Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020: “Δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός”
ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020: “Δεν υπάρχει μόνο ο κορονοϊός”

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020: Ο διαβήτης είναι μία ύπουλη ασθένεια που διαδράμει χωρίς συμπτώματα προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε διάφορα όργανα του οργανισμού.

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2020: Εκτός από τον COVID-19 υπάρχουν και άλλα νοσήματα που έχουν επιπλοκές και κίνδυνο θανατηφόρων επεισοδίων- ένα εξ αυτών είναι και ο διαβήτης από τον οποίο πεθαίνουν δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι”, τόνισε ο Παθολόγος Διαβητολόγος, Συντονιστής Διευθυντής του Διαβητολογικού- Καρδιομεταβολικού Κέντρου του Metropolitan Hospital, γ.γ. της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, κ. Ανδρέας Μελιδώνης, μιλώντας στην εκπομπή Health Matters του thecaller.gr.

Ο διαβήτης είναι μια παγκόσμια μεταβολική πανδημία, που αφορά περίπου 1.500.000 Έλληνες υπογράμμισε ο κ. Μελιδώνης. Όπως εξήγησε, ο διαβήτης είναι το πρώτο αίτιο τύφλωσης στους ενήλικες, η πρώτη αιτία ακρωτηριασμού των κάτω άκρων και νεφρικής ανεπάρκειας που απαιτεί αιμοκάθαρση και σημαντικό αίτιο καρδιαγγειακών και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο διαβήτης είναι μία ύπουλη ασθένεια που διαδράμει χωρίς συμπτώματα προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε διάφορα όργανα του οργανισμού. “Δεν είναι σπάνιο, το πρώτο σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2 να είναι ένα έμφραγμα”, σημείωσε ο κ. Μελιδώνης, συστήνοντας σε κάθε άτομο κάτω των 40 ετών με κληρονομικό ιστορικό διαβήτη, παχυσαρκία, υπερλιπιδαιμία ή ιστορικό στεφανιαίας νόσου, αλλά και σε κάθε άτομο άνω των 40 χωρίς τους προαναφερθέντες παράγοντες κινδύνου να κάνουν check-up διαβήτη που να περιλαμβάνει και καμπύλη σακχάρου.

Το σάκχαρο εκδικείται

“Το σάκχαρο που δεν είναι ρυθμισμένο εκδικείται αφόρητα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μελιδώνης, επισημαίνοντας ότι το ρυθμισμένο σάκχαρο είναι η ασπίδα προστασίας των ατόμων με διαβήτη από την εισβολή του κορωνοϊού. Επίσης ένα σημαντικό μέσο προστασίας είναι ο εμβολιασμός, καθώς τα άτομα με διαβήτη έχουν μειωμένη ανοσιακή ανταπόκριση στην εισβολή των ιών και των μικροβίων.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Διεθνής Συνομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation) έως και 50% των νοσηλευομένων για COVID-19 είναι διαβητικοί, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Μελιδώνης τα άτομα με διαβήτη που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν 4πλάσιο κίνδυνο επιπλοκών, σοβαρής νόσησης και κίνδυνο διασωλήνωσης σε σχέση με τα μη διαβητικά άτομα.

Διαβήτης & καραντίνα

Τι πρέπει να προσέχουν τα άτομα με διαβήτη στην καραντίνα; 

* Να επιλέγουν τροφές με χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη, πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όπως λαχανικά και άγουρα φρούτα, να καταναλώνουν πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως κοτόπουλο, άπαχο μοσχάρι και ασπράδι αυγού.

* Να περιορίσουν το λίπος και να αντικαθιστούν το ζωικό λίπος με φυτικό.

* Να πίνουν πολύ νερό. Το νερό είναι ο υγιεινός τροφοδότης για τον ευρύτερο μεταβολισμό, κυρίως δε για τον μεταβολισμό του ατόμου με διαβήτη.

* Να κάνουν 100-150 λεπτά ελαφριάς αερόβιας άσκησης την εβδομάδα. “Κάθε άτομο με διαβήτη θα πρέπει να βρει ένα μοντέλο άσκησης που να ταιριάζει στην προσωπική του ζωή και στις δυνατότητες που έχει, ανάλογα με το πού μένει κ.ο.κ.”, σημείωσε ο κ. Μελιδώνης.

Ο ρόλος του νοσηλευτή και η ελληνική μιζέρια

Καθώς η φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι αφιερωμένη στους νοσηλευτές και στον ρόλο που διαδραματίζουν στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση του διαβήτη, ο κ. Μελιδώνης τόνισε: “Σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Βρετανία, ο νοσηλευτής παίζει σημαντικότατο ρόλο στο να εκπαιδεύσει τον ασθενή πώς να κάνει την ινσουλίνη, πώς να ρυθμίζει τις μονάδες, πώς να μετρά το σάκχαρό του, πώς να χειρίζεται την πένα κ.ο.κ.

Μάλιστα, για κάθε 200 κρεβάτια στο βρετανικό σύστημα υγείας υπάρχει ένας ειδικά εκπαιδευμένος στο διαβήτη νοσηλευτής. Τι ισχύει στη χώρα μας; Δεν έχουμε ούτε έναν ειδικά εκπαιδευμένο νοσηλευτή στον διαβήτη, ενώ η αντιστοιχία νοσηλευτών ανά κάτοικο είναι 1,6/ 1.000 πληθυσμού, έναντι 8/1.000 στην Αγγλία. Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερους και εκπαιδευμένους νοσηλευτές”, κατέληξε ο κ. Μελιδώνης, κάνοντας λόγο για μιζέρια όσον αφορά στο ζήτημα των νοσηλευτών στο διαβήτη στη χώρα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις