Παράταση λοκντάουν: 27.000 κρούσματα σε 12 ημέρες, νέα μέτρα στον ορίζοντα

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση λοκντάουν: 27.000 κρούσματα σε 12 ημέρες, νέα μέτρα στον ορίζοντα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παράταση λοκντάουν: Ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας ο Νοέμβριος, καθώς σε 12 ημέρες έχει εκτοξευθεί ο αριθμός κρουσμάτων και νεκρών από τον κορονοϊό, αλλά και των διασωληνωμένων.

13.11.2020 | 08:27

Παράταση λοκντάουν: Ο πιο φονικός μήνας της πανδημίας αποδεικνύεται ο Νοέμβριος του 2020, καθώς μόλις μέσα σε δώδεκα ημέρες έχει εκτοξευθεί ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στην Ελλάδα, αλλά και των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, από την 1η Νοεμβρίου έως χθες, Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, έχουν καταγραφεί στη χώρα 27.419 νέα κρούσματα κορονοϊού και 334 θάνατοι, ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει πλέον τους 310. Η χώρα χθες, για πρώτη φορά, έσπασε το φράγμα των 3.000 κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο, και ένα σκληρότερο lockdown με πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα φαίνεται να είναι προ των πυλών.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία, και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, δείχνει να ξεφεύγει εκτός ελέγχου, καθώς καθημερινά γίνονται δεκάδες εισαγωγές ασθενών που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορονοϊό, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, φοβούμενοι πως η Ελλάδα μπορεί να φτάσει σε σημείο να θυμίσει την Ιταλία, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας την άνοιξη.

Στο “κόκκινο” Θεσσαλονίκη και Αττική

Εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου εντοπίστηκαν χθες, Πέμπτη, 828 κρούσματα, ενώ σταθερά ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Αττική με 756. Την ίδια ώρα, τριψήφιο αριθμό μολύνσεων εμφανίζουν τέσσερις περιφέρειες και συγκεκριμένα, η Πέλλα με 194, η Λάρισα με 160, η Πιερία με 105 και η Ημαθία με 101.

Κοτανίδου: Δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες μέρες

Για την εφιαλτική αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα, μίλησε η Αναστασία Κοτανίδου, Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας. “Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα”, σημείωσε και υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού. Ερωτηθείσα για τις επόμενες ημέρες, η πνευμονολόγος, ανέφερε πως οι αριθμοί που βλέπουμε είναι κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί, “ήταν η αιτία για το lockdown”, υπογράμμισε, προσθέτοντας, “τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι”.

“Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από απόψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα, να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε”, σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ. “Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί, βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες”, υπογράμμισε η ίδια.

https://www.youtube.com/watch?v=SWwUYQDYmDc

Lockdown: Η τακτική του «ακορντεόν»

Στην τακτική του «ακορντεόν» αναφορικά με το lockdown προσανατολίζεται η κυβέρνηση, όπως προανήγγειλε από τη Βουλή χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε αυτή τη λύση εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα -με μέτρα προστασίας βεβαίως. Στη συνέχεια όμως, θα επιβληθεί νέα καραντίνα και μόλις περάσει ένα χρονικό διάστημα θα υπάρξει άρση. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ξανά και ξανά, μέχρι όποτε κρίνουν απαραίτητο οι λοιμωξιολόγοι.

Το καθολικό lockdown ξεκίνησε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί, βάσει του σχεδιασμού, στις 30 του μήνα. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων θα είναι αυτός που θα κρίνει τα επόμενα βήματα.

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του:

«Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες. Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική “ακορντεόν” να μας πουν τι προτείνουν. Υπήρξε εφησυχασμός και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος εν όψει Χριστουγέννων. Να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας. Αν ξανανοίξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».

Έτσι για την ώρα, τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση που θα δέχεται το σύστημα Υγείας θα είναι οι βασικές παράμετροι στα μέτρα που θα λαμβάνει η κυβέρνηση, βάσει και των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων. Όταν τα αποτελέσματα από τα μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων θα έχουν αποτέλεσμα, τότε θα γίνεται άρση της καραντίνας, όταν όμως ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται, τότε θα έχουμε νέο lockdown. Σημειώνεται πως ακόμα ένας παράγοντας για την επιβολή και την άρση του lockdown θα είναι και το κατά πόσο θα πειθαρχεί η κοινωνία στα μέτρα.

Στην κυβέρνηση θα περιμένουν να περάσει τουλάχιστον 10 ημέρες από την έναρξη του lockdown για να μπορέσουν να έχουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το αν έχουν λειτουργήσει τα μέτρα. Ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή πως είναι σημαντικό να τηρηθούν από όλους τα μέτρα, λέγοντας: «Θα παρακαλούσα αυτά τα μέτρα να τα στηρίξουν όλοι» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν. Ενδεχομένως να χρειαστούμε μια εβδομάδα, 10 ημέρες αλλά θα δούμε πτώση μετά. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες. Όπως είναι ήδη δύσκολες για τους εργαζόμενους που καλούνται να υποστούν τις συνέπειες της οριζόντιας παρέμβασης» είπε επίσης.

Exit mobile version