Αντισυνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων: Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, μια γενική απαγόρευση συναθροίσεων εκ των προτέρων είναι αντισυνταγματική.
Αντισυνταγματική η απαγόρευση συναθροίσεων: Απάντηση στην ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που σε ανακοίνωση της χαρακτήρισε αντισυνταγματική την απόφαση της αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 4 ατόμων σε όλη την Ελλάδα σε ανοικτούς χώρους, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, έδωσε και ο Συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης.
Ο κορυφαίος Συνταγματολόγος αλλά και πρώην υπουργός, προερχόμενος από την Δημοκρατική Αριστερά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε χαρακτηριστικά πως όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μας προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και την λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικράτεια, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;
Και ο Αλιβιζάτος
Υπενθυμίζεται ότι και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος πήρε θέση όσον αφορά την απαγόρευση των συναθροίσεων και την ευκολία με την οποία κάποιοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν αντισυνταγματική.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, έως την Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, στις 9 το βράδυ, από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
https://www.youtube.com/watch?v=eDyt2AWM4OI
Χρυσόγονος: Αντισυνταγματική η γενική απαγόρευση των συναθροίσεων – Υπάρχει όμως και η κοινή λογική
Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την γενική απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου και πρώην ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”. “Νομικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων και Δικαστών (σ.σ. η οποία αποδοκίμασε την απαγόρευση των συναθροίσεων) είναι σωστή. Γίνεται μια προσπάθεια αναστολής της ισχύος του άρθρου 11 (δικαίωμα συνέρχεσθαι) του Συντάγματος χωρίς να έχουν συντρέξει οι προϋποθέσεις του άρθρου 48. Η απαγόρευση όπως εκδόθηκε είναι αντισυνταγματική. Διαφαίνεται σοβαρή πιθανότητα εάν κάποιος προσφύγει έναντι του προστίμου που θα του επιβληθεί από το πρόστιμο για τη συνάθροιση, μπορεί να δικαιωθεί” σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, μια γενική απαγόρευση συναθροίσεων εκ των προτέρων “που δεν αφορά συγκεκριμένη περιφερειακή ενότητα ή συγκεκριμένη συνάθροιση για συγκεκριμένο λόγο, είναι αντισυνταγματική”. “Δεν προβλέπεται αναστολή συγκεντρώσεων για λόγους δημόσιους υγείας. Ο νομοθέτης το 1975 δεν μπορούσε να είναι προφήτης” συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να τεθεί περιορισμός ελαχίστου ορίου μεταξύ των διαδηλωτών.
Όπως τόνισε, ωστόσο, αυτή είναι η νομική πλευρά. “Αυτά ισχύουν από νομικής άποψης. Αν κάποιος διαδηλώσει, μπορεί να κολλήσει και να αρρωστήσει. Άρα εκτός από τη νομική άποψη, υπάρχει και η άποψη της κοινής λογικής. Δεν δίνει απαντήσεις σε όλα το Σύνταγμα. Σε κάποια απαντά η κοινή λογική”.
Τέλος, ο συνταγματολόγος εξήγησε ότι οι περιορισμοί του lockdown είναι διαφορετικοί από την απαγόρευση των συναθροίσεων. “Το lockdown είναι άλλο πράγμα. Είναι επιβολή περιορισμών γενικώς στην κίνηση και διαμονή μέσα στην επικράτεια , υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Άλλη είναι εκεί η συνταγματική προβληματική”.
Τι λένε οι αστυνομικοί
Στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” μίλησε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος. Σχολιάζοντας την απαγόρευση των συναθροίσεων, υποστήριξε, ότι “εφόσον απαγορεύονται οι συναθροίσεις, η Αστυνομία θα προσαγάγει. Είναι τι οδηγίες θα δοθούν στην ελληνική Αστυνομία”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ανάλογη απαγόρευση υπήρχε και τον Μάρτιο. “Η απαγόρευση των συναθροίσεων γίνεται για τη δημόσια υγεία. Δεν γίνεται για κάποιο λόγο. Όταν τίθενται ζητήματα υγείας, δηλαδή ανθρώπινης ζωής, δεν υπάρχει ζυγαριά” σημείωσε.
Σχολιάζοντας τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας σε Θεσσαλονίκη και Καρδίτσα, ανέφερε ότι “οτιδήποτε είναι πέρα της αστυνομικής πρακτικής, είναι κατακριτέο. Θα γίνει έρευνα. Αν ο αστυνομικός έσφαλες, να οδηγηθεί εκεί που πρέπει να οδηγηθεί. Κάθε εικόνα βίας είναι άσχημη. Δεν είναι ωραία εικόνα. Ο συνάδερφός μου που μπορεί να έφταιξε και να μην λειτούργησε όπως θα έπρεπε, να οδηγηθεί στα όργανα που πρέπει”.