Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα - Κορονοϊός: Στα 32 δισ. ευρώ (απο 24 δισ. ευρω αρχικά) θα φτάσουν οι δαπάνες στήριξης της οικονομίας - Πότε θα βγει ο προϋπολογισμός από το lockdown
Ταμείο Ανάκαμψης Ελλάδα – Κορονοϊός: Την ικανοποίησή της και την αισιοδοξία της για τις εξελίξεις σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού εκφράζει η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην ΕΡΤ. «Έχουμε μία ευρεία λίστα εμβολίων, πολλούς διαφορετικούς υποψηφίους και είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα από αυτά θα είναι αποτελεσματικά εμβόλια. Περνάμε δύσκολα τώρα, πρέπει να έχουμε υπομονή, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες, αλλά υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ώρα που ξεκίνησαν να διαρρέουν οι τιμές του εμβολίου της Moderna για την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Παράλληλα, ανέφερε ότι από σήμερα η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε ένα μεγάλο ποσό του προγράμματος SURE, το οποίο θα βοηθήσει επιχειρήσεις, αλλά και εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία. «Έχω καλά νέα για την Ελλάδα. Από αύριο (σήμερα) η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE. Συνολικά θα έχει πρόσβαση σε 2,7 δισ. ευρώ. Είναι πολλά χρήματα για καλό σκοπό», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Στόχος οι υγιείς εταιρείες που πλήττονται από την κρίση
«Στόχος είναι να πεις στις υγιείς εταιρείες να κρατήσουν το εργατικό δυναμικό στην εταιρεία, να μην τους απολύσουν, και θα επιχορηγήσουμε μέρος του μισθού εάν δεν έχουν αρκετή δουλειά», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Aναφορικά με την εκταμίευση των χρημάτων του Νext Generation EU, η κ. Φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «η Ελλάδα έχει πρόσβαση στο ταμείο ανάκαμψης, αυτό που ονομάζουμε NEXT GENERATION EU, συνολικά σε 31 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι πραγματικά σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά επίσης για τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη».
Προχωρά το σχέδιο για τον προϋπολογισμό – Δυσοίωνες προβλέψεις
Πάντως η οικονομία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη φέτος με την ύφεση να συνεχίζεται μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021. Και μπορεί το 2021 να είναι χρονιά δημοσιονομικής χαλάρωσης, ωστόσο το 2022 πιθανώς θα τεθούν κάποιοι στόχοι και το 2023 θα τεθούν σίγουρα κάποιοι στόχοι. Για την ώρα οι έκτακτες δαπάνες και οι αναστολές φορολογικών- ασφαλιστικών υποχρεώσεων χρηματοδοτούνται με δανεικά κι όχι με πλεονάσματα.
Ακόμα και να χαλαρώσουν κάποια από τα περιοριστικά μέτρα του Lockdown μέσα στον επόμενο μήνα με το βλέμμα στραμμένο στον χριστουγεννιάτικο τζίρο θα η οικονομία χρειαστεί ακόμα μεγαλύτερη στήριξη. Για αυτό και στο υπουργείο Οικονομικών συντάσσουν το τελικό κείμενο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 με σενάρια «κορωνοϊού στην οικονομία» για 5- 6 μήνες ακόμα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα μπορεί να συνεχιστούν για πολλούς μήνες ακόμα.
H εικόνα της εκτέλεσης του εφετινού προϋπολογισμού δεν φαίνεται να αφήνει κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας. Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2020 καταγράφεται έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης 13,4 δισ. ευρώ, πρωτογενές έλλειμμα 9,056 δισ. ευρώ , δαπάνες στα 51,8 δισ. ευρώ ( υπέρβαση 7,668 δισ. ευρώ) και φορολογικά έσοδα με υστέρηση 6,052 δισ. ευρώ.
Αύξηση χρεών
Ηδη καταγράφεται σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς την Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τον Σεπτέμβριο οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 621 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 14,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Ακόμη και με την ευελιξία που παρέχει η ρήτρα διαφυγής, τα πράγματα δεν θα είναι τόσο εύκολα και ειδικά στο κομμάτι του χρέους, που θα αυξηθεί φέτος στο 205% του ΑΕΠ, και με τις συζητήσεις σε επίπεδο ευρωζώνης για τον τρόπο καταμέτρησης των επιπτώσεων από την πανδημία να κινούνται σε θολό τοπίο. Πόσο μάλλον όταν η κυβέρνηση «βλέπει» ύφεση 10% για το 2020 και ανάκαμψη 4,5% του 2021 (από 7,5% που ήταν η αρχική εκτίμηση). Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προχωρά το σχεδιασμό του για τον προϋπολογισμό με την παραδοχή ότι κάποια από τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα ενδέχεται να παραταθούν έως και τις 10 Δεκεμβρίου.