε.Ε., όπως άλλες εταιρείες. Επιπλέον, ο κ. Παυλάκης τόνισε πως η νέα τεχνολογία των γενετικών εμβολίων είναι ασφαλής, δεν επηρεάζει το γενετικό μας υλικό και πως τα γενετικά εμβόλια είναι από τα πιο γρήγορα. Τέλος, σημείωσε πως στην κούρσα για την παρασκευή εμβολίου υπάρχουν, μέχρι στιγμής, πάνω από 7 σκευάσματα.

Παράλληλα, ο καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας, Δ. Κούβελας, τόνισε: «Έχει όντως τελειώσει η ανακάλυψη, το αποτέλεσμα είναι τελειωτικό μάλλον. Τέλος Φεβρουαρίου περιμένουμε τις τελικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Επίσης, σημείωσε πως δεν θα πρέπει να περιμένουμε μαζικούς εμβολιασμούς πριν από το καλοκαίρι, ενώ σημείωσε πως η πρώτη ομάδα που εμβολιάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις είναι οι υγειονομικοί, ενώ εξήρε την Pfizer και τον Αλβέρτο Μπουρλά, για το γεγονός πως επένδυσε τα λεφτά της εταιρείας στην έρευνα για το εμβόλιο και δεν χρησιμοποίησε λεφτά κρατών.

Pfizer εμβόλιο – Ελλάδα: Αρχές Ιανουαρίου στη χώρα, λέει ο Μόσιαλος

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο «London School of Economics» Ηλίας Μόσιαλος έκανε λόγο για εντυπωσιακά νέα σχολιάζοντας τις εξελίξεις για το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα το εμβόλιο αναμένεται αρχές Ιανουαρίου. «Το 90% αποτελεσματικότητα είναι κάτι το αναπάντεχο καθώς οι περισσότεροι ειδικοί περίμεναν 50%» είπε ο κ. Μόσιαλος μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας όμως ότι δεν ξέρουμε αν αυτό το εμβόλιο της Pfizer θα είναι εξίσου αποτελεσματικό και στις βαριές περιπτώσεις. Ανέφερε δε ότι θα μάθουμε τα δεδομένα πριν το τέλος της χρονιάς οπότε και η Pfizer θα ανακοινώσει τα τελικά αποτελέσματα.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει επίσης να δούμε πόση διάρκεια θα έχει η ανοσία από το εμβόλιο κι αν εκτός από το να μας προστατεύει, θα εμποδίζει και τη μετάδοση του ιού από αυτούς που θα το έχουν κάνει και πιθανώς θα εκτεθούν στον κορονοϊό. Σε ό,τι αφορά τη διάθεση του εμβολίου στην Ελλάδα, ανέφερε ότι πιστεύει πως στις αρχές της νέας χρονιάς θα αρχίσουμε να παίρνουμε εκατοντάδες χιλιάδες δόσεις αρχικά για το υγειονομικό προσωπικό και τις πολύ ευπαθείς ομάδες. «Αν προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες αμέσως μετά αρχίζει να αποφορτίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας»  υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Τέλος, τόνισε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε και τα αποτελέσματα των Moderna και AstraΖeneca, ενώ μιλώντας για το δεύτερο γενικό lockdown που ισχύει σε όλη τη χώρα είπε ότι την αποτελεσματικότητα του θα την κρίνει η μείωση στην πίεση του ΕΣΥ.

Γώγος για εμβόλιο: Γενάρη, Φλεβάρη ελπίζω να έχουμε τις πρώτες δόσεις

Απρόσμενα χαρακτήρισε τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος. «Με το εμβόλιο πάμε καλά. Μέσα σε αυτό το χαλασμό που γίνεται τελευταία, περνάμε πολύ δύσκολα. Το ξέρει ο κόσμος. Υπάρχει τεράστια πίεση, άγχος. Πρέπει να περάσουμε αυτό τον κάβο των 1-2 εβδομάδων, για να μπορέσουμε να μπούμε σε μία ύφεση και να ελαττωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων». «Έχουμε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας. Το 90% είναι απρόσμενο, είναι πολύ υψηλό. Είναι στο επίπεδο των εμβολίων για τα παιδικά νοσήματα, όπως η ιλαρά, που είναι σχεδόν 100%. Επομένως είναι πάρα πολύ θετικό αυτό».

Στην ερώτηση για το πότε να το περιμένουμε στην Ελλάδα ο κ. Γώγος σχολίασε πως «όλα θα εξαρτηθούν από την αδειοδότηση. Όταν ολοκληρωθεί η φάση 3, όχι μόνο του εμβολίου της Pfizer, είναι ακόμα 3-4 εμβόλια». Σύμφωνα με τον ίδιο, «11 εμβόλια είναι σε φάση 3 και από αυτά τα 4-5 είναι σχεδόν έτοιμα να τελειώσουν τη φάση 3. Μπορεί το Μάρτιο να έχουμε 5-6 εμβόλια και μερικά από αυτά να έχουν συγκεκριμένη στόχευση σε ομάδες πληθυσμού με διαφορετικά χαρακτηριστικά».

Ο καθηγητής τόνισε ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι κοντά στην αδειοδότηση. «Στην Ελλάδα ακολουθούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι καλό γιατί υπάρχει μία κεντρική διάθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα μοιραστεί στις χώρες της Ευρώπης ισομερώς. Γενάρη, Φλεβάρη ελπίζω να έχουμε τις πρώτες δόσεις», ανέφερε ο καθηγητής. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν πρώτα είναι οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά οι υπόλοιποι. «Ελπίζουμε να υπάρχει επάρκεια δόσεων και προθυμία του πληθυσμού να εμβολιαστεί» επεσήμανε.

Πότε, πού και ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στην Ελλάδα

Το υπουργείο Υγείας παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις στο πεδίο των εμβολίων έχει ήδη προετοιμάσει το σχέδιο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της COVID-19. H Ελλάδα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βάσει ειδικού αλγορίθμου αναμένεται να λάβει τμηματικά δόσεις των εμβολίων που προηγουμένως θα έχουν αδειοδοτηθεί από τον ΕΜΑ. H ΕΕ έχει συμφωνήσει για λογαριασμό των χωρών-μελών της να αγοράσει αρχικά 300 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και επιπλέον 100 εκατ. δόσεις σε δεύτερη φάση, από τις Pfizer/BioNTech 200 εκατ. δόσεις και επιπλέον 100 εκατ., από τη Moderna 80 εκατ. δόσεις και επιπλέον 80 εκατ. σε δεύτερο στάδιο, από την Johnson & Johnson 200 εκατ. δόσεις και άλλες 200 εκατ., ενώ από τις Sanofi/GSK 300 εκατ. δόσεις και την CureVac 225 εκατ. δόσεις.

Η Ελλάδα το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου θα έχει στη διάθεσή της 1,6 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου για τη λοίμωξη COVID-19 το οποίο θα χορηγείται δωρεάν σε όλους τους πολίτες σε δύο δόσεις με διαφορά περίπου 28 ημερών ανάμεσα στις εγχύσεις.

Το ποιοι πολίτες θα εμβολιαστούν το νέο έτος πρώτοι στη χώρα μας έχει αποφασιστεί έπειτα από σχετικές επιστημονικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό αλλά και με βάσει στατιστικά στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Έτσι, το πρώτο δίμηνο του 2021 πρώτοι θα εμβολιαστούν κατά του SARS-CoV-2 οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και ειδικότερα όσοι έχουν υψηλότερο κίνδυνο επαφής με ύποπτα και θετικά κρούσματα, τα σώματα ασφαλείας, έπειτα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως άτομα άνω των 65 ετών και παιδιά και τέλος οι υπόλοιποι πολίτες της χώρας.

Όπως και στην περίπτωση της γρίπης

Τα επόμενα χρόνια, ο εμβολιασμός κατά του νέου κορωνοϊού θα γίνεται όπως και στην περίπτωση της εποχικής γρίπης, δηλαδή το εμβόλιο θα ενταχθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση και θα γίνεται σε συγκεκριμένο εύρος χρόνου ώστε να δημιουργείται εγκαίρως το ανοσιακό τείχος. Οι κορωνοϊοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει ο SARS-CoV-2, έχουν μια μεγάλη περίοδο κυκλοφορίας στην κοινότητα, από τον Οκτώβριο έως και τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Θεωρητικά, λοιπόν, θα πρέπει ο εμβολιασμός να γίνεται τουλάχιστον 1,5 μήνες νωρίτερα από την έναρξη της περιόδου κυκλοφορίας του κορωνοϊού, δηλαδή περί τα μέσα Αυγούστου.

Για το 2021, πρώτο έτος διάθεσης του νέου εμβολίου, το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ειδικό «χάρτη» εμβολιαστικών κέντρων για τη νόσο COVID-19, με το βάρος να πέφτει στις δομές της Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Συγκεκριμένα, οι Υγειονομικές Περιφέρειες έχουν ζητήσει από τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία να εξασφαλίσουν τις κατάλληλες κτιριακές υποδομές καθώς και επάρκεια ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, αναλογικά με τον τοπικό πληθυσμό για την ομαλή διεξαγωγή του εμβολιασμού. Έκαστο εμβολιαστικό κέντρο θα πρέπει να διαθέτει ειδικό ψυχόμενο χώρο φύλαξης των δόσεων.

Σε ότι αφορά στο προσωπικό, αρχικά τουλάχιστον ένας ιατρός και ένας νοσηλευτής θα εκπαιδευθούν τόσο για τη διαδικασία χορήγησης του εμβολίου όσο και για την αναλυτική καταγραφή της πορείας της υγείας των εμβολιαζόμενων ατόμων για την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ανεπιθύμητων ενεργειών. Σχετική ενημέρωση θα γίνεται και σε κάθε εμβολιαζόμενο άτομο ώστε, είτε στο τοπικό εμβολιαστικό κέντρο είτε σε επικοινωνία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να γίνεται ενδελεχής καταγραφή των όποιων παρενεργειών.

Pfizer εμβόλιο: Τι ανακοίνωσαν Pfizer – Biontech

Το υποψήφιο εμβόλιο των Pfizer – BioNTech ενάντια στον κορονοϊό είναι κατά 90% αποτελεσματικό, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα, από τα πρώτα ενδιάμεσα αποτελέσματα, σε δοκιμές ευρείας κλίμακας, για το εμβόλιο των δύο εταιρειών, το οποίο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους και 6 χώρες. Τα δεδομένα αυτά φέρνουν κάτι παραπάνω από αισιοδοξία στην επιστημονική κοινότητα, καθώς οι ρυθμιστικές Αρχές έχουν δηλώσει πως θα ενέκριναν κάποιο εμβόλιο που θα ήταν τουλάχιστον κατά 50% αποτελεσματικό ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν υπήρξαν σοβαρές παρενέργειες.

«Σήμερα είναι μία σπουδαία ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα. Η πρώτη φάση των αποτελεσμάτων από το στάδιο δοκιμών 3 του εμβολίου μας παρέχει ενδείξεις ότι το σκεύασμά μας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση Covid στον οργανισμό», δήλωσε σχετικά ο δρ. Albert Bourla, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της εταιρείας Pfizer.

«Πλησιάζουμε σε αυτό το κρίσιμο ορόσημο στο πρόγραμμά μας για την ανάπτυξη εμβολίων, σε μια περίοδο που ο κόσμος το χρειάζεται όσο ποτέ με τα επίπεδα μολύνσεων να σπάνε ρεκόρ, τα νοσοκομεία να φτάνουν στα όριά τους και τις οικονομίες να δίνουν μάχη για να ξανανοίξουν», συμπλήρωσε. Παράλληλα, ο Ugur Sahin, ένας εκ των ιδρυτών της BioNTech, χαρακτήρισε την εξέλιξη ως «ορόσημο».  Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο εταιρειών, θα καταθέσουν αίτηση για έκτακτη έγκριση του σκευάσματος έως το τέλος του Νοεμβρίου. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κατασκευαστεί τόσες δόσεις ώστε να παράσχουν ανοσία σε 15 – 20 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με στελέχη της Pfizer.

https://www.youtube.com/watch?v=5aqUY4WkKL8

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις