Τηλεκπαίδευση - Δημοτικά: Ποια είναι τα μέτρα που λαμβάνονται από την πολιτεία για τους γονείς των μαθητών
Τηλεκπαίδευση – Δημοτικά: Σε ένα νέο περιβάλλον, αυτό της τηλεκπαίδευσης, μπαίνουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου οι μαθητές των δημοτικών σχολείων ολόκληρης της χώρας. Και αυτό διότι ξεκινάει το δεκαπενθήμερο lockdown στα πλαίσια της αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού. Όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου. Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων.
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
Εκπαιδευτική τηλεόραση
αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.
Σύγχρονη τηλεκπαίδευση
από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο; Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.
Από την άλλη πλευρά για τους γονείς των παιδιών που φοιτούν σε δημοτικά και βρεφονηπιακούς σταθμούς πρόκειται να ισχύσει ότι και στο πρώτο lockdown του Μαρτίου. Συγκεκριμένα ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο μειωμένο ωράριο κατά 25% ή τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής:
Λειτουργία με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, βάσει συγκεκριμένου πλάνου εργασιών, στο Δημόσιο Για τις ειδικότητες όπου αυτό είναι εφικτό τηλεργασία στον μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο
Η διοίκηση κάθε δημόσιας υπηρεσίας είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν με τηλεργασία είτε κάνοντας χρήση άδειας.
Οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25% είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους είτε θα μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού
Οι εργαζόμενοι σε δημοτικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς – η λειτουργία των οποίων αναστέλλεται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου – λαμβάνουν αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Παράλληλα προβλέπεται η ένταξη των ιδιωτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε καθεστώς επιστρεπτέας προκαταβολής.