Παράταση lockdown Ελλάδα: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις – Τα νέα μέτρα στα “χέρια” Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράταση lockdown Ελλάδα: Τέλος της εβδομάδας οι αποφάσεις – Τα νέα μέτρα στα “χέρια” Μητσοτάκη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παράταση lockdown Ελλάδα: Εξαιρετικά κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για το μέλλον της πανδημίας στην Ελλάδα, η οποία κινείται ήδη περισσότερο από μία εβδομάδα σε ρυθμούς καραντίνας

17.11.2020 | 12:06

Παράταση lockdown Ελλάδα: Είναι βέβαιο πως οι πολίτες βρίσκονται – εκτός της οικονομικής καταστροφής – ένα βήμα πριν την συναισθηματική κατάρρευση και η φράση “οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες”, έχει καταντήσει όχι μόνο κλισέ αλλά και προκλητική, ακραία εκνευριστική. Αυτή τη φορά ωστόσο είναι 100% αληθινό, ιδίως μετά την χαραμάδα αισιοδοξίας που άφησαν στην χθεσινή ενημέρωση Μαγιορκίνης – Παπαευαγγέλου. Και είναι τώρα που οι Έλληνες πρέπει να γίνουμε “μια γροθιά”, ακόμα και εκείνοι που εκφράζουν αμφιβολίες για την σοβαρότητα του covid να αλλάξουν τακτική και να τηρήσουν τα μέτρα ευλαβικά. Δεν είναι μόνο η υγεία, αλλά και τα εκατομμύρια των συνανθρώπων μας που με κατεβασμένα τα ρολά στα καταστήματά τους δεν έχουν τίποτα να βάλουν στο νοικοκυριό, καταλήγοντας στην απόγνωση.

Είναι οι νέοι, οι “φρέσκοι” επιχειρηματίες που κατάφεραν να φτιάξουν κάτι τον τελευταίο χρόνο που “πήραμε μια ανάσα” και τώρα βλέπουν τα χρέη να μαζεύονται στο τραπέζι. “Δυστυχώς το 2ο κύμα καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, σημείωσε χθες η λοιμωξιολόγος η οποία επισήμανε ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα. «Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, «είμαστε όλοι ευάλωτοι».

Μας περιμένει δύσκολη εβδομάδα

«Μας περιμένει μια ακόμη δύσκολη εβδομάδα. Είδαμε εκθετική αύξηση εισαγωγών στις ΜΕΘ, ο μέσος όρος έχει μειωθεί στα 64 και οι γιατροί αναφέρουν πως βλέπουν νέους να διασωληνώνονται» σημείωσε και πρόσθεσε πως σημειώνεται διπλασιασμός στον μέσο όρο θανάτων. Η μεγάλη διασπορά σε όλη την επικράτεια συνεχίζεται και το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο. «Είναι στο χέρι μας να το μετριάσουμε» είπε η κα. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ωστόσο πως ο μέσος όρος των ασθενών υπολογίζεται στα 42 χρόνια. Όπως είπε όμως την τελευταία εβδομάδα παρατηρήθηκε διάδοση του ιού σε παραπάνω από 2500 ασθενείς άνω των 60 ετών.

Ελπίζουμε την επόμενη Δευτέρα να χαμογελάμε

«Πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, να φοβόμαστε τον διπλανό μας» είπε η λοιμωξιολόγος, με τους πολίτες να ακούνε επιτέλους, και κάτι ευχάριστο.  Η Βάνα Παπαευαγγέλου εμφανίστηκε αισιόδοξη, λέγοντας πως ελπίζει την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε να μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων. «Βλέπουμε μια πρώτη εικόνα σταθεροποίησης γεγονός που μας βοηθά να πιστεύουμε πως θα αρχίσουμε να αίρουμε κάποιους περιορισμούς» είπε.

https://www.youtube.com/watch?v=xMI7KlRy3C4&t=7s

Είμαστε πράγματι στην πιο κρίσιμη εβδομάδα – Τι δείχνουν τα μοντέλα

Η αλήθεια είναι πως έχουμε μπει στην πιο σημαντική και κρίσιμη εβδομάδα η οποία θα κρίνει εν πολλοίς την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα και τις προβλέψεις των λοιμωξιολόγων αυτή την Παρασκευή θα πρέπει να έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν δεν το δούμε αυτό και συνεχιστεί η αύξηση τότε θα σημαίνει ότι τα μέτρα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και ότι θα πρέπει να γίνουν και πρόσθετες παρεμβάσεις.

Ο πρωθυπουργός έχει στα χέρια του το Plan b με τα 3 νέα μέτρα του κακού σεναρίου με την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να τα πάρει. Το πρώτο έχει να κάνει με τον χρονικό περιορισμό στα μηνύματα, προκειμένου να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις για να γίνει πιο σκληρό το lockdown. Το δεύτερο με την αλλαγή της ώρας στην απαγόρευση κυκλοφορίας. Στο κακό σενάριο το σημερινό 21:00-05:00 θα γίνει 17:00-05:00. Και το τρίτο μέτρο ασφαλώς θα είναι η επέκταση του lockdown για άλλες δυο εβδομάδες.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε όλοι οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν σχεδόν δεδομένη την επέκταση του μέχρι τις 14/12 για να ακολουθήσει το άνοιγμα της χώρας στις 15/12 προκειμένου να κινηθεί η οικονομία στις γιορτές. Στο καλό σενάριο, αν δηλαδή δούμε σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων ως την Παρασκευή, τα 2 νέα μέτρα (χρονικός περιορισμός στα sms και αλλαγή της ώρας στην απαγόρευση κυκλοφορίας) θα μείνουν στα χαρτιά και θα συνεχίσουμε με τους σημερινούς περιορισμούς. Σε κάθε περίπτωση την παράταση του lockdown δεν φαίνεται να την γλιτώνουμε.

