Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Rapid test – ΠΟΥ: Μη αξιόπιστα τα αποτελέσματα σε αεροδρόμια και σύνορα
ΚΟΣΜΟΣ

Rapid test – ΠΟΥ: Μη αξιόπιστα τα αποτελέσματα σε αεροδρόμια και σύνορα

Rapid test - ΠΟΥ: Στις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ο οποίος θεωρεί αναξιόπιστα τα rapid test που γίνονται στα αεροδρόμια και τα σύνορα μίας χώρας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα

Rapid test – ΠΟΥ: Στις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( ΠΟΥ ) ο οποίος θεωρεί αναξιόπιστα τα rapid test που γίνονται στα αεροδρόμια και τα σύνορα μίας χώρας αναφέρθηκε η αναπληρώτρια καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο Κέντρο Αναφοράς SARS-CoV2 της Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Γεωργία Γκιούλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της με θέμα «Γενικά χαρακτηριστικά του ιού SARS-Cov2 και η επιδημιολογία της νόσου που προκαλεί» στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής που διοργάνωσε διαδικτυακά στις 7 και 8 Νοεμβρίου ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, ο ΠΟΥ συνιστά τη μη χρήση των τεστ αντιγόνου, γνωστών και ως rapid tests, για τον έλεγχο των ταξιδιωτών στα αεροδρόμια ή τα σύνορα για λοίμωξη COVID-19 και ο λόγος είναι, ότι τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα με τη χρήση των συγκεκριμένων τεστ.

«Τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται για τον έλεγχο σε αεροδρόμια ή σύνορα»

«Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται για τον έλεγχο σε αεροδρόμια ή σύνορα, κάτι το οποίο μπορεί να φαίνεται περίεργο. Η αλήθεια είναι ότι όλο το καλοκαίρι δεχόμασταν χιλιάδες δείγματα τόσο από τα σύνορα του Προμαχώνα όσο και από τα αεροδρόμια προκειμένου να ελέγξουμε αυτούς τους τουρίστες με την κλασική μοριακή μέθοδο PCR.

Ο λόγος που ο Π.Ο.Υ. δεν θεωρεί αξιόπιστα τα τεστ αντιγόνου είναι γιατί ακριβώς τα άτομα αυτά προέρχονται από χώρες με διαφορετικό επιπολασμό της νόσου, άρα δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα με τη χρήση αυτών των τεστ στις συγκεκριμένες περιπτώσεις», εξήγησε η κ. Γκιούλα και πρόσθεσε «και κάτι πολύ σημαντικό: τα αποτελέσματα εξαρτώνται απόλυτα από το CT, δηλαδή από το όριο ανίχνευσης του ιού. Όταν έχουμε ένα όριο ανίχνευσης πάνω από τους 30 κύκλους, κάτι που το έχουμε σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό θετικών ατόμων, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα».

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι τα τεστ αντιγόνου δεν πρέπει να εφαρμόζονται σε άτομα χωρίς συμπτώματα, εκτός αν υπάρχει ιστορικό επαφής, σε χαμηλή επίπτωση της νόσου, διότι στην περίπτωση αυτή δεν είναι αξιόπιστα, καθώς και για screening πριν την αιμοδοσία. Επίσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα επίπεδα βιοασφάλειας, διότι από διάφορες μελέτες έχει παρατηρηθεί μετάδοση του ιού από τη μη σωστή χρήση των τεστ αντιγόνου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις