Κορονοϊός Ελλάδα κρούσματα: Για την τεράστια πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, μίλησε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ενώ τόνισε ότι το σύστημα “ακορντεόν” στο lockdown, δεν είναι καλή λύση. “Αυτή τη στιγμή η υγειονομική κρίση είναι μεγάλη. Το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Πρέπει να μπορέσουμε να ελαττώσουμε το φορτίο νόσου και το φορτίο νοσηλείας στις περιοχές αυτές. Αυτό προέχει τώρα. Να ανασάνει το σύστημα, να ανασάνουν οι ασθενείς και να ανασάνει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, που έχει “γονατίσει” αυτές τις μέρες. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να ελαττωθεί, σαφέστατα, και η διασπορά. Θα πρέπει να μειωθούν οι αριθμοί, τα κρούσματα και τα θετικά τεστ. Αν θα τα καταφέρουμε μέχρι τις 30 Νοεμβρίου να επανέλθουμε, δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε”, ανέφερε ο κ. Γώγος.
Αναφέροντας ότι φαίνεται να υπάρχει μια μικρή ύφεση στην εκθετική αύξηση, ο κ. Γώγος είπε: “Ελπίζουμε την ερχόμενη εβδομάδα τα δεδομένα να είναι καλύτερα. Φαίνεται να υπάρχει μία μικρή μείωση στην εκθετική αύξηση. Αναμένουμε να οριζοντιοποιηθεί η καμπύλη, ούτως ώστε μετά από δύο βδομάδες να δούμε καλά νούμερα. Είναι νωρίς να πει κανείς κάτι. Υπάρχει αισιοδοξία, υπάρχει ελπίδα, αλλά δεν θα πρέπει να γίνουν πράγματα που θα βάλουν ξανά σε κίνδυνο τη διασπορά”.
https://www.youtube.com/watch?v=Pnxh4i8FoTg
Δεν είναι το «ακορντεόν» η καλύτερη λύση
Όσον αφορά στο σύστημα “ακορντεόν” και τα επαναλαμβανόμενα lockdown με μικρές διακοπές, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας δήλωσε: “Όταν ξεκινήσουμε αυτή τη διαδικασία με βάση τη βελτίωση των υγειονομικών παραμέτρων και ανοίξουν μερικά πράγματα και μερικές δραστηριότητες, θα πρέπει να γίνει πάρα πολύ προσεκτικά, με όλα τα μαθήματα που έχουμε πάρει από το παρελθόν, με μεγάλη προσοχή και τήρηση των μέτρων. Η καλύτερη λύση δεν είναι το “ακορντεόν”, αλλά, αφού μαζέψουμε τα πράγματα, να συνεχίσει η λειτουργία της κοινωνίας σε ένα επίπεδο παράλληλο με τον κορονοϊό, με όσο το δυνατόν ασφαλέστερα μέτρα και μεγάλη συμμόρφωση και τήρηση από τον γενικό πληθυσμού. Αν χρειαστεί να επαναληφθούν αυτού του τύπου τα μέτρα, θα το κάνουμε, δεν θα το ρισκάρουμε. Ελπίζω να μην χρειαστεί”.
Αισιοδοξία για την επιπέδωση της καμπύλης στη Θεσσαλονίκη
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την μελέτη των λυμάτων αυτής της περιόδου στο ΑΠΘ. Ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (105,8) της ΕΡΑ ο Πρύτανης του Αριστοτελείου είπε ότι έχοντας τις πρώτες ενδείξεις από τα λύματα της Θεσσαλονίκης και την συγκέντρωση που υπάρχει του κορονοϊού: «Νομίζω, ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί και την περασμένη εβδομάδα δυστυχώς ήταν ανοδική, όχι βέβαια εκθετική όπως τον Οκτώβρη. Πιθανώς προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση. Στη σημερινή μέρα υπάρχουν πέρα από τους όποιους αγωνιστές και οι πραγματικοί αγωνιστές των ημερών.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι οποίοι δίνουν σήμερα πραγματικά τον τόνο της εποχής του Πολυτεχνείου και πρέπει να υποκλιθούμε σε όλους αυτούς!» Ο κ. Πρύτανης είπε επίσης μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην πανδημία: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο, με μία σοβαρότατη παγκόσμια υγειονομική κρίση, άρα καλούμαστε να ιεραρχήσουμε τα δικαιώματά μας, σε σχέση με την υπηρεσία του υπέρτατου αγαθού που δεν είναι τίποτα άλλο από την Υγεία. Θεωρώ ότι η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για κοινωνική αλληλεγγύη, συνοχή και ευαισθησία έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία. Παίρνει σήμερα σάρκα και οστά».