Βόλτα με σκύλο – κορονοϊός: Η οργισμένη ανάρτηση της Σταματίνας Σταματάκου

ΕΛΛΑΔΑ

Βόλτα με σκύλο – κορονοϊός: Η οργισμένη ανάρτηση της Σταματίνας Σταματάκου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Βόλτα με σκύλο - κορονοϊός: Η φιλόζωος δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου αποδομεί τη μελέτη με την βοήθεια του καθηγητής Ιολογίας στις ΗΠΑ Κωνσταντίνου Κυριάκη

18.11.2020 | 13:49

Βόλτα με σκύλο – κορονοϊός: Απορίες δημιούργησε μια μελέτη Ισπανών επιστημόνων που βρήκαν άμεση σχέση ανάμεσα στην κατοχή ζώου συντροφιάς και του ενδεχόμενου να προσβληθεί κάποιος με κορονοϊό. Αν και από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκαν αμφιβολίες για τα ευρήματα των Ισπανών, δεν υπήρξε μελετημένη απάντηση, μέχρι που ανέλαβε η φιλόζωος δημοσιογράφος Σταματίνα Σταματάκου, να βάλει τα πράγματα στη θέση της. Επικοινώνησε με τον καθηγητή Ιολογίας στις ΗΠΑ, γιατρό Κωνσταντίνο Κυριάκη, που έβγαλε τελείως “φάουλ” τη μελέτη, χαρακτηρίζοντάς της επιεικώς “μη επαρκώς τεκμηριωμένη”. Και αυτό γιατί βασίζεται σε μια απλή στατιστική και όχι σε μελέτη των δεδομένων, που δείχνουν ότι δεν μεταδίδεται ο ιός από τα ζώα, με εξαίρεση τα μινκ.

Τι έγραψε η Σταματίνα Σταματάκου:

“Ο ισχυρισμός πως ο σκύλος αυτός καθαυτός αποτελεί αίτιο μετάδοσης του κορωνοϊού είναι επιστημονικά αστείος. Και είναι ακόμη πιο αστείο το ενδεχόμενο να φέρει ο σκύλος τον κορονοϊό με τις πατούσες του σε ένα σπίτι. Δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του κορωνοϊού μέσω πατούσας σκύλου ή παπουτσιού ανθρώπου. Τολμώ να πως η συγκεκριμένη μελέτη έχει πολλά και σημαντικά επιστημονικά λάθη και παραλήψεις, και τα συμπεράσματά της δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα”, μου είπε χαρακτηριστικά για το SKAI.gr ο Καθηγητής Ιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Auburn στις ΗΠΑ, Κωνσταντίνος Κυριάκης.

Ο Καθηγητής είναι μέλος των Κέντρων Αριστείας για την Έρευνα στη Γρίπη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείαςτων ΗΠΑ και πραγματοποιεί έρευνα του επικεντρώνεται στη διερεύνηση του μοριακού μηχανισμού μετάδοσης ιών της γρίπης από τα ζώα στον άνθρωπο, τη χρήση του χοίρου ως μοντέλο για τη μελέτη της γρίπης στον άνθρωπο και στην ανάπτυξη εμβολίων νέας τεχνολογίας έναντι της γρίπης και άλλων ιογενών νοσημάτων, ενώ συμμετέχει στο δίκτυο επιτήρησης του SARS-CoV-2 στα ζώα στις ΗΠΑ υπό το συντονισμό του Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Ελπίζω οι συνάδελφοι δημοσιογράφοι που χωρίς καμία έρευνα χθες στοχοποίησαν εγκληματικά τα ζώα συντροφιάς να ανασκευάσουν αναδημοσιεύοντας ή κάνοντας την δίκη τους έρευνα. Όταν δεν ξέρουμε κάτι και αυτό επηρεάζει δραματικά τη ζωή πλασμάτων δίχως φωνή οφείλουμε τουλάχιστον να τηρούμε τις βασικές δεοντολογικές αρχές. Και το να παίρνεις μία μελέτη για τα πανηγύρια, να βάζεις τραβηγμένους τίτλους και να μην απευθύνεσαι ούτε καν σε κάποιον γνώστη του θέματος δεν τηρεί καμία δεοντολογική αρχή.

Σχετικά με τη μελέτη τόνισε ο Δρ. Κυριάκης στον Σκάι:

“Οι συγγραφείς της μελέτης διαπράττουν ένα βασικό επιστημονικό λάθος, επειδή βγήκαν στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στην κατοχή και στη βόλτα με σκύλο και σε αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, κατέληξαν στην αυθαίρετη υπόθεση πως το αίτιο της μόλυνσης ήταν ο σκύλος και η βόλτα με το σκύλο. Δεν υπολόγισαν δεκάδες άλλους παράγοντες, που μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσουν το ρίσκο μετάδοσης του κορωνοϊού, όπως το γεγονός πως ο κηδεμόνας του σκύλου κατά τη διάρκεια της βόλτας έχει σημαντικές πιθανότητες να συναντήσει και να εκτεθεί σε ανθρώπους φορείς του ιού, σε σχέση με κάποιον άνθρωπο που δεν έχει σκύλο και δε βγαίνει τόσο συχνά από το σπίτι του στη διάρκεια της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων κατά την κορύφωση του πρώτου επιδημικού κύματος.

Ο ισχυρισμός πως ο σκύλος αυτός καθαυτός αποτελεί αίτιο μετάδοσης του κορωνοϊού είναι επιστημονικά αστείος. Και είναι ακόμη πιο αστείο το ενδεχόμενο να φέρει ο σκύλος τον κορωνοϊό με τις πατούσες του σε ένα σπίτι. Δεν έχει καταγραφεί μετάδοση του κορωνοϊού μέσω πατούσας σκύλου ή παπουτσιού ανθρώπου. Τολμώ να πως η συγκεκριμένη μελέτη έχει πολλά και σημαντικά επιστημονικά λάθη και παραλήψεις, και τα συμπεράσματά της δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένα”.

Exit mobile version