Βιζόν Ελλάδα κορονοϊός: Αρνητικά στον Covid όσα εκτρέφονται στη μονάδα Πυλαίας-Χορτιάτη

ΕΛΛΑΔΑ

Βιζόν Ελλάδα κορονοϊός: Αρνητικά στον Covid όσα εκτρέφονται στη μονάδα Πυλαίας-Χορτιάτη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Βιζόν Ελλάδα κορονοϊός: Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περί τα 1.200 με 1.300 γουνοφόρα ζώα (βιζόν)

16.11.2020 | 15:32

Βιζόν Ελλάδα κορονοϊός: Αρνητικά στον κορονοϊό είναι τα γουνοφόρα ζώα (βιζόν) που εκτρέφονται σε μονάδα που λειτουργεί εντός των ορίων του δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, όπως δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος.

Όπως ανέφερε ο κ. Μπάτος, μετά το συμβάν σε μονάδες εκτροφής στη Δυτική Μακεδονία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΚΜ προέβησαν προληπτικά σε δειγματοληψίες στα μινκ που εκτρέφονται στην προαναφερόμενη μονάδα γιατί «του φρονίμου τα παιδιά πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Κατά τον ίδιο, ο δειγματοληπτικός και κλινικός έλεγχος των ζώων δεν έδειξε απολύτως καμία ένδειξη. Ωστόσο, όπως είπε, «οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της ΠΚΜ στο εξής θα παρακολουθούν στενά την πορεία της υγείας τους και οι έλεγχοι θα γίνονται σε εβδομαδιαία βάση, προκειμένου να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε απρόοπτες εκπλήξεις».

Στη συγκεκριμένη μονάδα εκτρέφονται περί τα 1.200 με 1.300 γουνοφόρα ζώα (βιζόν). Αν και δεν έχει άδεια λειτουργίας, η μονάδα λειτουργεί νομότυπα βάσει της νομοθεσίας για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποχρεούται να αδειοδοτηθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Ξεκίνησε η διαδικασία θανάτωσης 2.500 βιζόν στην περιοχή του Βόιου

Ξεκίνησε στην περιοχή του Βοΐου η διαδικασία της θανάτωσης, με ευθανασία, των γουνοφόρων ζώων βιζόν που προσβλήθηκαν από κορονοϊό. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Κοζάνης, Θεόφιλος Καντζόγλου, θα θανατωθούν συνολικά περίπου 2.500 μινκ, στην περιοχή του Βόϊου, ενώ η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο. «Στη συνέχεια, η ταφή γίνεται σε μια υγειονομική τάφρο που έχει ανοιχτεί γι αυτό το σκοπό», δίπλα στο χώρο του εκτροφείου, σημείωσε.

Στο μεταξύ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εκτροφέων Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, δήλωσε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Δανίας που επίσης θανάτωσε ζώα, ο ιός δεν μεταδίδεται από το ζώο στον άνθρωπο. Ωστόσο «εφόσον ελήφθη η απόφαση να γίνει η θανάτωση, αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει άμεσα τα δεδομένα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα αναμένονται νέες δειγματοληψίες».

Πάντως η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κτηνίατρος, Κατερίνα Δαδαμόγια, διευκρίνισε πως «το αν αλλάξουν τα δεδομένα για την περιοχή, εξαρτάται από τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». «Δεν έχει έρθει προς το παρόν στην υπηρεσία μας ή στην Περιφέρεια γενικά κάποια τέτοια απόφαση. Επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν πολλά, κάθε μέρα δημοσιεύονται καινούρια και μακάρι να είναι τόσο ισχυρά τελικά τα επιστημονικά δεδομένα που να αλλάξουν τα πράγματα.

https://www.youtube.com/watch?v=35e-rx-7QU4

Exit mobile version