Ελβετία κορονοϊός – διαθήκη: Πολίτες καλούνται να επιλέξουν πώς θα πεθάνουν

ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία κορονοϊός – διαθήκη: Πολίτες καλούνται να επιλέξουν πώς θα πεθάνουν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ελβετία κορονοϊός - διαθήκη: Η Ελβετία των 8,6 εκατ. κατοίκων και των 64,000 δολ. κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση, ουσιαστικά «διαλέγοντας» ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί ή όχι.

18.11.2020 | 14:03

Ελβετία κορονοϊός – διαθήκη: Με ανακοίνωσή της η Εταιρεία Εντατικολόγων στην Ελβετία έκανε γνωστό πως οι ΜΕΘ στη χώρα είναι γεμάτες και είπε στους πολίτες διαλέξουν μέσω διαθήκης με ποιον τρόπο θέλουν να διαχειριστούν την έλλειψη μηχανικής υποστήριξης. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Εταιρεία Εντατικολόγων, τα 876 κρεβάτια εντατικής φροντίδας, πιστοποιημένα και αναγνωρισμένα από την SGI, τα οποία βρίσκονται στην Ελβετία είναι πλήρη. Τις τελευταίες μέρες ειδικά έχουν αυξηθεί δραματικά οι ασθενείς που εισέρχονται στα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση. Ο καθηγητής Γενετικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης είπε στον ΣΚΑΪ ότι η ανακοίνωση αυτή αναφερόταν σε όλους και όχι μόνο στους ηλικιωμένους και προσέθεσε πως αν είχε ειπωθεί κάτι τέτοιο στην Ελλάδα θα υπήρχαν εντάσεις.

Σηκώνει τα χέρια και η Ελβετία – Σκληρές επιλογές για μια θέση σε ΜΕΘ

Η Ελβετία των 8,6 εκατ. κατοίκων και των 64,000 δολ. κατά κεφαλήν ΑΕΠ βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση, ουσιαστικά «διαλέγοντας» ποιος ασθενής θα διασωληνωθεί ή όχι. Ακόμα και το γεγονός ότι το υγειονομικό σύστημα της χώρας διαθέτει 876 ΜΕΘ καταδεικνύει τη δυσκολία δημιουργίας νέων μονάδων εντατικών στο… «πόδι» και σε μια νύχτα, σύμφωνα με ανεύθυνους και μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς που ακούγονται από την έναρξη της πανδημίας. Ακόμα και για τα δεδομένα της… Ελβετίας κάτι τέτοιο φαντάζει δύσκολο.

«Όλα τα άτομα, ειδικά εκείνα που διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο από το νέο κορονοϊό, καλούνται να δηλώσουν εκ των προτέρων την επιθυμία τους, γραπτά ή τηλεφωνικά, για το αν θα ήθελαν ή όχι να ληφθούν μέτρα που παρατείνουν τη ζωή σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας. Η δήλωση υποστηρίζει τους συγγενείς σας καθώς και τις ομάδες των μονάδων εντατικής θεραπείας στη λήψη αποφάσεών τους, και συνεπώς στην παροχή κατάλληλης θεραπείας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πρόταση… σοκ

O Γουίλι Ογκιερ, μάλιστα, ένας από τους γνωστότερους ειδικούς σε θέματα οικονομικών της Υγείας στην Ελβετία, πρότεινε τον αποκλεισμό όσων δεν πιστεύουν στον ιό ή δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας από τις ΜΕΘ, λόγω της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα Υγείας. «Όποιος παραβλέπει εσκεμμένα τους κανόνες απόστασης και υγιεινής θα πρέπει να είναι υπεύθυνος για τις ενέργειές του. Προτείνω αυτά τα άτομα να καταγράφονται, τα νοσοκομεία να γνωρίζουν τα στοιχεία τους και να μην τους παρέχεται κρεβάτι εντατικής θεραπείας», υποστήριξε σε συνέντευξη του σε ελβετική εφημερίδα.

«Όταν τα νοσοκομεία φτάσουν στα όριά τους, οι γιατροί δεν θα μπορούν να αποφύγουν να αποφασίσουν ποιος θα πάρει το τελευταίο κρεβάτι. Νομίζω ότι είναι πιο δίκαιο για έναν αυτοαποκαλούμενο αρνητή του κορονοϊού να χάσει αυτό το δικαίωμα», πρόσθεσε. Τα σχόλια του Όγκιερ αντανακλούν στην ασφυκτική κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της χώρας, η πληρότητα των οποίων έχει αγγίξει, και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπεράσει, το 100% από τις 13 Νοεμβρίου.

Χθες Τρίτη καταμετρήθηκαν 4.560 νέα κρούσματα, ενώ το υγειονομικό προσωπικό της χώρας έχει φτάσει στα όριά του. Στο έλεος της πανδημίας βρίσκεται ακόμα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που έχει τα γραφεία του στην χώρα των Άλπεων. Δεκάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό, ενώ κάποιοι από αυτούς έχουν ήδη νοσηλευθεί.

Exit mobile version