Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

24

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/11: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό
ΕΦΙΑΛΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/11: Η ενημέρωση ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/11: Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Κυριακή 1.698 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, ενώ ρεκόρ σημειώθηκε στους θανάτους που το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 71.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 15/11: Εξαιρετικά ανησυχητικά παραμένουν τα στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην οριακή κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεία. Σήμερα ανακοινώθηκαν 1.698 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 74.205, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες. 4648 (6.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 19081 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

392 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 ετών. 121 (30.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 376 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 71 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1.106 θανάτους συνολικά στη χώρα. 451 (40.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.0% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Κορονοϊός: Προς παράταση το lockdown

Εξαιρετικά κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία κινείται ήδη περισσότερο από μία εβδομάδα σε ρυθμούς καραντίνας, ενώ από αύριο στα χιλιάδες λουκέτα που έχουν μπει σε μια ύστατη προσπάθεια ανακοπής των μολύνσεων προστίθενται εκείνα στα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς της χώρας.

Κι ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας είναι ασφυκτική, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να αυξάνεται, οι φωνές που μιλούν για επέκταση του lockdown και πέραν της 30ης Νοεμβρίου, πυκνώνουν.

Το Σάββατο, ο Βασίλης Κικίλιας έβαλε το όριο των 500 κρουσμάτων την ημέρα για να αρθεί το lockdown στην Ελλάδα για τον κορωνοϊό. «Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, σημειώνοντας: «Εάν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500, τότε ναι, σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία και να κάνουμε στοιχειωδώς, όσο πιο φυσιολογικά γίνεται Χριστούγεννα».

Οι εφεδρείες εξαντλούνται

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε την Κυριακή και ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Δημόσιας Υγείας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το lockdown ακόμη και μετά τις 30 Νοεμβρίου. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος τόνισε πως τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκονται υπό σφοδρή πίεση και πρόσθεσε ότι «οι εφεδρείες μας εξαντλούνται ωστόσο ως λαός έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε ευελιξία και επινοητικότητα».

«Ανοίγουμε κρεβάτια σε κλειστές κλινικές, σε πτέρυγες που δεν χρησιμοποιούνται, ενώ μεταφέρονται ασθενείς και σε αλλά νοσοκομεία σε κοντινούς νομούς», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Σκάι.

Την ίδια ώρα δραματική έκκληση να τηρηθούν τα μέτρα το κρίσιμο 10ήμερο που ακολουθεί, απευθύνουν οι επιστήμονες. Αιτία η μεγάλη αύξηση θανάτων και διασωληνώσεων το τελευταίο 24ωρο. Η εικόνα των νοσηλειών που καταγράφεται αυτές τις ημέρες είναι η συνέπεια της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από δύο εβδομάδες.

Τα πρώτα ενθαρρυντικά στοιχεία από τη Θεσσαλονίκη

Στη 13η μέρα της καραντίνας βρίσκεται σήμερα η Θεσσαλονίκη, προπορευόμενη κατά μια εβδομάδα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και οι πρώτες θετικές ενδείξεις από τους αυστηρούς περιορισμούς είναι ήδη ορατές, τουλάχιστον όσον αφορά την πορεία της νόσου στην κοινότητα.

Η πρώτη θετική ένδειξη, αφορά στον ρυθμό αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαημέρου η πορεία της πανδημίας παραμένει μεν σε υψηλά επίπεδα, αλλά φαίνεται πλέον να σταθεροποιείται. Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε στις 20 Οκτωβρίου όταν κατέγραψε για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (125).

