Τσεχία κορονοϊός νεκροί: Εδώ κι εβδομάδες, η Τσεχία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους
Τσεχία κορονοϊός νεκροί: Τα αποτεφρωτήρια στην Τσεχία είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των θανάτων λόγω του κορονοϊού, που ώθησε τη χώρα να καταγράψει αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις στατιστικές της πανδημίας. Εδώ κι εβδομάδες, η Τσεχία είναι η ευρωπαϊκή χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Ασθενειών (ECDC). «Έχουμε υπερφορτωθεί, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι θάνατοι απ’ ό,τι συνήθως», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γιόσεφ Μέλικ, ιδιοκτήτης αποτεφρωτηρίου στην πόλη Ταμπόρ, στο κέντρο της χώρας. «Η αύξηση είναι περίπου 40%. Ασχολούμαστε με τους οίκους ευγηρίας, όπου πεθαίνει η πλειονότητα των θυμάτων της Covid-19.
Είναι σκληρό», πρόσθεσε. Από τα τέλη Οκτωβρίου, ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων λόγω της Covid-19 στη χώρα μέλος της ΕΕ των 10,7 εκατ. κατοίκων κυμαίνεται γύρω στους 200. Ο μέσος όρος των θανάτων από όλες τις αιτίες ανέρχεται σε περίπου 300. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία επιμνημόσυνων τελετών σημειώνει ότι η αποτέφρωση είναι η πλέον δημοφιλής μέθοδος στην Τσεχία, χώρα κυρίως αθεϊστική, που μετρά 27 τέτοιες μονάδες στο έδαφός της. Η πανδημία «φυσικά επιβάρυνε όλα τα αποτεφρωτήρια», λέει ο Ίβο Φούρμαντσικ, διευθυντής αποτεφρωτηρίου στην πόλη της Οστράβας, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Στη μονάδα αποτεφρώνονται περίπου 11.000 νεκροί τον χρόνο, αριθμός που αναμένεται να ξεπεράσει τους 12.500 το 2020 εξαιτίας της πανδημίας. «Δουλεύουμε χωρίς σταματημό, κι από τότε που το δεύτερο κύμα των κρουσμάτων συνέπεσε με τη συνηθισμένη φθινοπωρινή αύξηση του αριθμού των θανάτων, έχουμε βρεθεί αντιμέτωποι με προβλήματα δυναμικότητας», τόνισε ο Φούρμαντσικ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Μάσκες και γάντια
Η πανδημία, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 6.000 ανθρώπους στη χώρα, έχει οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των σορών.
Ύστερα από οδηγία του υπουργείου Υγείας τον Μάρτιο, οι υπάλληλοι των γραφείων τελετών δεν καλλωπίζουν ούτε ντύνουν τους νεκρούς. Οι σοροί τοποθετούνται σε πλαστικούς σάκους, οι οποίοι στη συνέχεια απολυμαίνονται και τοποθετούνται στο φέρετρο.
«Οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τα φέρετρα φορούν μάσκες και γάντια», εξήγησε ο Φούρμαντσικ.
Αυτό όμως δεν είναι πάντα αρκετό. Αρκετοί από τους εργαζόμενους στο αποτεφρωτήριο του Μέλικ ασθένησαν και τέθηκαν σε απομόνωση στο σπίτι.
«Ακολουθούμε όλες τις συστάσεις, αλλά δεν μπορούμε απλά να αποτρέψουμε την μόλυνση. Οι υπάλληλοι είναι σε επαφή με την ασθένεια παρόλο που φορούν εξοπλισμό προστασίας», δήλωσε ο ίδιος.
Πρώτη γραμμή
Η κυβέρνηση της χώρας έχει συμπεριλάβει τους υπαλλήλους σε επιμνημόσυνες υπηρεσίες στην ομάδα των εργαζομένων που μάχονται στην πρώτη γραμμή απέναντι στην Covid-19.
«Συμμετέχουμε στη διαχείριση της κρίσης, όπως το ιατρικό προσωπικό ή, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή των απορριμμάτων», δήλωσε η Ολντρίσκα Ντβοράτσκοβα, εκπρόσωπος της αρμόδιας υπηρεσίας νεκροταφείων της Πράγας. «Είμαστε μια υπηρεσία που πρέπει να είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την ίδια, τα αποτεφρωτήρια στην Πράγα έχουν επηρεαστεί λιγότερο σε σχέση με άλλες περιοχές, αλλά η οργάνωση των τελετών έχει επηρεαστεί από τον περιορισμό των 10 ατόμων ανά κηδεία.
Σύμφωνα με τον Φούρμαντσικ, το μέτρο ανάγκασε την επιχείρησή του να προσαρμοστεί.
Όταν θέλουν να παρευρεθούν πάνω από 10 άτομα, απλά τους επιτρέπουν να αποχαιρετήσουν τον νεκρό πριν από την τελετή. «Στη συνέχεια, αποχωρούν και η ίδια η τελετή γίνεται αποκλειστικά παρουσία των στενών συγγενών», εξήγησε.