Αναστασιάδης Κυπριακό: «Όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του, ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ» τονίζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε δήλωση – απάντηση στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος παραχώρησε δηλώσεις σχετικά με τη λύση του Κυπριακού, αναφερόμενος παράλληλα και στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σε γραπτή του δήλωση, κ. Αναστασιάδης τονίζει πως κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τατάρ, «η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Επιπλέον επισημαίνει ότι όταν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης έθεσε το θέμα της λύσης των δύο κρατών, «όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση».
Αναλυτικά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε:
«Σε απάντηση των όσων ο κ. Ερσίν Τατάρ αναληθώς ισχυρίστηκε απαντώντας σε ερώτηση αγγλόφωνου τουρκικού καναλιού, ότι τάχα δεν του απέκλεισα κατηγορηματικά τη λύση δύο κρατών, όταν την ήγειρε κατά την πρώτη μας συνάντηση, και ότι ανέμενα ουσιαστικά την τοποθέτηση του αυτή λόγω των δηλώσεων και θέσεων του τόσο κατά το παρελθόν όσο και κατά την προεκλογική περίοδο στα κατεχόμενα, επιθυμώ να δηλώσω τα ακόλουθα:
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνάντησης μου με τον κ. Τατάρ, η θέση μου ήταν ξεκάθαρη πως η λύση που μπορεί να εξευρεθεί είναι αποκλειστικά και μόνο στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των αποφάσεων και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές και αξίες της ΕΕ. Όταν ο κ. Τατάρ ήγειρε κατά τη συνάντηση μας το θέμα της λύσης των δύο κρατών, όχι μόνο την απέρριψα, αλλά επιχειρηματολόγησα και ανέφερα, μεταξύ άλλων, και πέραν των όσων ανέφερα προηγουμένως, ότι κανείς σε διεθνές επίπεδο, στα ΗΕ και ειδικά στην ΕΕ, δεν πρόκειται να αποδεχθεί τέτοιου είδους λύση.
Συνεπώς, τα όσα δηλώνει ο κ. Τατάρ, όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά δημιουργούν και υποψίες για τα κίνητρα του ενόψει της πρωτοβουλίας του ΓΓ των ΗΕ. Ταυτόχρονα, θέτουν εν αμφιβόλω την ειλικρίνεια που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ μας για το καλό της Κύπρου. Για ύστατη φορά, καλώ την Τουρκία και τον κ. Τατάρ να αντιληφθούν ότι μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα επιτευχθεί με διαστρεβλώσεις, αλλά με γνήσια πολιτική βούληση προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στη βάση των Συμφωνιών Κορυφής, των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί στις συνομιλίες, του πλαισίου του ΓΓ, του διεθνούς δικαίου, καθώς και των αρχών και αξιών της ΕΕ».
Σύμφωνα με τον Τατάρ, «βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών», προσθέτοντας ότι «διαφορετικά, όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο».
Από την πλευρά του, την επιμονή του για «λύση» του Κυπριακού, στη βάση των δύο κρατών και όχι της διζωνικής, δικοινοτικής Ομοσπονδίας, επιμένει ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Σε «διάγγελμά» του για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Τατάρ, υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία απέτυχαν και προέταξε ότι «πρέπει να καθίσουμε στο τραπέζι με νέες ιδέες και μοντέλα». Σύμφωνα με τον Τατάρ, «βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στην βάση της κυρίαρχης ισότητας».
Το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν «δύο λαοί» που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης και πρόσθεσε: «οι Ε/κ γείτονές μας θα πρέπει να αφήσουν το όνειρό τους και να αποδεχθούν το γεγονός ότι η Κύπρος είναι, επίσης, δική μας πατρίδα και ότι έχουμε επίσης κυριαρχικά δικαιώματα στην Κύπρο. Διαφορετικά, όλοι θα συνεχίσουμε τον δικό μας δρόμο». Ο ίδιος, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, έκανε αναφορά στα γεγονότα του ’74 και στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους, επαναλαμβάνοντας τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «ειρηνευτικής επιχείρησης».
«Είμαστε περήφανοι. Είμαστε ασφαλείς. Γνωρίζουμε την αξία της δημοκρατίας μας και πρέπει να είμαστε σε μια προσπάθεια να την οδηγήσουμε σε καλύτερες μέρες. Πρέπει να δοξάζουμε την τδβκ», είπε. Ανέφερε ότι η λύση είναι και δική τους απαίτηση, αλλά, υποστήριξε, δεν μπορεί να καταστεί δυνατή η επίτευξή της μόνο με τη δική τους αφοσίωση. «Και είναι γεγονός ότι οι γείτονές μας δεν εγκατέλειψαν το όνειρό τους για επιστροφή στο 1974 και την υπαγωγή μας υπό την εξουσία τους», πρόσθεσε.