Καναρίνια lockdown: Φτερωτή συντροφιά… σαλονιού

ΕΛΛΑΔΑ

Καναρίνια lockdown: Φτερωτή συντροφιά… σαλονιού

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ειρήνη Θεοδωρίδου

Καναρίνια lockdown: Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για καναρίνια

14.11.2020 | 21:00

Καναρίνια lockdown: Σε ένα ήσυχο στενό στην ανατολική Θεσσαλονίκη ο ήχος μιας μεγάλης παρέας από μικροσκοπικά κίτρινα πουλιά, «σπάει» την ησυχία της καραντίνας μέσα στο lockdown με τον πιο μελωδικό τρόπο. «Αυτά είναι τα Harz Roller Canary και έχουν τον χαρακτηρισμό, “καναρίνια σαλονιού”, γιατί είναι ιδανικά για ένα σπίτι. Κελαηδούν πολύ μελωδικά αλλά πολύ… σιγά. Μπορείς να τα απολαύσεις ακόμη και την ώρα που κάθεσαι στον καναπέ με τη λαλιά τους δίπλα σου, αλλά δεν θα ακουστούν στην πολυκατοικία, δεν «ενοχλούν» τους υπόλοιπους», εξηγεί ο κ.Κώστας Παλιαρούτας, ειδικός στις συγκεκριμένες οικογένειες των πτηνών, πρωταθλητής εδώ και 25 χρόνια στο είδος του με διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ενασχόλησή του με τα καναρίνια ξεκίνησε το 1981 ενώ άρχισε να συμμετέχει σε διαγωνισμούς εδώ και 25 χρόνια. Έχει κερδίσει τοπικά και πανελλήνια πρωταθλήματα ενώ έχει διακριθεί και επτά φορές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

“Αυτά είναι πρωταθλήματα που αφορούν το τραγούδι, τη φωνή του καναρινιού. Γίνονται κυρίως στην Ολλανδία, την Ισπανία και την Πορτογαλία με συμμετοχές απ όλο τον κόσμο. Είναι πολλές οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες όπου υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον. Συχνά βλέπουμε για παράδειγμα και συμμετοχές από το Μαρόκο που πετυχαίνουν θαυμάσια αποτελέσματα” λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως καναρίνια φωνής διεθνώς αναφέρονται τα Βελγικά Malinois (Waterslager), τα Ισπανικά Timbrados, ράτσες αμερικανικές και τα Γερμανικά Harz Roller στα οποία έχει εστιάσει ο κ.Παλιαρούτας . “Αυτή η ράτσα ξεκίνησε από τη Γερμανία έχουμε όμως και εδώ στην Ελλάδα πολύ καλά πουλιά όπως έχουν και στην Ιταλία και την Ισπανία. Στη χώρα μας μάλιστα δεν είναι λίγοι όσοι δραστηριοποιούνται και αγωνιστικά αφού υπάρχουν τρεις ομοσπονδίες και αμέτρητοι σύλλογοι”, προσθέτει ο κ.Παλιαρούτας.

Τεράστιο ενδιαφέρον

“Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για καναρίνια. Από τα μεγαλύτερα που είχαμε. Παίζει ρόλο και το χαμηλό κόστος συντήρησης. Αν κάποιος έχει τον εξοπλισμό, μιας τέτοιας οικογένειας πτηνό κοστίζει περίπου 20 ευρώ, ενώ αν προσθέσουμε το κόστος του εξοπλισμού και τροφής μαζί με το καναρίνι το σύνολο της δαπάνης ξεπερνά τα 50 ευρώ”, απαντά ο κ.Παλιαρούτας, ερωτηθείς για το πόσο ακριβή είναι η απόκτηση του διάσημου κίτρινου πουλιού από έναν λάτρη.

Ο μικρός τραγουδοποιός μπορεί να προσφέρει πάντως τις μελωδικές του… υπηρεσίες για πολύ καιρό. “Έχω ένα καναρίνι που είναι 10 χρόνων. Κατά μέσο όρο ένα τέτοιο,Harz Roller Canary θα ζήσει για 7-8 χρόνια αν το συντηρείς καλά και δεν το “ταλαιπωρείς” με εναλλαγές θερμοκρασίας. Η φροντίδα που απαιτείται γενικότερα είναι ελάχιστη”, εξηγεί ο κ.Παλιαρούτας. Όσο για τον κύριο λόγο φιλοξενίας ενός τέτοιο πτηνού πέρα από τις ‘αθλητικές’ του επιδόσεις σε διαγωνισμούς; “Είναι πάνω από όλα η συντροφιά και η απόλαυση της μελωδίας”, εξηγεί ο ειδικός στους λιλιπούτειους τραγουδιστές.

Exit mobile version