Από την 28η Οκτωβρίου έως και την 2α Νοεμβρίου, μία ημέρα πριν από την επιβολή της καθολικής καραντίνας στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, διαγνώστηκαν συνολικά 2.697 κρούσματα, κατά 1.539 δηλαδή περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο εξαήμερο, ποσοστό αύξησης 132,9%.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων συνεχίστηκε και την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας καθώς στο διάστημα από 3 έως 8 Νοεμβρίου διαγνώστηκαν στην περιοχή συνολικά 4.006 κρούσματα, δηλαδή 1.309 περισσότερα σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξαήμερο, αυξημένα κατά 48,5%. Αντίστοιχη ήταν και η αύξηση στο μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων ο οποίος έφτασε στα 667,67 από 449,5. Την ίδια περίοδο πανελλαδικά καταγράφηκαν 14.697 κρούσματα με το ποσοστό της Θεσσαλονίκης να υποχωρεί ελαφρώς στο 27,2% από το 28,9%. Δηλαδή, ήδη από την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας η πορεία της νόσου στην κοινότητα συνέχισε μεν να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο με σημαντικά μικρότερο ρυθμό αύξησης σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Πολύ μεγαλύτερη ήταν η υποχώρηση του ρυθμού αύξησης των κρουσμάτων κατά το τελευταίο εξαήμερο, από τις 9 έως και χθες 14 Νοεμβρίου. Στο διάστημα αυτό καταγράφηκαν 4.160 κρούσματα, δηλαδή μόλις 154 περισσότερα σε σχέση με το πρώτο εξαήμερο της καραντίνας, ποσοστό αύξησης 3,85%. Ανάλογα μικρή ήταν η άνοδος και του μέσου όρου ημερήσιων κρουσμάτων στα 693,3 από 667,67.

Υποχώρηση σημειώθηκε ως προς το μερίδιο της Θεσσαλονίκης σε σχέση με το συνολικό πανελλαδικό αριθμό κρουσμάτων. Αυτό το τελευταίο εξαήμερο καταγράφηκαν πανελλαδικά 15.815 κρούσματα εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη αντιστοιχούσε το 26,3% έναντι 27,2% του αμέσως προηγούμενου διαστήματος.

Περίοδος σταθεροποίησης

Το συμπέρασμα το οποίο προκύπτει από τα ανωτέρω είναι ότι η περιοχή της Θεσσαλονίκης συνεχίζει μεν να κινείται σε υψηλά επίπεδα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο, φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε περίοδο σταθεροποίησης, αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «επιπέδωση της καμπύλης». Εάν η πορεία αυτή συνεχιστεί, που είναι και το πιθανότερο, τότε από την προσεχή εβδομάδα θα πρέπει να αναμένεται σημαντική μείωση και ως προς τον απόλυτο αριθμό των κρουσμάτων.

Η θετική αυτή πορεία αναμένεται να αποτυπωθεί και στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, τα οποία παρακολουθεί η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, με δειγματοληψίες στα υγρά αστικά απόβλητα στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Οκτωβρίου η αύξηση ήταν της τάξης του 290%, ενώ λίγες ημέρες μετά, στις 21 Οκτωβρίου η αύξηση της συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού εκτοξεύτηκε κατά 500%.

Το σχέδιο για τον εμβολιασμό

Την ίδια ώρα ξεκινά η προετοιμασία από την κυβέρνηση για την υποδοχή του εμβολίου, αλλά το βάρος εξακολουθεί να πέφτει στη μείωση των κρουσμάτων και την «αποσυμπίεση» των ΜΕΘ. Ο εμβολιασμός θα γίνει σε 1.018 κέντρα σε όλη την Ελλάδα, τα οποία έχουν ήδη οριστεί και προετοιμάζονται σταδιακά γι’ αυτό το σκοπό. Πρόκειται για νοσοκομεία, κέντρα υγείας και άλλες παρόμοιες υποδομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να έχει ορίσει τις προδιαγραφές των κέντρων εμβολιασμού και να έχει την ευθύνη για την προετοιμασία τους. Θα υπάρξουν, επίσης, και κινητά συνεργεία που θα εμβολιάζουν όσους για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Όσον αφορά στο σχέδιο που εκπονείται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, προτεραιότητα ασφαλώς θα έχει το υγειονομικό προσωπικό (γιατροί, νοσηλευτές κτλ.) και εν συνεχεία οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θ’ ακολουθήσει σταδιακά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Ο εμβολιασμός θα γίνεται απολύτως δωρεάν για όλους και δεν θα είναι υποχρεωτικός, αλλά, λόγω της σημασίας του, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός την Πέμπτη από τη Βουλή, αποτελεί στοίχημα για το σύνολο του πολιτικού συστήματος και όχι μόνο για την κυβέρνηση να πείσουν τους πολίτες για την ανάγκη θωράκισής τους από τον κορωνοϊό με το εμβόλιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το λόγο αυτό θα υπάρξει εκτεταμένη εκστρατεία ενημέρωσης, ενώ, με εντολή του πρωθυπουργού, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα ζητήσει από κάθε πολιτικό κόμμα να ορίσει σε αυτήν έναν εκπρόσωπο, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις