Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 18/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 3209 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 82034, εκ των οποίων το 53.7% άνδρες. 4714 (5.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 20917 (25.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
480 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 148 (30.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 410 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 60 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1288 θανάτους συνολικά στη χώρα. 523 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συγκίνηση για τις εθελόντριες νοσηλεύτριες ΜΕΘ που πάνε στη Θεσσαλονίκη
Μεγαλείο ψυχής από δέκα έμπειρες νοσοκόμες από την Κρήτη που μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη, όπου θα ενισχύσουν εθελοντικά την προσπάθεια συναδέλφων τους που βιώνουν δύσκολες ώρες στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, αντιμετωπίζοντας τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού. Σπουδαία κίνηση ανθρωπιάς από δέκα εθελόντριες νοσηλεύτριες, από την Κρήτη, οι οποίες αφήνουν το σπίτι τους για να συμβάλουν στην προσπάθεια στήριξης, του συστήματος υγείας στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης που δέχονται ασφυκτική πίεση από το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Οι νοσοκόμες θα αναχωρήσουν στις 17:30 και στο αεροδρόμιο θα βρεθεί διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη, προκειμένου να τις συγχαρεί και να τους ευχηθεί καλή επιτυχία στο έργο τους. Οι δέκα νοσηλεύτριες, οι οποίες εργάζονται σε νοσοκομεία των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Κρήτης, θα ενισχύσουν το δύσκολο έργο των συναδέλφων τους, ενώ η συμβολή τους αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας, λόγω της εμπειρίας που διαθέτουν σε αντιμετώπιση περιστατικών σε ΜΕΘ, αναισθησιολογικές και άλλες κλινικές. Από αύριο κιόλας αναλαμβάνουν υπηρεσία στο «Ιπποκράτειο».
«Θεωρήσαμε καθήκον μας να πάμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας στην πάνω Ελλάδα, ελπίζουμε να πάνε όλα καλά, να γυρίσουμε και να βοηθήσουμε κι εδώ, αν χρειαστεί, όσο μπορούμε. Ήταν μια απόφαση που πήραμε την στιγμή που ερωτηθήκαμε. Γιατί ξέρουμε ότι θα μπορούσε να είναι ένας δικός μας άνθρωπος, ή να χρειαζόμασταν εμείς αυτή τη βοήθεια. Γι’ αυτό το πράγμα ορκιστήκαμε πριν αρκετά χρόνια», είπε μεταξύ άλλων μια από τις νοσηλεύτριες λίγο πριν την αναχώρηση από την Κρήτη.
Γώγος: Ανησυχούμε, υπήρξε φοβερός συγχρωτισμός χθες στο κέντρο της Αθήνας
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τον συγχρωτισμό της 17ης Νοέμβριου και τα εμβόλια για τον κορονοϊό, μίλησε σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγο. «Έχουμε καταφέρει σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και οριακή ως προς τις δυνατότητες του συστήματος υγείας, μέσα από μια ευελιξία που υπήρξε στο να ανοίξουμε καινούργιες κλίνες και καινούργια νοσοκομεία να τα μετατρέψουμε σε Covid, να νοσηλεύουμε αξιοπρεπώς τους ασθενείς μας. Ακόμα το σύστημα υγείας υφίσταται τεράστια πίεση, και το ίδιο θα ισχύει και για τις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Έχουμε και ελάττωση της αυξητικής τάσης της καμπύλης σε ό,τι αφορά στην επιδημία στη χώρα μας», σημείωσε ο κ. Γώγος ξεκινώντας με τα θετικά νέα.
