Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

14

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Επιστράτευση ιατρών – κορονοϊός: Στη μάχη και συνταξιούχοι
ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΤΟΥ ΕΣΥ

Επιστράτευση ιατρών – κορονοϊός: Στη μάχη και συνταξιούχοι

Επιστράτευση ιατρών - κορονοϊός: Μετά τους ιδιώτες, ακόμη και συνταξιούχοι γιατροί επιστρατεύονται στα νοσοκομεία - Ο καθηγητής Γενετικής Δερμιτζάκης σημείωσε ότι με την άρση του lockdown η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα

Επιστράτευση ιατρών – κορονοϊός: Την εκτίμηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500 την ημέρα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΗΜΕΡΑ. Σημείωσε δε ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα. “Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ.

Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Άλλο οι ταβέρνες, άλλο τα μπουζούκια

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. “Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες”, επισήμανε. Όπως εξήγησε “δεν πρέπει να πάμε σε επαναλαμβανόμενα lockdown, γιατί τα κρούσματα θα έχουν μειωθεί αρκετά και θα λειτουργούμε με αυστηρά μέτρα. Κάθε μέτρο, το οποίο είναι αυστηρό και δύσκολο χρειάζεται έναν χρόνο αφομοίωσης. Αυτό χτίζει τη συμμόρφωση. Η αναμονή ότι τα μέτρα θα αφομοιωθούν από την επόμενη μέρα, δεν είναι ρεαλιστική”.

Πρόσθεσε ότι αν εάν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα και ο αριθμός είναι γύρω στα 500 κρούσματα, είναι διαχειρίσιμο και βιώσιμο να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα. “Μην περιμένουμε ότι δε θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πεθαίνουν ή δε θα ζορίζεται λίγο το σύστημα υγείας. Αυτό που πρέπει να δώσουμε ως κίνητρο είναι ότι έρχονται λύσεις πιο σταθερές, όπως το εμβόλιο, επομένως δε μιλάμε για κάτι που είναι επ’ αόριστον, είναι κάτι για τους επόμενους 3-4 μήνες, οπότε θα αρχίσει να μειώνεται πολύ σοβαρά η πίεση στο σύστημα υγείας λόγω του εμβολίου”.

Σχετικά με τις συγκεντρώσεις που παρατηρήθηκαν χθες ο καθηγητής δήλωσε ότι “είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και δυστυχώς δεν μπορεί να λείψει η Ελλάδα. Πριν από λίγο καιρό εν μέσω 5.000 κρουσμάτων στη Γενεύη, 5.000 άτομα διαδήλωναν γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει τους μισθούς κατά 1%. Αυτό βέβαια οδήγησε σε περαιτέρω κρούσματα κι επιβράδυνση της διαδικασίας μείωσης. Με απογοητεύουν οι εικόνες αυτές και πως προσπαθούν κάποιοι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα και κάποιοι άλλοι στον βωμό των δικαιωμάτων τους να βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία”, κατέληξε.

Μετά τους ιδιώτες, ακόμη και συνταξιούχοι γιατροί επιστρατεύονται στα νοσοκομεία

Και συνταξιούχοι γιατροί επιστρατεύονται προκειμένου να ενισχυθούν τα νοσοκομεία μπροστά στη συνεχιζόμενη αύξηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό και κυρίως λόγω όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Σημειώνεται πως στη διάθεση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης έχουν τεθεί τόσο ιδιώτες γιατροί, όσο και ιδιωτικές δομές υγείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Υγείας, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας μπορούν να εντάσσονται στο δυναμικό των νοσοκομείων συνταξιούχοι ιατροί των αναγκαίων ειδικοτήτων, και να τους ανατίθενται καθήκοντα για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Για την απασχόλησή τους συνάπτεται ατομική σύμβαση απασχόλησης με τον διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας, για χρονικό διάστημα μέχρι και το τέλος Ιουνίου του2021, ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για παράταση της διάρκειας απασχόλησης για ακόμη ένα εξάμηνο, εφόσον υπάρξει ανάγκη. Η πίεση στο σύστημα υγείας γίνεται όλο και μεγαλύτερη, κάτι που είχαν άλλωστε προβλέψει οι λοιμωξιολόγοι, που έλεγαν πως οι εισαγωγές θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και αυτή την εβδομάδα, μέχρι να αρχίσει να φαίνεται η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων. Κατά την τελευταία καταγραφή του ΕΟΔΥ, 443 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με διάμεση ηλικία τα 65 έτη.

Δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα μέτρα

Σύμφωνα πάντως με το Cnn, δεν υπάρχει σχεδιασμός για νέα περιοριστικά μέτρα. Οι ίδιοι κύκλοι διαψεύδουν τα σενάρια για κλείσιμο των καταστημάτων που λειτουργούν νωρίτερα, ενώ σημειώνουν πως η πορεία πανδημίας, κυρίως στο μέτωπο των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Την Παρασκευή θα αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα και η αποτελεσματικότητα των τελευταίων μέτρων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες υπογραμμίζουν πως η βελτίωση της επιδημιολογικής καμπύλης θα είναι ένα ενθαρρυντικό στοιχείο.

Αναφορικά με τη τακτική του «ακορντεόν» και την ενδεχόμενη παράταση του lockdown, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επεσήμαναν στο CNN πως επί του παρόντος δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο τραπέζι. «Το πότε θα αρθεί το lockdown θα εξαρτηθεί από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες 10 ημέρες», ανέφεραν οι συγκεκριμένες πηγές.

Για το πώς θα ανοίξει η οικονομία στην κυβέρνηση τονίζουν πως το συγκεκριμένο σχέδιο θα οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, όπως συνέβη και μετά το lockdown του Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση, στο πρωθυπουργικό επιτελείο έχουν στόχο να επανεκκινήσει η οικονομία το Δεκέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα έχει μειωθεί αριθμός των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Δραματικοί οι αριθμοί

Πάντως και χθες η εξέλιξη ήταν δραματική, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει νέο ρεκόρ διασωληνωμένων που έφτασαν τους 443, ενώ κατεγράφησαν 63 νέοι θάνατοι.

Τα κρούσματα ανήλθαν σε 2.422 σε ένα 24ωρο.

Αττική και Θεσσαλονίκη παραμένουν σταθερά πρώτες περιοχές σε κρούσματα, με 513 και 595 αντίστοιχα.

Παράλληλα ακόμη δυο περιφέρειες έχουν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Πρόκειται για τη Λάρισα με 159 και τις Σέρρες με 103.

Διψήφιο αριθμό κρουσμάτων παρουσιάζουν επίσης 32 περιφέρειες.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση. «Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων κορωνοϊού από το τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επομένης». Όπως ανέφερε ο ίδιος αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία».

Στο “κόκκινο” οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Τι είναι το “σχέδιο Γ” για αεροδιακομιδές ασθενών

Τη μεγαλύτερη πίεση όμως δέχονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να εξαντληθούν ακόμα και οι εφεδρείες του ΕΣΥ, καθώς μέχρι χθες και τα 40 κρεβάτια κορονοϊού στη ΜΕΘ του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ήταν κατειλημμένα.

Σύμφωνα με το MEGA, 100% πληρότητα στην Εντατική κορονοϊού είχε και το νοσοκομείο Παπανικολάου καθώς είχαν γεμίσει και τα 43 κρεβάτια. Ίδια εικόνα και στο Ιπποκράτειο με 14 στα 14 κρεβάτια γεμάτα με αποτέλεσμα διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό να νοσηλεύονται στα χειρουργεία μέχρι να βρεθεί κρεβάτι εντατικής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις