F35 Ελλάδα – αγορά: Μετά την προμήθεια των γαλλικών μαχητικών Rafale η Αθήνα επισπεύδει και το σχεδιασμό της για την απόκτηση υπερσύγχρονων F-35 τα οποία σχεδιαζόταν να πάρει η Τουρκία, πριν η αγορά ακυρωθεί λόγω της απόκτησης από την Άγκυρα των ρωσικών S-400. Ειδικότερα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών (έξι καινούρια και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα), η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε επισήμως στην Ουάσιγκτον ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η αγορά χονδρικά μιας μοίρας (18 με 24 αεροσκάφη) των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών stealth πέμπτης γενιάς που μαζί με τα Rafale θα αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο. Το επίσημο αίτημα εκδήλωσης ενδιαφέροντος (Letter of Request – LOR) που συντάχθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εστάλη στην αμερικανική κυβέρνηση, δέκα μέρες πριν, στις 6 Νοεμβρίου.
Πρόκειται για καινούργια και μεταχειρισμένα F-35, την ακριβή αναλογία των οποίων αναμένεται να δούμε. Πάντως, η Αθήνα θέλει να προμηθευτεί άμεσα, έως το 2021, τα πρώτα έξι μαχητικά τα οποία είναι ήδη έτοιμα, ελαφρώς μεταχειρισμένα. Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται και σχεδιασμός για φρεγάτες πολλαπλών ρόλων (MMSC) με την Αθήνα να έχει προαναγγείλει τέσσερις. Προς την κατεύθυνση αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις ΗΠΑ, με δύο ή τρεις από τις φρεγάτες να κατασκευάζονται σε ελληνικά ναυπηγεία.
Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι
Στο Αμπού Ντάμπι μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με στόχο την ενίσχυση και εμβάθυνση των δεσμών της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράταρα. Επιδίωξη των δύο χωρών, οι οποίες έχουν έρθει πολύ κοντά το τελευταίο διάστημα και μοιράζονται κοινές γεωστρατηγκές προσεγγίσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της αραβικής χερσονήσου, είναι η μετατροπή της διμερούς σχέσης σε στρατηγική εταιρική σχέση, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί για δεύτερη φορά, μετά τον Φεβρουάριο, στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να συναντηθεί με τον ισχυρό άνδρα της χώρας που δεν είναι άλλος από τον Διάδοχο του Θρόνου, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο συνήψε σημαντική συμφωνία για την αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ.
Στο τετ α τετ που θα έχουν την Τετάρτη θα επισφραγιστεί η εμβάθυνση των σχέσεων τόσο στο οικονομικό – επενδυτικό όσο και στο γεωπολιτικό επίπεδο. Θα υπογραφούν, ειδικότερα, Διακήρυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης καθώς και Συμφωνία Συνεργασίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας που θα επικυρώνουν τις κοινές απόψεις που έχουν Αθήνα και Αμπού Ντάμπι έναντι των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε περιφερειακό επίπεδο.
Τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα μείνει στα Εμιράτα λιγότερο από 24 ώρες, θα συνοδεύσουν στο ταξίδι του οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο οικονομικός σύμβουλος του Αλέξης Πατέλης, καθώς και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.