Όποιος βιάζεται σκοντάφτει, λέει η παροιμία του ελληνικού λαού και μάλλον σε αυτήν την περίπτωση ταιριάζει γάντι με την συμπεριφορά και την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στα ζητήματα της πανδημίας και του πρόσφατου απαγορευτικού που επέβαλλε η κυβέρνηση πριν λίγες ημέρες.
Γράφει ο Γιάννης Ντσούνος
Αρχικά, ήταν οι κατηγορίες (που συνεχίζονται ως και σήμερα), ότι το καθολικό απαγορευτικό αποτελεί μια ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης και ένα μέτρο που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.
Προφανώς στην αξιωματική αντιπολίτευση έσπευσαν να υιοθετήσουν δικές τους απόψεις και όχι αυτές της επιστημονικής επιτροπής που πρότεινε το συγκεκριμένο μέτρο. Προφανώς και για χάρη της αντιπολίτευσης και όχι της ουσίας, δεν δόθηκε βάση στα επιστημονικά στοιχεία και στα αριθμητικά στοιχεία που έδειχναν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων σε τέτοιο βαθμό ώστε να καθιστά το απαγορευτικό απαραίτητο, για να μην ξεφύγει εντελώς η κατάσταση και για να μην πιεστεί ανεξέλεγκτα το εθνικό σύστημα υγείας. Ακόμη και η σωστή κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην λήψη των περιοριστικών μέτρων, “χάθηκε” μέσα στον ορυμαγδό των δηλώσεων από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι έπρεπε να έχουμε αποφύγει το δεύτερο lockdown.
Ωστόσο η κυβέρνηση ανακοινώνει το απαγορευτικό και εδώ ξεκινά επίσης μια βιαστική αντιμετώπιση των παραμέτρων της απαγόρευσης. Την Δευτέρα παρατηρείται αρρυθμία στο σύστημα τηλεκπαίδευσης των μαθητών στα Γυμνάσια και τα Λύκεια όλης της χώρας. Πριν καλά καλά μάθουμε τι συμβαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά την “κεφαλή επί πίνακι” της υπουργού Παιδείας την οποία και θεωρεί υπεύθυνη για την πτώση του ηλεκτρονικού συστήματος.
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά η ίδια η εταιρεία που έχει αναλάβει την τηλεκπαιδευση ανακοινώνει ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και παρατηρείται και σε άλλες χώρες και αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη τόσο για το πρόβλημα όσο και για την αποκατάστασή του.
Και αντί να ακούσουμε από τα χείλη των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης μια δήλωση πως το υπουργείο Παιδείας ή η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει εναλλακτικό σχέδιο ή μια έτοιμη λύση σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά, (όπως και συνέβη), ακούμε μόνο κατηγορίες κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας!
Την ίδια ώρα που οι πολίτες της χώρας προσπαθούν να τηρήσουν τα μέτρα και “τρώνε” πρόστιμο αν δεν το κάνουν εμφανίζεται και η περίπτωση Πολάκη. Ο πρώην υπουργός ανήρτησε μια φωτογραφία από ένα τραπέζι σε σπίτι όπου είναι συγκεντρωμένα 7-8 άτομα και το συνοδεύει από μια λεζάντα ότι “οι παρέες θα γράψουν ιστορία και στον κορονοιό”. Τον πρώην υπουργό κάλυψε μάλιστα λίγες ώρες μετά και ο Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι η ανάρτηση ήταν λάθος αλλά οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον κ Πολάκη απόλυτα επαρκείς.
Ωστόσο δεν τοποθετήθηκε για την νομιμότητα της πράξης του πρώην υπουργού αλλά και για το μήνυμα που στέλνει ένας πολιτικός στους πολίτες. Είναι μάλλον προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τρόπο άσκησης των αντιπολιτευτικών καθηκόντων και μάλιστα εμφανίζουν προβλήματα και στην ιεράρχηση των θεμάτων στα οποία ασκούς αντιπολίτευση. Οικονομία, δημόσιο σύστημα υγείας, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, τουριστικός κλάδος, είναι μόνο μερικά από τα πεδία στα οποία ο Έλληνας πολίτης θα ήθελε, νομίζω, να ακούσει γόνιμη κριτική προς την κυβέρνηση και σκληρή κριτική όπου χρειάζεται. Και όχι βιασύνες και αντιπολίτευση χωρίς ουσία και αποτέλεσμα…