Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 12/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 3316 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊόυ στη χώρα, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66637, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες. 4587 (6.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17773 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 88 (28.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 959 θανάτους συνολικά στη χώρα. 387 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύγκρουση στη Βουλή για τον κορονοϊό
Σε κλίμα έντασης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των αρχηγών της αντιπολίτευσης διεξήχθη η συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα διέρχεται την κρισιμότερη φάση και απαιτείται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα και σοβαρότητα, προκειμένου να προστατευτεί η κοινωνία τουλάχιστον εως τον ερχόμενο Ιανουάριο, όταν και εκτιμάται ότι θα κυκλοφορήσει το νέο ελπιδοφόρο εμβόλιο. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό», για να προστατέψει την υγεία των πολιτών και να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι δεν «πολεμά», ενώ με έμμεσες αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δικαιούται να κάνει κριτική περι επικοινωνιακής διαχείρισης της κρίσης, από την στιγμή που, την μεγάλη κρίση της δικής του θητείας με την τραγωδία στο Μάτι, την διαχειρίστηκε αποκλειστικά με επικοινωνιακά τρικ.
Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι θα έπρεπε να έχει επιβληθεί νωρίτερα η απαγόρευση των κέντρων διασκέδασης, επισημαίνοντας ότι ειδικά η συμπεριφορά των νέων λειτούργησε ως «πυροκροτητής» της πανδημίας. Στη δευτερολογία του, ο κ. Μητσοτάκης ανέβασε τους τόνους και, αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα, σημείωσε ότι είναι εκπρόσωπος του «πολακισμού» στη Βουλή.
Επέλεξα στην πρωτολογία μου να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένος να απαντήσω σε ερωτήματα που τέθηκαν από την αντιπολίτευση κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση να μην ανέβουν οι τόνοι και να εκπέμψουμε σε αυτή την αίθουσα εικόνα αν μη τη άλλο συναίσθησης της κρισιμότητας της κατάστασης.
Ξεκινώ από τον τελευταίο ομιλητή. Δεν ήταν εικόνα και λεξιλόγιο κ. Βαρουφάκη αυτό που υιοθετήσατε. Αναλογιστείτε τις δικές σας ευθύνες για την κατάσταση που οδηγήσατε τις τράπεζες και δεν θυμάμαι να επιδείξατε ευαισθησία για τους Έλληνες και τους συνταξιούχους όταν γυρίσατε σπίτι και είπατε στην σύζυγό σας «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Ας έχουμε αίσθηση των ιστορικών μας ευθυνών και ειδικά εσάς για το τρίτο μνημόνιο και το κλείσιμο τραπεζών σας βαρύνουν πολλές ευθύνες.
Πορεία Πολυτεχνείου
Αντιπαρέρχομαι τις σαχλαμάρες που είπε ο κ. Βαρουφάκης. Και στο Πολυτεχνείο υπήρχαν άνθρωποι από όλες τις παρατάξεις. Απλά κάποιοι το έκαναν επάγγελμα και έχτισαν καριέρα. Αντε να τελειώνουμε με αυτά τα ιδεολογικά άβατα. Δε είναι προνόμιο της Αριστεράς το πολυτεχνείο. Να τελειώνουμε με την δήθεν «υπεύθυνη ανυπακοή» κ. Βαρουφάκη δεν είστε ο Μαχάντμα Γκάντι. Εδώ έχουμε κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι νόμοι ισχύουν για όλους. Ενημερώνω τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Κουτσούμπα πως ότι ισχύει για όλους τους Έλληνες πολίτες ισχύει και για τους ίδιους. Κανείς δεν εξαιρείται.
Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Μιλάτε ως γυμνασιάρχης
Ακουσα την ομιλία σας κ. Μητσοτάκη. Μιλήσατε ως γυμνασιάρχης αλλά εσέις δεν μπορέσατε να κρύψετε τον εκνευρισμό σας. Απευθυνθήκατε σε όλους τους πολιτικούς σας αντιπάλους με αυθάδεια ενώ θα περίμενε κανείς να έχετε συναισθανθεί πού βρισκόμαστε. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέθεσαν εποικοδομητικές προτάσεις. Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα να υπερηφανεύεστε. Μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε αυτή τη φάση θα ήταν χρήσιμη να ενημερωθούμε και να καταλάβετε και εσείς πού βρισκόμαστε.
Εσείς επιμένετε στην λογική της απόρριψης κάθε πρότασης και επιμένετε να ρίχνετε την ευθύνη στην αντιπολίτευση Μόνο τις πέντε ώρες που είμαστε εδώ με βάση την στατιστική έχουν φύγει 20 άνθρωποι στις ΜΕΘ ή αβοήθητοι σπίτι τους. Και έρχεστε εδώ και μας λέτε ναι αλλά στο Βέλγιο πεθαίνουν περισσότεροι. Είναι λίγοι οι 20 νεκροί. Μας είπατε τι θα κάνετε για να αντιμετωπιστεί η κρίση; Όχι.
Μας είπατε ευφυολογήματα. Μας είπατε ότι και στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα κόμματα. Κανείς εδώ δεν το αμφισβητεί. Είναι θέματα που έχουν λυθεί. Όμως η κάθε παράταξη αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά τον συμβολισμό της κάθε αντίστασης. Εσείς είστε η κυβέρνηση που έφερε νόμο απαγόρευσης συγκεντρώσεων. Εδώ τίθεται σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανοητή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος εδώ που φτάσαμε. Όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει τρόπος με τον οποίο η κοινωνία, τα κόμματα οι φορείς με ένα συμβολικό τρόπο να εκφράσουν τα πολιτικά τους μηνύματα.
Χρησιμοποιήσατε ένα ευφυολόγημα για ένα σχέδιο ομιλίας μου που έστειλα στους δημοσιογράφους. Εσείς τα στέλνετε μετά στα ΜΜΕ με σημειώσεις για το πώς θα το παίξουν όχι μόνο τη δική σας ομιλία αλλά και τη δική μου. Εσείς βγαίνετε ο ψεύτης. Είπατε ότι δεν μας κατηγορήσατε για τους 40 νεκρούς της γρίπης. Ορίστε τα πρακτικά με όσα είπατε.
Μας καταγγέλλατε για τους 40 νεκρούς από τον ιό της γρίπης. Διαρκώς αναφέρεστε στο κρίσιμο θέμα του lockdown. Μας ρωτήσατε κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας αν είμαστε υπέρ ή κατά του lockdown. Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Κάθε ημέρα φέρνετε ένα επιπλέον μέτρο. Σήμερα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζεστε για μέτρα στρατιωτικού τύπου. Αλλά μόνο με καταστολή δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα. Απαιτείται και πρόληψη.
Σε σοκ οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη
Από την άλλη, την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με τους ασθενείς κορονοϊού, περιγράφει με αναρτήσεις του στο Facebook, γιατρός αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο. Ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης κάνει λόγο για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”. Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο».
Σε προηγούμενη ανάρτησή του, αναφέρεται στις καθημερινές διασωληνώσεις που γίνονται στο «Παπανικολάου» και οι οποίες αφορούν ακόμα και σε «40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε».
https://youtu.be/P-7qQh5ifXo
Στήνουν σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο
Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία για τις πραγματικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας. Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.
Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, φήμες που θέλουν το Βελλίδειο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο, δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.
Ανησυχία και στην επιστημονική κοινότητα
Ιδιαίτερα ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι φοβούνται ότι το προσεχές διάστημα θα αντικρύσουμε εικόνες «Μπέργκαμο» στην πόλη της βόρειας Ελλάδας. «Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 5:00.
«Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί πρέπει «το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αναφέροντας ότι «είμαστε στα όρια και για αυτό υπάρχει κινητικότητα στη βόρεια Ελλάδα για να ανοίξουμε κι άλλες ΜΕΘ», ενώ συμπλήρωσε ότι «η ανάπτυξη επιπρόσθετων χώρων ΜΕΘ, ακόμα και σε χώρους όπως το Βελλίδειο είναι μια σωστή σκέψη αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα, καθώς και εκεί τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.
Μήνυμα Εξαδάκτυλου σε γιατρούς – «Υπομονή και χρόνος»
Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Η τήρηση των μέτρων που έλαβε η Πολιτεία, δεν πρέπει να γίνεται επειδή μας επιβλήθηκε ή για τον φόβο προστίμου, αλλά επειδή επιλέγουμε να προστατευθούμε και να συμβάλουμε στην προσπάθεια που κάνουν τα κράτη παγκοσμίως», τόνισε. Προσέθεσε επίσης ότι η χρήση μάσκας παντού, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απόσταση ασφαλείας -ειδικά από τους πιο ηλικιωμένους-, η διαπαιδαγώγηση των πιο νέων στην ανάγκη προστασίας από τον ιό, «είναι όσα εσείς, σε προσωπικό επίπεδο μπορείτε να κάνετε για τον περιορισμό της κυκλοφορίας του SARS-CoV-2 και τη μείωση των περιστατικών COVID-19».
Τα καλά νέα, με τα εμβόλια, που δείχνουν να δημιουργούν καλή ανοσολογική απόκριση, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ, «μάς δίνουν δύναμη και ελπίδα αλλά το φως στο τούνελ της πανδημίας δεν είναι πολύ κοντά. Σε κάθε περίπτωση, όσο κι αν αργήσουν οι θεραπείες και τα εμβόλια, αυτή είναι μια υγειονομική κρίση με αρχή, μέση και τέλος. Δεν είναι για πάντα! Ως εκ τούτου, η υπομονή που καλούμαστε να επιδείξουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας οδηγήσει σε αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Το μόνο που χρειάζεται η ανθρωπότητα και η επιστημονική έρευνα, είναι χρόνος. Και ο καθένας από εμάς μπορεί να χαρίσει αυτόν τον χρόνο προσέχοντας την υγεία του και τηρώντας τα μέτρα προστασίας στην κοινότητα όπου ζει».