Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Απάτη με emails: Το νέο SOS της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη με emails: Το νέο SOS της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Απάτη με emails: Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω email με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing).

Απάτη με emails: Στις μέρες του lock Down  και με χιλιάδες πολίτες πολλές ώρες μπροστά στους υπολογιστές και τα άλλα ηλεκτρονικά μέσα, έχουν βρει την ευκαιρία διεθνείς σπείρες να εξαπολύσουν μια πραγματική ψηφιακή επίθεση.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Στόχος να υφαρπάξουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς αλλά και τα υπόλοιπα προσωπικά δεδομένα των θυμάτων για να τα χρησιμοποιήσουν σε όποιο παράνομο σχέδιο τους εξυπηρετεί. Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος άλλη μια φορά, εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, εκπέμπει S.O.S για νέα περίπτωση μαζικής αποστολής απατηλών e-mails. Συγκεκριμένα, η Δίωξη στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι δράστες επιχειρούν να υφαρπάξουν τα στοιχεία με τη διεθνώς γνωστή μέθοδο του phishing, δηλαδή του ψαρέματος.

«Στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος», αναφέρεται πως «καταγγέλλονται το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις απόπειρας υποκλοπής δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) με τη χρήση τεχνικών «ηλεκτρονικού ψαρέματος» (phishing)»

Και εξηγεί το Ηλεκτρονικό Έγκλημα:

«Συγκεκριμένα, μέσω emails, που αποστέλλονται μαζικά προς τους πολίτες, με εμφανιζόμενο αποστολέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών ταχυδρομείου, άγνωστοι δράστες επιχειρούν να υποκλέψουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα με πρόφαση απαίτηση για πληρωμή εξόδων μεταφοράς και φύλαξης προϊόντων.

Τα emails εμπεριέχουν συνδέσμους (links), που οδηγούν σε ιστοσελίδες στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν τα στοιχεία εισόδου σε online λογαριασμούς (email, socialmedia, webbanking) αλλά και καρτών πληρωμών».

«Στη συνέχεια, εφόσον ο παραλήπτης του email συμπληρώσει τα στοιχεία που του ζητούνται, οι δράστες τα αξιοποιούν είτε για να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε λογαριασμούς του θύματος, είτε για να προβούν σε ηλεκτρονικές συναλλαγές χωρίς εξουσιοδότηση, με χρήση των υποκλαπέντων στοιχείων καρτών». Επισημαίνεται, καταλήγει η Δίωξη,  ότι τα emails αυτά, χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Οι χρήστες του Διαδικτύου που τα λαμβάνουν καλούνται:

Να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους συνδέσμους, να μην απαντούν στα μηνύματα,

να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών,

καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις