"Κόκκινες" περιοχές Ελλάδα κορονοϊός: Οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να ασκούν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας
“Κόκκινες” περιοχές Ελλάδα κορονοϊός: Τριπλό αρνητικό ρεκόρ σε κρούσματα κορωνοϊού, διασωληνωμένους και θανάτους κατέγραψε την Πέμπτη η χώρα μας τη στιγμή που από σήμερα τίθενται σε ισχύ νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 τα ξημερώματα. Ειδικότερα την Πέμπτη για πρώτη φορά έσπασε το φράγμα των 3.000 ημερησίων κρουσμάτων με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3.316 νέα περιστατικά μόλυνσης, 310 διασωληνωμένους και 50 θανάτους που ανεβάζουν το σύνολο των νεκρών στην Ελλάδα σε 959 από τους οποίους οι 334 κατέληξαν μέσα στον Νοέμβριο.
Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 828 εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και τα 756 στην Αθήνα, ενώ προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές προκαλεί η περίπτωση της Πέλλας όπου καταγράφηκαν 194 κρούσματα τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι διάσπαρτα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα προέκυψε από το διάστημα 26 με 29 Οκτωβρίου όταν και επισκέφθηκε την περιοχή πολύς κόσμος και ιδιαίτερα φοιτητές από άλλες περιοχές. Έτσι, σήμερα θα μεταβεί στην Πέλλα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ ώστε να κάνει τεστ σε εργαζόμενους της περιφερειακής ενότητας.
Προβληματισμός επικρατεί και στη Λάρισα όπου το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 160 κρούσματα κορωνοϊού με τον δήμαρχο της πόλης να ζητεί «την άμεση και μέγιστη δυνατή κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων προς το ΕΣΥ και την επιστράτευση του ιδιωτικού τομέα και του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Λάρισας».
Κικίλιας: Επιστρατεύονται ΜΕΘ και ιδιωτικών νοσοκομείων
Οι αυξημένοι αριθμοί κρουσμάτων που καταγράφονται στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να ασκούν μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της χώρας με την κυβέρνηση, τις αρμόδιες αρχές και το υπουργείο Υγείας να καταστρώνουν διαρκώς σχέδια και να είναι σε επαγρύπνηση για τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί το κύμα της πανδημίας. Όπως δήλωσε μάλιστα την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η κυβέρνηση επιστρατεύει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στη μάχη κατά του κορωνοϊού σε μία προσπάθεια να αποσυμφορηθούν οι ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία.
Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Έχουμε ήδη αξιοποιήσει το 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Πηγαίνουν περιστατικά σε κλινική COVID και περιστατικά στη ΜΕΘ του. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, σήμερα στην εφημερία του “Ιπποκράτειου” στην Θεσσαλονίκη συνεπικουρεί ένα ιδιωτικό θεραπευτήριο, το Διαβαλκανικό. Επίσης, μπήκε στη μάχη ο ‘Κυανούς Σταυρός’ και αύριο μπαίνει ο ‘Άγιος Λουκάς’», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Κικίλιας. «Έχω δώσει ήδη την έγκριση στο ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, εάν και εφόσον χρειαστεί, να μεταφέρονται περιστατικά. Και γίνεται αυτή τη στιγμή από άλλα νοσοκομεία, εκτός του νομού Θεσσαλονίκης. Ανακοίνωσα χθες, ότι αν χρειαστεί, θα μπορούν να γίνουν και αεροδιακομιδές σε ειδικές κάψουλες από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη Νότια Ελλάδα», συνέχισε.
Τηρήστε τα μέτρα!
Ωστόσο, επισήμανε ότι όλοι οι νομοί της χώρας, και όχι μόνον η Θεσσαλονίκη, πιέζονται από την αυξητική διασπορά του κορωνοϊού και τόνισε ότι όσες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κι αν ανοίξουν, δεν θα είναι αρκετές αν οι πολίτες δεν τηρούν τα μέτρα για να προστατεύσουν τους ηλικιωμένους και τις υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. «Θα δείξουμε αλληλεγγύη και θα στηρίξουμε τους συμπολίτες μας στη Βόρεια Ελλάδα. Όλη η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια», είπε επίσης ο υπουργός αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάθε Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) θα στηρίζει την άλλη. Έτσι, στις διακομιδές αναμένεται να μπουν και τα νοσοκομεία της 5ης ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας, και συγκεκριμένα της Λαμίας υποστηρίζοντας σε περίπτωση ανάγκης τα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ σε επιφυλακή αναμένεται να τεθεί και το νοσοκομείο της Χαλκίδας.
Ερωτηθείς σχετικά με το ποιο είναι το όριο των κρουσμάτων για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, ο υπουργός Υγείας έφερε ως παράδειγμα το Ισραήλ, το οποίο άρχισε να αίρει τα μέτρα στα 500 ημερήσια κρούσματα. «Το Ισραήλ, που έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, περίπου 8,5 εκατ. κατοίκους, στις 24 Σεπτεμβρίου που επέβαλε καθολικό lockdown είχε 11.500 κρούσματα και στις 18 Οκτωβρίου έπεσε κάτω από τα 500 κρούσματα και σιγά σιγά άρχισε να αίρει τα μέτρα», υπογράμμισε.
Παράλληλα, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία, αν τις επόμενες ημέρες δεν μειωθούν τα κρούσματα.