Lockdown Ελλάδα: Δύο δύσκολες εξισώσεις, που συνάμα αποτελούν και παράλληλες συζητήσεις στην δημόσια κουβέντα για τον κορονοϊό, έχει να αντιμετωπίσει τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση. Η πρώτη εξ αυτών έχει να κάνει με το άνοιγμα της οικονομίας σταδιακά και συντεταγμένα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Μπορεί τα πάντα να εξαρτηθούν από τον αριθμό των κρουσμάτων και τους αριθμούς των εισαγωγών στα νοσοκομεία, ωστόσο υπάρχουν δύο διαφορετικές απόψεις για το συγκεκριμένο θέμα. Η πρώτη εξ αυτών λέει ότι τα μέτρα θα αποδώσουν το επόμενο δεκαήμερο και επομένως η οικονομία θα μπορούσε να ανοίξει με πολύ αυστηρούς κανόνες και τήρηση των μέτρων και των πρωτοκόλλων. Δηλαδή θα μπορούσαν να ανοίξουν κάποιοι κλάδοι του λιανεμπορίου και της εστίασης, χωρίς αυτό να επηρεάζει την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρα. Ιδιαίτερα στην εστίαση γίνεται από τους υποστηρικτές αυτής της άποψης διαχωρισμός μεταξύ των εστιατορίων και των μπαρ.
Η αντίθετη άποψη είναι ότι εφόσον τα μέτρα αποδίδουν, καλό θα είναι να επεκταθεί το απαγορευτικό για μια ή δύο εβδομάδες, έτσι ώστε ο αριθμός των κρουσμάτων να μειωθεί σημαντικά και έτσι να γίνει άρση του απαγορευτικού οριζόντια στα μέσα Δεκεμβρίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν ευεργετική για την οικονομία, καθώς η «μηχανή» του λιανεμπορίου και της εστίασης θα έπαιρνε και πάλι μπροστά και γι αυτόν τον λόγο τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των μέτρων τις ημέρες που απομένουν έως ότου ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος.
Lockdown Ελλάδα: Η πιθανότητα των επαναλαμβανόμενων απαγορευτικών
Η δεύτερη δύσκολη εξίσωση που έχει να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να οδηγήσει τους πολίτες και την οικονομία σε μικρά, αλλά επαναλαμβανόμενα απαγορευτικά έως την άνοιξη, σε μια προσπάθεια να ελέγξει τον βαθμό μετάδοσης της πανδημίας. Μια τέτοια εξέλιξη την απεύχονται όλοι, ωστόσο ουδείς μπορεί να την αποκλείσει, αφού το «άνοιγμα» την περίοδο των εορτών, σε συνδυασμό με τον κρύο καιρό και τις χαμηλές θερμοκρασίες, μπορούν να οδηγήσουν σύμφωνα με τους επιστήμονες σε νέες εξάρσεις μεταδοτικότητας του ιού.
Σε αυτήν την περίπτωση η κυβέρνηση προετοιμάζεται για ένα ακόμη σχέδιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων και μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, ακόμη μεγαλύτερου εύρους από τα δύο προηγούμενα πακέτα στήριξης. Πάντως και οι δύο εξισώσεις είναι δύσκολες, καθώς εκτός από τις επιστημονικές εισηγήσεις που πρέπει να εισακουστούν, υπάρχουν και οι επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά και την ψυχολογία των πολιτών. Γι’ αυτό και η λύση δεν είναι ούτε απλή, ούτε εύκολη.