Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Αυτό βέβαια θα συμβεί σε περίπτωση που τα υποψήφια εμβόλια πάρουν την έγκριση
Εμβόλιο κορονοϊού Ελλάδα: Το σχέδιο του εμβολιασμού για τον κορονοϊό προγραμματίζεται για τον Ιανουάριο του 2021, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Αυτό βέβαια θα συμβεί σε περίπτωση που τα υποψήφια εμβόλια πάρουν την έγκριση για τη διάθεσή τους.
Στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και την παρουσίαση από τον Βασίλη Κικίλια του εθνικού εμβολιαστικού σχεδίου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ρωτήθηκε για το πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αλλά και ποια σκευάσματα θα έρθουν πρώτα στην Ελλάδα.
Η Μαρία Θεοδωρίδου, απάντησε πως «δύο εμβόλια είναι πολύ κοντά στο να πάρουν την απαραίτητη άδεια και υπάρχουν συζητήσεις η δυνατότητα του εμβολιασμού να πραγματοποιηθεί τον πρώτο μήνα του 2021». Μεταξύ άλλων η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως στην ιεράρχηση για τις ομάδες πληθυσμού όπου θα κάνουν πρώτα το εμβόλιο, συμπεριλαμβάνονται επίσης τα σώματα ασφαλείας, αλλά και οι εκπαιδευτικοί.
https://www.youtube.com/watch?v=KeJWilF1j5U
Το σχέδιο της κυβέρνησης
Νωρίτερα, το σχέδιο με βάση το οποίο θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, όταν παραληφθούν οι πρώτες δόσεις του εμβολίου, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού του πληθυσμού, λέγοντας πώς θα διεξαχθεί, ποιοι θα βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, και σε ποια σημεία. Όπως δήλωσε, ο εμβολιασμός θα διεξάγεται σε 1.018 σημεία σε όλη την Ελλάδα, με ραντεβού και με πρώτη προτεραιότητα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες. Το 30% των εμβολιασμών θα γίνεται σε Κέντρα Υγείας, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νοσοκομεία, ενώ υπολογίζεται πως θα εμβολιάζονται 2/117.440 πολίτες τον μήνα, σε δύο βάρδιες, έξι ημέρες την εβδομάδα (με εξαίρεση την Κυριακή).
Ο υπουργός Υγείας τόνισε με έμφαση ότι το εμβόλιο δεν αρκεί. Η μάσκα, οι αποστάσεις, η αποφυγή του συνωστισμού και ηπροφύλαξη των ευπαθών ομάδων θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασική παράμετρο στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, έως ότου ικανό ποσοστό του πληθυσμού αποκτήσει ανοσία κατά του Covid-19. Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στις πιέσεις που δέχεται το σύστημα Υγείας, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα. Επεσήμανε ότι βρίσκεται διασωληνωμένος και ο διοικητής της Γ’ ΥΠΕ, δίνοντας και εκείνος τη μάχη για να επιβιώσει από τον φονικό ιό. Η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμβολιασμού δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ένα ποσοστό 60% ανοσίας του γενικού πληθυσμού, για να αρχίσουμε να μιλάμε για αντιμετώπιση της πανδημίας.