Βουλή live - Μητσοτάκης: Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε το δεύτερο κύμα του ιού με πιο χαλαρά μέτρα, είπε ο πρωθυπουργός - Ξεκαθάρισε ότι δεν φταίει ο τουρισμός για την έξαρση κρουσμάτων
Βουλή live – Μητσοτάκης: Συνεδριάζει αυτή την ώρα η Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το σώμα για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση στη Βουλή, για να κάνουμε ένα νηφάλιο και ειλικρινή διάλογο», είπε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη της τοποθέτησής του στην Ολομέλεια.
«Από όλους μας εξαρτάται να κάνουμε ένα γόνιμο και ειλικρινή διάλογο μακριά από ανούσιους καυγάδες», πρόσθεσε.
«Είναι εξαιρετικά κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες και ειδικότερα οι επόμενες 10 ημέρες. Πρέπει, λοιπόν, όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε μια ανασκόπηση της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόστηκε έναντι του κορωνοϊού από το Μάρτιο, οπότε και σημειώθηκε το πρώτο lockdown.
Όπως είπε, «υπάρχει διαφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τους αριθμούς, όπως για παράδειγμα τις κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα, αντί να παραθέσω στοιχεία σχετικά με πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, θα αρκεστώ να διαβάσω αυτό που δήλωσε η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου:
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι όλοι εμείς οι εντατικολόγοι είμαστε μια μικρή ομάδα και λίγο πολύ γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Αυτό που ζητάμε χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις είναι να αυξηθούν τα κρεβάτια, οι κλίνες ΜΕΘ και το νοσηλευτικό προσωπικό. Και βλέπουμε ότι παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες γίνονται θετικά βήματα ως προς αυτό».
«Θα πω ότι έχει γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ώστε να ενισχύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδίως τον τομέα των ΜΕΘ», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σήμερα η χώρα μας διαθέτει έναν αποτελεσματικό Πολιτικής Προστασίας, σε σχέση με αυτόν που παραλάβαμε. Η χώρα τους τελευταίους οκτώ μήνες αύξησε κατακόρυφα τον αριθμό των διενεργούμενων τεστ έναντι του κορωνοϊού, γεγονός που μας κατατάσσει εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Στόχος μας ήταν η αποφυγή ενός δεύτερου lockdown. Έπρεπε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες αλλά συχνά αντίθετες ανάγκες: την προστασία της ανθρώπινης ζωής από τη μία και την προστασία και ενίσχυση των πολιτών αλλά και της οικονομίας από την άλλη. Στόχος μας υπήρξε πάντοτε η προστασία της ανθρώπινης ζωής και η εφαρμογή μέτρων τοπικού χαρακτήρα.
Το στοίχημα που χάθηκε
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου είχα τοποθετηθεί και είχα πει ότι υπάρχει ένα στοίχημα το οποίο δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε. Και το στοίχημα το διατύπωσα με πολύ μεγάλη σαφήνεια. Έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε την έξαρση ενός δεύτερου κύματος παίρνοντας μέτρα τα οποία θα είναι πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown;
Την απάντηση δυστυχώς την ξέρουμε σήμερα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Λυπάμαι που το λέω. Αλλά στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες ανεξαιρέτως οι Ευρωπαϊκές χώρες. Όλοι προσπαθήσαμε. Όλοι. Προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, να πάρουμε τοπικά μέτρα, προσωρινά μέτρα. Στοχευμένα μέτρα. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες της δύσκολης και γρήγορης έξαρσης του ιού ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση έτσι όπως την αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε το οριζόντιο μέτρο του lockdown όταν διαπιστώσαμε ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων»
Για το άνοιγμα του Τουρισμού
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αύξηση των κρουσμάτων δεν συνδέεται με το «άνοιγμα» του Τουρισμού το καλοκαίρι. «Εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με το “άνοιγμα” του Τουρισμού, θα το είχαμε δει από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο».
«Η αντιπολίτευση και ειδικά ο κ. Τσίπρας, με τοποθέτησή του στη Βουλή, μας ζητούσε τον Μάιο να ανοίξουμε τον Τουρισμό και μας ρωτούσε γιατί δεν το κάναμε ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, με πολύ αυστηρή μεθοδολογία τεστ σε μέρος των εισερχομένων», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν κάναμε τεστ PCR σε όλους, όπως ζητούσατε θα είχαμε το 10-20% του τουρισμού που είχαμε».
Υποστήριξε μάλιστα πως «θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».
Για τις ΜΕΘ
«Όσες ΜΕΘ κι αν υπάρχουν, πάντα κάποιοι θα χάνονται. Προφανώς προτιμούμε περισσότερες. Αλλά δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή, στους συγχωρτισμούς και σε επαφές με όσους δεν γνωρίζουμε».
Ο αριθμός των ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να είναι άλλος από τις πραγματικές μας ανάγκες. Δυστυχώς, όσο απλώνεται η μετάδοση του κορωνοϊού, τόσο θα υπάρχουν συνάνθρωποί μας που ενδεχομένως θα χάνουν τη ζωή τους, όσες ΜΕΘ παραπάνω κι αν είχαμε.
«Εάν είχαμε 3.000 ή 5.000 ΜΕΘ θα έπρεπε να χαλαρώσουμε τα αυστηρά μέτρα περιορισμού; Η απάντηση είναι όχι, γιατί οι ΜΕΘ δεν μπορούν να συνιστούν “άλλοθι” για μια ενδεχόμενη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων μετακίνησης», είπε ο πρωθυπουργός.
«Βασική αιτία της διασποράς του Covid 19 στην Ευρώπη ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων»
«Προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε έναν “κυματοθραύστη”, αλλά δεν τα καταφέραμε, επειδή κάποιες συγκεκριμένες περιοχές δημιούργησαν. Η βασική αιτία της διασποράς του κορωνοϊού στην Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Αυτό περιμένω να το ακούσω σήμερα από όλα τα κόμματα και δεν περιμένω να ακούσω πάλι τη φράση “μη στοχοποιείτε τους νέους”», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε, αλλά δεν θα συζητήσω για το αν πολεμήσαμε», είπε ο πρωθυπουργός.
Στόχος του δεύτερου lockdown, είναι αφενός ο περιορισμός της κινητικότητας, με σκοπό να μειωθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να καταφέρουμε να επιστρέψουμε σταδιακά στην ομαλότητα κοντά στα Χριστούγεννα.
Απευθυνόμενος στον Τσίπρα: Μην χρησιμοποιήσετε τα αριθμητικά στοιχεία των θανάτων. Δεν θέλω να μιλάω με στατιστικές νεκρών, μη με αναγκάσετε να κάνω μια τέτοια άχαρη αναφορά. Δεν πρέπει να γίνει τέτοια σπέκουλα.
«Δεν είδα κανέναν από την αντιπολίτευση να λέει “κλείστε εδώ και τώρα την Οικονομία”. Μας είπατε “αν ήμουν εγώ, δεν θα άφηνα την κατάσταση με τον κορωνοϊό να εξελιχθεί έτσι. Πάλι καλά… Γιατί με ένα νόμο κι ένα άρθρο θα ήσαστε έτοιμο να κηρύξετε το νέο υγειονομικό αντιμνημόνιο», είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ζητήσατε παραιτήσεις υπουργών, αιτούμενοι υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Σας λέμε, λοιπόν, κύριε Τσίπρα, ότι η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, αλλά σίγουρα όχι σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση. Ζητήσατε την παραίτηση της κυρίας Κεραμέως, επειδή κατέρρευσε η υπηρεσία τηλεκπαίδευσης της Cisco στο Λονδίνο. Προς τιμήν του, ο κ. Λοβέρδος αντιλήφθηκε νωρίς ότι η κριτική του προς την υπουργό Παιδείας ήταν υπερβολική. Εσείς, όμως, κύριε Τσίπρα συνεχίσατε να ζητάτε ακριβώς το ίδιο», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για τις αναφορές Πολάκη κατά Τσιόδρα
«Σας σκανδάλισε, κύριε Τσίπρα, ότι απευθύνθηκα στον κ. Τσιόδρα με το μικρό του όνομα. Το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο. Διακινήσατε ως ΣΥΡΙΖΑ ένα βίντεο με το οποίο στοχοποιήσατε τον κ. Τσιόδρα. Επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί τη στοχοποίηση της κυβέρνησης. Υποσκάπτοντας τους ειδικούς ανοίγετε το δρόμο προς τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια. Πρόκειται για έναν πολιτικό κατήφορο που προτάσσει περισσότερο προβλήματα παρά λύσεις».
Δεν θα μηδενίσω ποτέ την κοινή προσπάθεια κυβέρνησης, επιστημόνων και πολιτών. Φοβάμαι πως αυτή την προσπάθεια δεν τη συμμερίζεται η αξιωματική αντιπολίτευση.
Tι προβλέπει η διαδικασία βάσει του Κανονισμού της Βουλής
Η συζήτηση διεξάγεται βάσει του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής ξεκινά με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν οι ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων σχετικά με την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
Εν συνεχεία, θα υπάρξει δευτερολογία – απάντηση του κ. Μητσοτάκη και αμέσως μετά θα δευτερολογήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί Αλέξης Τσίπρας, του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
Η συζήτηση στη Βουλή θα κλείσει με τριτολογία του πρωθυπουργού.
Βάσει της διαδικασίας του άρθρου 142Α, οι τοποθετήσεις των αρχηγών πρέπει να είναι σύντομες, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της εξελισσόμενης εφαρμογής των αυστηρών απαγορευτικών μέτρων, αναμένεται να δοθεί άπλετος χρόνος σε όλους για να τοποθετηθούν.
Σημειώνεται ότι στην παρούσα Βουλή, έχουν διεξαχθεί άλλες δύο συνεδριάσεις, σύμφωνα με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α (ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για θέματα επικαιρότητας), και μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, κατόπιν αιτήματος της κυρίας Γεννηματά.