Σχολιάζοντας τα όσα έγιναν εχτές με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο κ. Γώγος ανέφερε ότι «Όταν πήραμε την απόφαση να κλείσουμε τα δημοτικά για να μην υπάρχει κινητικότητα γύρω από τα δημοτικά, και βλέπουμε αυτή την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, μας ανησυχεί ότι μπορεί να έχει αντανάκλαση σε κρούσματα τις επόμενες ημέρες. Υπήρξε φοβερός συγχρωτισμός και σε συνθήκες δύσκολες. Δεν πρέπει να γίνονται αυτά σε καιρό πανδημίας, θα μπορούσε να γίνει ένας εορτασμός συναινετικός με κοινή στάση όλων των κομμάτων για να μην έχουμε τέτοια φαινόμενα». «Δεν είναι κακή ιδέα να κάνουν τεστ οι αστυνομικοί που ήταν στο Πολυτεχνείο εχτές. Και όλοι όσοι ήταν χθες σε αυτές τις καταστάσεις έντονης αντιπαράθεσης, θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα αν εμφανίσουν συμπτώματα. Φανταστείτε με τόσο συνωστισμό, πόσοι πρέπει να μπουν σε καραντίνα», συνέχισε στο ίδιο θέμα. Δεν είναι κακή ιδέα να κάνουν τεστ οι αστυνομικοί που ήταν στο Πολυτεχνείο χθες.
Αισιοδοξία Δερμιτζάκη – «Μείωση κρουσμάτων στα 500 στα μέσα Δεκέμβρη»
Από την άλλη, την εκτίμηση ότι στα μέσα Δεκεμβρίου τα κρούσματα κορονοϊού θα έχουν μειωθεί περίπου στα 500 την ημέρα εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σημείωσε δε ότι με την άρση του lockdown, η αγορά πρέπει να ανοίξει οριζόντια με αυστηρά μέτρα. «Είμαι εναντίον της λογικής ότι το lockdown αποτελεί τη λύση, δηλαδή αυτό το ακορντεόν που έχω ακούσει. Νομίζω ότι κάποια αυστηρά μέτρα μπορούν να συγκρατήσουν την πανδημία και αυτή τη μείωση ή τη σταθεροποίηση που βλέπουμε τώρα δεν είναι αποτέλεσμα του lockdown, αλλά των προηγούμενων μέτρων. Αυτό σημαίνει και είναι το αισιόδοξο ότι μπορούμε να έχουμε αποτέλεσμα έχοντας μέτρα που αφορούν στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τον περιορισμό της εστίασης σε κάποιο βαθμό κλπ.
Από τη στιγμή που το lockdown θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κι εκτιμώ ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 500 κρούσματα την ημέρα, δεν μπορώ να καταλάβω τη λογική να ανοίξουμε σιγά σιγά την αγορά. Τον Μάιο ανοίξαμε σιγά σιγά γιατί θέλαμε να δούμε ποια κομμάτια των δραστηριοτήτων έχουν επίδραση και ποια όχι. Τώρα αυτά τα ξέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στη λειτουργία επισημαίνοντας ότι είναι άλλο μια οικογενειακή ταβέρνα κι άλλο τα μπουζούκια. «Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι πάρα πολύ καλά, τότε μπορούμε να σκεφτούμε και για επιπλέον δραστηριότητες», επισήμανε.
Στο 95% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer
Στα νέα για το εμβόλιο του κορονοϊού, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση της Pfizer για την τελική ανάλυση της 3ης φάσης των κλινικών δοκιμών του εμβολίου της, σύμφωνα με την οποία είναι αποτελεσματικό κατά 95% στην αποτροπή μολύνσεων ακόμη και σε ενήλικες και χωρίς σοβαρές ανησυχίες για θέματα ασφάλειας.
Η Pfizer μέτρησε 170 περιστατικά μόλυνσης από τον κορωνοϊό μεταξύ των εθελοντών που έλαβαν μέρος στις δοκιμές κι όπως είπε τα 162 εξ’ αυτών αφορούσαν σε άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακα, ενώ τα οκτώ σε εθελοντές που είχαν εμβολιαστεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 95%, υψηλότερο δηλαδή ποσοστό από το 90% που είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα.