Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κλείσιμο συνόρων κορονοϊός: Σοκ στη Βόρεια Ελλάδα, ποια μέτρα είναι στο “τραπέζι”
ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Κλείσιμο συνόρων κορονοϊός: Σοκ στη Βόρεια Ελλάδα, ποια μέτρα είναι στο “τραπέζι”

Κλείσιμο συνόρων κορονοϊός: «Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στην κυβέρνηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Βόρεια Ελλάδα, με τον κορωνοϊό, κυριολεκτικά, να είναι ανεξέλεγκτος.

Κλείσιμο συνόρων κορονοϊός: Όλο και πιο ανησυχητική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα -και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη- καθώς ο κορωνοϊός εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς. Σήμερα Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά. Στη διάρκεια της σύσκεψης αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών της βορείου Ελλάδας όπου η πανδημία δείχνει τα «δόντια» της, παρά το lockdown.

Ενδεικτικό είναι ότι σχεδόν το ένα τρίτο των κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τετάρτη, ο ΕΟΔΥ εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ πέντε ακόμα περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με εκρηκτική διασπορά του νέου κορωνοϊού. Στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα των τελευταίων 24 ωρών ανέρχονται σε 905. Στο «κόκκινο» βρίσκονται επίσης Αττική, Λάρισα, Κιλκίς, Ημαθία και Πέλλα.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι δύσκολη

Σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπογράμμισε πως η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα είναι δύσκολη και σημείωσε πως δεν μειώνεται ακόμη αισθητά ο αριθμός των κρουσμάτων -δείγμα του τι έχει συμβεί τις προηγούμενες εβδομάδες και του πώς έχουμε συμπεριφερθεί. Δήλωσε, ωστόσο, ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε να πάρουμε τη ζωή μας πίσω και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Ερωτηθείς για την πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσοκομεία, ο υπουργός Υγείας επισήμανε πως δημιουργούνται περισσότερες κλίνες ΜΕΘ, ενώ τα ιδιωτικά νοσοκομεία στηρίζουν τα δημόσια, είτε διαθέτοντας κλίνες ΜΕΘ, είτε συνεπικουρώντας στις εφημερίες. Ο Βασίλης Κικίλιας έκανε εκ νέου αναφορά τις νοσηλεύτριες από την Κρήτη που μεταβαίνουν για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στην πρόθεση συνταξιούχων γιατρών και υγειονομικών να συμβάλλουν στην προσπάθεια.

https://www.youtube.com/watch?v=bcvXQMX6aBI

Προειδοποίηση Τσιόδρα

Το «καμπανάκι» έκρουσε ήδη ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας για την κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα κατά την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για το σχέδιο εθνικού εμβολιασμού, μετέφερε μήνυμα του Σωτήρη Τσιόδρα: «Ο καθηγητής, κ. Τσιόδρας, μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή (ανά 100.000 κατοίκους). Όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο «κόκκινο». Ο κ. Τσιόδρας μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, τη Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο».

Θεσσαλονίκη: Σε χειρουργικούς θαλάμους αντί των ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς

Στο «κόκκινο» παραμένει η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι «ασφυκτικά» γεμάτες με τους γιατρούς να αναγκάζονται να νοσηλεύουν διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό σε χειρουργικούς θαλάμους μέχρι να βρεθεί κρεβάτι σε εντατική Covid, σύμφωνα με το Mega. Με τη δημιουργία νέων χώρων για τους βαρέως πάσχοντες από τον κορωνοϊό και με μετακινήσεις μέσα στο νοσοκομείο ασθενών που είναι πλέον αρνητικοί στον ιό προσπαθούν να βγάλουν από το πρωί την εφημερία οι γιατροί στο ΑΧΕΠΑ. Αυτό που τους προβληματίζει ιδιαιτέρως είναι η νεαρή ηλικία των νοσούντων από κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Covid που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης είναι 211. Από αυτές οι 199 είναι κατειλημμένες με την πληρότητα να αγγίζει το 94%.

Νοσηλευτές και γιατροί ενισχύουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Πολλές ειδικευμένες νοσηλεύτριες έφτασαν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ, που δέχονται τεράστια πίεση λόγω της ραγδαίας αύξησης νοσηλευομένων. Ήδη δέκα νοσηλεύτριες έφυγαν από το Ηράκλειο και το πρωί της Τετάρτης θα αρχίζουν να εργάζονται σε ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου», όπου νοσηλεύονται ασθενείς με Covid-19.

Είναι η Βασιλική, η Ολυμπία, η Ευαγγελία, η Άρτεμις, η Κατερίνα, η Μαλαματή, η Ευφροσύνη, η Ανθή, η Χρυσούλα και η Πηνελόπη που δήλωσαν εθελοντικά ότι μπαίνουν στην πρώτη γραμμή της μάχης, στο πλάι των συναδέλφων τους στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά πέντε άτομα από το νοσηλευτικό προσωπικό του Σισμανόγλειου νοσοκομείου της Κομοτηνής πηγαίνουν εθελοντικά στη Θεσσαλονίκη για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο «Ιπποκράτειο». Αλλά και στο ΑΧΕΠΑ ενισχύεται από 6 νοσηλεύτριες από το Άργος και έναν νοσηλευτή από τα Ιωάννινα.

