Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 12/11: Για νέο μεγάλο αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού σήμερα κάνουν λόγο πληροφορίες που έγιναν γνωστές την τελευταία ώρα. Εως τώρα, ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων ήταν 2.917 στις 5 Νοεμβρίου, ακριβώς πριν από μία εβδομάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες και σήμερα ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου έγιναν εκατοντάδες τεστ έξω από το νοσοκομείο Παπανικολάου.
Ωστόσο, κρίσιμο στοιχείο για τον αριθμό των κρουσμάτων που θα ανακοινωθούν είναι τα πόσα θετικά θα ενσωματωθούν στη σημερινή ανακοίνωση ή αν θα «μοιρασθούν» στα δύο, όπως είχε συμβεί προ ημερών, όταν είχαν γίνει μαζικά rapid test στην παραλία. Επισημαίνεται ότι οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, θανάτους, διασωληνώσεις από τις 3 το μεσημέρι της μιας μέρας έως τις 3 το μεσημέρι της επόμενης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεγάλος θα είναι και σήμερα ο αριθμός των θανάτων που θα ανακοινωθούν.
Στήνουν σκηνές έξω από το ΑΧΕΠΑ και το Ιπποκράτειο
Στο κατακόρυφο έχει φτάσει η αγωνία στη Θεσσαλονίκη για τις πραγματικές αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς και τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ -με την πόλη να αποδεικνύεται «πρωταθλήτρια» με 777 νέα κρούσματα– αποτυπώνουν το υψηλό ιικό φορτίο που υπάρχει διάχυτο στο πολεοδομικό συγκρότημα. Στο πλαίσιο αυτό, σκηνές στήθηκαν και στους εξωτερικούς χώρους του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μετά το ΑΧΕΠΑ, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των υποδομών και κάλυψης των αυξημένων αναγκών που δημιουργούνται λόγω της πανδημίας. Οι σκηνές τοποθετήθηκαν προκειμένου να διενεργούνται τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού που έχουν συμπτώματα Covid-19, ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνουν για τον σκοπό αυτό μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, όπως αναφέρει το GrTimes. Με αυτό τον τρόπο ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να υπάρξει ενδονοσοκομειακή διασπορά από ασθενείς οι οποίοι έχουν ήδη μολυνθεί.
Επίσης, κρίθηκε απαραίτητη η ανάπτυξη των πρόχειρων αυτών κατασκευών προκειμένου να μην διενεργούνται τα τεστ σε υπαίθριο ο χώρο ενόψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Ανάλογες σκηνές έχουν τοποθετηθεί εδώ και μέρες και στους εξωτερικούς χώρους του ΑΧΕΠΑ. Παράλληλα, φήμες που θέλουν το Βελλίδειο να μετατρέπεται σε νοσοκομείο, δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί.
Σε σοκ οι γιατροί στη Θεσσαλονίκη
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με τους ασθενείς κορονοϊού, περιγράφει με αναρτήσεις του στο Facebook, γιατρός αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο. Ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης κάνει λόγο για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνίες, αμφισβητήσεις, και “ναι μεν, αλλά”. Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το σύστημα υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο».
Σε προηγούμενη ανάρτησή του, αναφέρεται στις καθημερινές διασωληνώσεις που γίνονται στο «Παπανικολάου» και οι οποίες αφορούν ακόμα και σε «40χρονους και 50χρονους απόλυτα υγιείς κατά τα άλλα. Η αγωνία που ζωγραφίζεται στα μάτια των περισσοτέρων πριν τους διασωληνώσουμε δεν περιγράφεται εύκολα. Κάποιοι ρωτάνε αν προλαβαίνουν να τηλεφωνήσουν στις οικογένειες τους, να τους πουν ότι πηγαίνουν στην εντατική, σε ένα ταξίδι δηλαδή με άγνωστο προορισμό. Κάποιοι κλαίνε πριν διασωληνωθούν. Ναι, τόσο έντονες και τραγικές είναι εκείνες οι ώρες, και όσο σκληρά και αν ακούγονται αυτά, είναι η πραγματικότητα που ζούμε».
https://youtu.be/P-7qQh5ifXo