Γώγος στον ΑΝΤ1: Ενδείξεις για οριζοντίωση της καμπύλης τις επόμενες ημέρες

https://www.youtube.com/watch?v=X6Dl_fFLssY&t=272s

Αισιοδοξία για τη Θεσσαλονίκη: Ο Πρύτανης ΑΠΘ βλέπει επιπέδωση της καμπύλης στα λύματα

Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα στοιχεία από τη μελέτη των λυμάτων αυτής της περιόδου για την πόλη της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για το ενδεχόμενο επιπέδωσης της καμπύλης των κρουσμάτων κορονοϊού. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα (105,8) της ΕΡΑ ο Πρύτανης του ΑΠΘ, είπε ότι έχοντας τις πρώτες ενδείξεις από τα λύματα της Θεσσαλονίκης και τη συγκέντρωση του κορονοϊού που υπάρχει: “…Νομίζω, ότι αρχίζουμε ενδεχομένως από τα μέσα και προς το τέλος αυτής της εβδομάδας να επιπεδώνουμε την καμπύλη της Θεσσαλονίκης.

Γιατί και την περασμένη εβδομάδα δυστυχώς ήταν ανοδική, όχι βέβαια εκθετική όπως τον Οκτώβρη. Πιθανώς προς το τέλος του μήνα θα μας δώσει και την πολυπόθητη πτώση. Στη σημερινή μέρα υπάρχουν πέρα από τους όποιους αγωνιστές και οι πραγματικοί αγωνιστές των ημερών. Οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, οι οποίοι δίνουν σήμερα πραγματικά τον τόνο της εποχής του Πολυτεχνείου και πρέπει να υποκλιθούμε σε όλους αυτούς!”

Ο κ. Παπαϊωάννου, είπε επίσης, μεταξύ άλλων, και αναφερόμενος στην πανδημία: “Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Βρισκόμαστε σε μία πραγματικά δύσκολη περίοδο, με μία σοβαρότατη παγκόσμια υγειονομική κρίση, άρα καλούμαστε να ιεραρχήσουμε τα δικαιώματά μας, σε σχέση με την υπηρεσία του υπέρτατου αγαθού που δεν είναι τίποτα άλλο από την Υγεία. Θεωρώ ότι η παρακαταθήκη της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για κοινωνική αλληλεγγύη, συνοχή και ευαισθησία έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία. Παίρνει σήμερα σάρκα και οστά”.

Γεωργιάδης: Οι επόμενες δέκα ημέρες θα κρίνουν τα πάντα για την πανδημία και το lockdown

Την άποψη ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα κρίνουν τα πάντα σχετικά με την πανδημία και το lockdown εξέφρασε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε ότι υπάρχουν έτοιμα σενάρια αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς ανάλογα με τον τρόπο που θα εξελιχθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και υπογράμμισε ότι πάγια κυβερνητική θέση είναι ότι «κανείς δεν θα μείνει πίσω σε αυτή την περιπέτεια».

Ο Αδωνις Γεωργιάδης υπογράμμισε, επίσης, ότι τον πρώτο λόγο αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας έχει η Επιτροπή των ειδικών και σημείωσε ότι ανάλογα με τις εισηγήσεις που θα κάνει, η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία για το λιανικό εμπόριο ειδικά για την περίοδο των εορτών. Αναφορικά με την πολιτική σύγκρουση που προέκυψε με αφορμή την απαγόρευση συναθροίσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε έκπληκτος από τον θόρυβο, που όπως είπε, προκλήθηκε. «Δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, την Ανάσταση και την 28η Οκτωβρίου, με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν διαμαρτυρήθηκαν τότε. Γιατί τώρα;», αναρωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε πως σε μια μαζική πορεία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τηρηθούν τα μέτρα και οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ανυπολόγιστες για τη δημόσια υγεία.

Πώς θα ανοίξουν εστίαση και καταστήματα τα Χριστούγεννα, το σύστημα τύπου βεντάλια

Όπως δήλωσε χθες ο Νίκος Παπαθανάσης, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοίξει σταδιακά την οικονομία, με πρώτο σενάριο το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικής την 1η Δεκεμβρίου και της εστίασης μία εβδομάδα αργότερα στις 7 Δεκεμβρίου. Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με σκληρότερους κανόνες σε σύγκριση με τον Μάιο. Το ανώτατο όριο καθήμενων σε τραπέζι θα είναι δύο, εξαιρουμένων οικογενειών, οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων θα αυξηθούν ενώ δεν αποκλείεται, όπου αυτό είναι εφικτό να απαγορευτούν οι καθήμενοι σε εσωτερικό χώρο. Για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες αναμένεται να τρέξει και το πρόγραμμα αγοράς θερμαντικών σωμάτων από τους επιχειρηματίες εστίασης με επιδότηση.

Το δεύτερο σενάριο που εξετάζεται, και είναι πιο εφικτό, αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση των διασωληνωμένων και των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, ειναι τα καταστήματα λιανικής να ανοίξουν στις 7 Δεκέμβριου και μία βδομάδα μετά να ακολουθήσουν τα καταστήματα εστίασης.  Τέλος σαν τελευταίο σενάριο εξετάζεται και η περίπτωση να ανοίξει η λιανική στις 14 Δεκεμβρίου, ώστε να μην χαθεί εντελώς όλος ο τζίρος των εορτών. Σε περίπτωση που προκριθεί αυτό το σενάριο φαίνεται πως θα θυσιαστεί η εστίαση, καθώς η κυβέρνηση δεν θα πάρει το ρίσκο να την ανοίξει μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Exit mobile version