Νίτσας: 175 γιατροί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Την ίδια ώρα, 175 ιδιώτες γιατροί έχουν ζητήσει να υπογράψουν τη σύμβαση και οι πρώτοι 30 είναι ειδικότητες που αφορούν άμεσα τη νοσηλεία COVID, ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM», ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) Νίκος Νίτσας. Διευκρίνισε, δε, ότι οι ειδικότητες των γιατρών της πρώτης γραμμής είναι «παθολόγοι, πνευμονολόγοι, αναισθησιολόγοι, ωτορινολαρυγγολόγοι και γενικοί γιατροί». «Υπάρχει μια νομοθετική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη. Αναμένουμε την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης (ΚΥΑ), η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μεταξύ του Ιατρικού Συλλόγου και του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου η σύμβαση αυτή να είναι εξάμηνη, με δυνατότητα παράτασης για άλλους έξι μήνες, αν χρειαστεί και άλλες “ευεργετικές” διαφοροποιήσεις σε σχέση με την προηγούμενη σύμβαση που ήταν για δύο μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΘ.

Υπό εξέταση η λήψη νέων μέτρων

Σε αυτό το πλαίσιο, στην τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά η κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και τα μέτρα που εισηγούνται οι επιστήμονες. Με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα, καθίσταται αδύνατο το «άνοιγμα» της χώρας στις 30 Νοεμβρίου, οπότε και τελειώνουν οι τρεις εβδομάδες του lockdown, αλλά ειδικότερα για τη Βόρεια Ελλάδα φαίνεται πως δεν είναι απίθανη η λήψη και νέων μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής και μέλος της επιτροπής λοιμιωξιολόγων, θεωρεί δεδομένη την πανελλαδική παράταση του lockdown πέραν της 30ης Νοεμβρίου, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες ημέρες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα. «Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής. «Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν το δραματικό μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιου Εξαδάκτυλου για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.

Μεταξύ των προτάσεων που τίθενται επί τάπητος είναι οι αυστηρότεροι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα, έως και κλείσιμο των χερσαίων συνόρων ως έσχατη λύση.

Ανησυχία προκαλεί το υψηλό ποσοστό θετικότητας

Τους ειδικούς προβληματίζει και το υψηλό ποσοστό θετικότητας κορωνοϊού, καθώς έχει διαμορφωθεί πλέον στο 12,5% (δηλαδή από όσους ελέγχθηκαν νοσεί το 12,5%). Το όριο ασφαλείας του δείκτη σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι στο 4%. Το τελευταίο 24ωρο που εξέτασε ο ΕΟΔΥ, διενεργήθηκαν 25.765 μοριακοί έλεγχοι και 6.012 rapid test.

Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων

Η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας, μίλησε στην ΕΡΤ1, σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων του κορωνοϊού αλλά και για τον δείκτη θετικότητας που δημιουργεί ανησυχία στους επιστήμονες. «Το ότι έχουμε έξαρση στα κρούσματα και θανάτους οφείλεται στη μορφή που είχε πάρει η πανδημία πριν από 15-20 μέρες. Δεν εκφράζει τα αποτελέσματα της σημερινής κατάστασης, δεν πρέπει να είμαστε τρομοκρατημένοι απλώς πρέπει να είμαστε συνεπείς και συνετοί και να χρησιμοποιούμε όλα τα μέτρα προστασίας που μπορούμε», τόνισε η Αθηνά Λινού.

«Θα έχουμε μείωση των κρουσμάτων εφόσον τηρήσουμε τα μέτρα. Τη στιγμή που θα αρχίσουμε να έχουμε άρση κάποιων μέτρων θα πρέπει αμέσως να εντατικοποιήσουμε τα επόμενα μέτρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. «Αν μπορέσει μέχρι την άρση των μέτρων η κυβέρνηση να δημιουργήσει συνθήκες μη συγχρωτισμού στα ΜΜΜ, να ενεργοποιήσει τη συνταγογράφηση των τεστ ώστε να μπορέσουμε εύκολα και γρήγορα να δούμε που υπάρχουν κρούσματα και που μπορεί να υπάρξει συρροή. Θα πρέπει να εντατικοποιήσουμε τα υπόλοιπα μέτρα για να μπορέσουμε να προστατευτούμε. Θα πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή εκεί που υπάρχουν άνθρωποι που συνωστίζονται εξ ανάγκη ώστε να τους δίνουμε τη δυνατότητα να τηρούν μέτρα (καταυλισμούς Ρομά, αστέγους, οπουδήποτε υπάρχουν άνθρωποι που συνωστίζονται)», συμπλήρωσε η κ. Λινού.

Σχετικά με τον δείκτη θετικότητας του κορωνοϊού που καταδεικνύει τη διασπορά του ιού στον πληθυσμό η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας. Δεν ξέρουμε από ποιον πληθυσμό προήλθαν αυτοί που προσήλθαν για εξέταση. Θα έπρεπε να έχουμε ένα τυχαίο δείγμα του πληθυσμού που θα εφαρμόσουμε το τεστ για να ξέρουμε ποιος είναι ο δείκτης θετικότητας». «Κάθε κρούσμα που γλιτώνουμε είναι πολλαπλά τα οφέλη για την υπόλοιπη κοινωνία», κατέληξε η κ. Λινού.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις