Moderna εμβόλιο – τιμή: Συμφωνία για την τιμή του εμβολίου της Moderna επιδιώκει να κλείσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη φαρμακευτική εταιρεία. Όπως αναφέρει το Reuters, στόχος της Κομισιόν είναι η τιμή ανά δόση να πέσει κάτω από τα 25 δολάρια. Αυτό υποστηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τη Moderna, τον οποίο επικαλείται το γνωστό πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με το Reuters, η ΕΕ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Moderna για το υποψήφιο εμβόλιο που αναπτύσσει η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία τουλάχιστον από τον Ιούλιο, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ.
Νωρίτερα, η Moderna προχώρησε στην ανακοίνωση ότι τα προκαταρκτικά στοιχεία από τη Φάση 3 των δοκιμών του εμβολίου της κατά του κορονοϊού δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του ξεπερνά το 94%, με τον CEO της εταιρείας Stephane Bancel να κάνει λόγο για μια επιτυχία που “αλλάζει το παιχνίδι”. Σύμφωνα με την ανάλυση 95 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των 30.000 συμμετεχόντων στην δοκιμή, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι τα 90 αφορούσαν ανθρώπους που είχαν λάβει εικονικό φάρμακο (placebo), έναντι μόλις 5 που αφορούσαν ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάβει τις δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna. Η υπολογιζόμενη αποτελεσματικότητά του, έτσι, διαμορφώνεται περί το 94,5%.
Τα αποτελέσματα για το εμβόλιο της Moderna γνωστοποιούνται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer ότι βρίσκεται λίγο πριν την παραγωγή ενός εμβολίου που υπόσχεται μεγάλη αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer, οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα για έκτακτη χρήση τον Δεκέμβριο με περίπου 60 εκατ. δόσεις εμβολίου διαθέσιμες μέχρι το τέλος του έτους. Στο επόμενο έτος, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε περισσότερες από 1 δισ. δόσεις από μόλις δύο εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια, περισσότερα από ό,τι χρειάζεται μια χώρα με 330 εκατ. κατοίκους.
Το πλεονέκτημα του εμβολίου της Moderna
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian το εμβόλιο της Moderna θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι αυτού της Pfizer εφόσον στις δοκιμές συνεχίσει να αποδεικνύεται αποτελεσματικό έναντι του κορονοϊού. Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας, μεταξύ -70 και -80 βαθμών Κελσίου, για να διατηρείται σταθερή η χημική του σύνθεση. Αντίθετα όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Moderna έχει εξελίξει περαιτέρω τη βιωσιμότητα του δικού της εμβολίου υποστηρίζοντας μπορεί να αποθηκευτεί για 30 ημέρες σε θερμοκρασίες από 2 έως 8 βαθμών Κελσίου διατηρώντας τη χημική του σύνθεση ενώ μπορεί ακόμα να αποθηκευτεί και για έξι μήνες στους -20C. “Θα έχουμε ένα εμβόλιο που μπορεί να σταματήσει τον κορονοϊό”, δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο πρόεδρος της Moderna Stephen Hoge εκφράζοντας την αισιοδοξία του.
Μαζί με το εμβόλιο της Pfizer Inc., που αποδείχθηκε επίσης ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό, και εν αναμονή περισσότερων δεδομένων ασφαλείας οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να έχουν δύο εμβόλια εγκεκριμένα για επείγουσα χρήση τον Δεκέμβριο με έως και 60 εκατομμύρια δόσεις έως το τέλος του έτους. Τα δύο εμβόλια που κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας νέα τεχνολογία γνωστή ως messenger RNA ή mRNA, αντιπροσωπεύουν ισχυρά νέα εργαλεία για την καταπολέμηση της πανδημίας που έχει μολύνει 54 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και εχει σκοτώσει 1,3 εκατομμύρια.
Αισιοδοξία, επιφύλαξη και ερωτηματικά
Με αισιοδοξία αλλά και επιφύλαξη αντιμετωπίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τις εξελίξεις αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των υποψηφίων «ενθαρρυντικά» αλλά συμπλήρωσε ότι δεν είναι η στιγμή για εφησυχασμό στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Θετικό» χαρακτήρισε και ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, το γεγονός ότι υπάρχουν «ήδη δύο ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό και αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας στο ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανώς αρκετά καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης».
Ωστόσο ο κ. Μαγιορκίνης έθεσε ένα ουσιαστικό ερώτημα που θα κρίνει τελικά και την πραγματική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τη νόσο COVID-19, «πόσοι θα χρειαστούν να εμβολιαστούν» προκειμένου να θεωρηθεί προστατευμένη η κοινωνία.
Αυτό το ερώτημα όπως είπε ο επίκουρος καθηγητής αναμένεται να απαντηθεί από νέες μελέτες που θα εκτιμήσουν παραμέτρους όπως την ευπάθεια των διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων αλλά το ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας που είναι υψηλότερο στα παιδιά. «Είναι πιθανόν λοιπόν, με αυτά τα επίπεδα να φτάσουμε σε επίπεδα ανοσίας της αγέλης με σχετικά μικρότερη κάλυψη από το σύνολο του πληθυσμού», εκτίμησε ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Πάντως, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, κ. Μανώλη Δερμιτζάκη, θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων να είναι υψηλή, για να μπορέσουμε σύντομα να επιστρέψουμε σε μια καθημερινότητα με τους λιγότερους δυνατούς περιορισμούς.