Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 17/11: Στα 2.422 τα νέα κρούσματα - 443 διασωληνωμένοι - 63 θάνατοι - Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την μελέτη των λυμάτων αυτής της περιόδου στο ΑΠΘ - Ενισχύεται το ΕΣΥ
Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 17/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 2422 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊόυ στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 78825, εκ των οποίων το 53.8% άνδρες. 4685 (5.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20225 (25.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
443 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 143 (32.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 392 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 63 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1228 θανάτους συνολικά στη χώρα. 502 (40.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αισιοδοξία για επιπέδωση καμπύλης στη Θεσσαλονίκη – Τι έδειξαν τα λύματα
Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από την μελέτη των λυμάτων αυτής της περιόδου στο ΑΠΘ. Ο Πρύτανης Νίκος Παπαϊωάννου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (105,8) της ΕΡΑ ο Πρύτανης του Αριστοτελείου είπε ότι έχοντας τις πρώτες ενδείξεις από τα λύματα της Θεσσαλονίκης και την συγκέντρωση που υπάρχει του κορονοϊού: «Νομίζω, ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης. Γιατί και την περασμένη εβδομάδα δυστυχώς ήταν ανοδική, όχι βέβαια εκθετική όπως τον Οκτώβρη. Πιθανώς προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση. Στη σημερινή μέρα υπάρχουν πέρα από τους όποιους αγωνιστές και οι πραγματικοί αγωνιστές των ημερών.
Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι οποίοι δίνουν σήμερα πραγματικά τον τόνο της εποχής του Πολυτεχνείου και πρέπει να υποκλιθούμε σε όλους αυτούς!» Ο κ. Πρύτανης είπε επίσης μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην πανδημία: «Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο, με μία σοβαρότατη παγκόσμια υγειονομική κρίση, άρα καλούμαστε να ιεραρχήσουμε τα δικαιώματά μας, σε σχέση με την υπηρεσία του υπέρτατου αγαθού που δεν είναι τίποτα άλλο από την Υγεία. Θεωρώ ότι η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για κοινωνική αλληλεγγύη, συνοχή και ευαισθησία έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία. Παίρνει σήμερα σάρκα και οστά».
Επανεμφάνιση Σύψα: Να είμαστε προετοιμασμένοι για κυλιόμενα lockdown μέχρι την άνοιξη
Από την άλλη, για την τεράστια πίεση που ασκείται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορονοϊού στο σύστημα υγείας, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς αλλά και το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown μίλησε σήμερα ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ εξήγησε ότι μπορεί τα κρούσματα να έχουν πέσει κάτω από 3.000 ωστόσο υπάρχουν πολύ κακά ποιοτικά στοιχεία, όπως είναι ο υπερδιπλασιασμός του δείκτη των θετικών κρουσμάτων στο 10% (από όσους ελέγχονται νοσούν το 10%) τη στιγμή που το όριο ασφαλείας σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι το 4%. Σύμφωνα με τον καθηγητή σε ορισμένες περιοχές ο δείκτης αυτός φτάνει ακόμη και στο 19%. Επιπλέον ο δείκτης R βρίσκεται σταθερά πάνω από το 1, μεταξύ 1,2 και 1,4.
Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση του μέσου όρου ηλικίας των διασωληνωμένων ασθενών από τα 75 στα 65, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο συνέβη και στην Ιταλία. «Βλέπουμε τραγικές εικόνες στα νοσοκομεία, έρχονται 50ρηδες και δεν μπορούν να ανασάνουν», «δεν είναι καθόλου αστείο, ο ιός δείχνει τα δόντια του και έχει πολύ άσχημο πρόσωπο», τόνισε ο καθηγητής.
Ενισχύεται το ΕΣΥ – Τουλάχιστον 1.420 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού
Επίσης, περισσότερες από 1.420 προσλήψεις μόνιμων ιατρών μέχρι το τέλος του έτους προανήγγειλε χθες ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης. «Σε έκτακτες καταστάσεις παίρνουμε έκτακτα μέτρα και γι’ αυτό το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας», σημείωσε ο υφυπουργός Υγείας, προσθέτοντας πως από τη μάχη αυτή κανείς δεν περισσεύει και περιγράφοντας τις προσλήψεις που πραγματοποιούνται. «Να θυμίσω ότι το σύστημα υγείας περιλαμβάνει όλους τους γιατρούς, είτε είναι στο κρατικό σύστημα υγείας, είτε είναι στον ιδιωτικό τομέα», ξεκαθάρισε.
Ενώ συνέχισε, αναφέροντας: «Μέχρι σήμερα, εντός του 2020, περισσότερες από 620 προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού έχουν διεκπεραιωθεί, ενώ όσον αφορά στις προσλήψεις σε επικουρικό προσωπικό, έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 7000».