Άρση lockdown 1 Δεκεμβρίου: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει από την ερχόμενη εβδομάδα στο σχεδιασμό αναφορικά με τη σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown, ενώ είπε ότι «δεν είναι ρεαλιστική η λήξη του lockdown την 1η Δεκεμβρίου».
Άρση lockdown 1 Δεκεμβρίου: “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι δεν είναι ρεαλιστικος ο στόχος για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου”, παραδέχθηκε σήμερα, σε συνέντευξή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. “Την επόμενη εβδομάδα θα δούμε ποιος πρέπει να είναι ο σχεδιασμός για σταδιακή άρση των μέτρων, σε αυτή τη φάση πρέπει να δώσουμε όλοι τη μάχη για τον περιορισμό των κρουσμάτων“, είπε ο Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 “Από τις έξι”. Ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά πως “δεν είναι ρεαλιστικός στόχος η 1η Δεκεμβρίου αλλά ποτέ δεν μιλήσαμε για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, μιλούσαμε για φάσεις σταδιακής επανόδου σε μια μορφή κανονικότητας μέσα στο Δεκέμβριο”.
Τι είπε για την επίταξη ιδιωτικών κλινικών
Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την επίταξη των δύο κλινικών στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως αυτό έγινε εξαιτίας της πίεσης στο σύστημα Υγείας. “Όπως είχε πει πολλές φορές ο υπουργός Υγείας, κι εγώ κατά την ενημέρωση των συντακτών, εάν χρειαστεί, εκτός από τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, θα πάμε και σε επίταξη”, ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η συζήτηση υπάρχει εδώ και δέκα ημέρες.
“Έχει ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός Υγείας, υπήρχαν επικοινωνίες όλο αυτό το διάστημα να παραχωρήσουν οικειοθελώς απλές κλίνες από τις ιδιωτικές κλινικές”, είπε ο κ. Πέτσας, και σημείωσε: “Εφόσον δεν το έπραξαν κι επειδή βλέπουμε την πίεση στο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην επίταξη δύο κλινικών, όχι και των εννέα, για 200 κρεβάτια”.
“Θα είναι απλές κλίνες για Covid-19, θα υπάρχει πλήρης διαχωρισμός των ασθενών”. Όπως διευκρίνισε, ασθενείς που νοσηλεύονται σε αυτές τις ιδιωτικές κλινικές οι οποίοι δεν πάσχουν από Covid, θα μεταφερθούν είτε σε άλλες ιδιωτικές κλινικές είτε σε δημόσια νοσοκομεία. “Η επίταξη κλινών δεν είναι δωρεάν, υπάρχουν συμφωνημένα νοσήλια που αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ”, σημείωσε. “Όταν βρισκόμαστε σε πόλεμο, αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, δεν είμαι εγώ ο ειδικός για να πω ποιος θα είναι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός” υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία”
Αναφορικά με την τηλεργασία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Ελλάδα έχει μια μορφή οικονομίας στην οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί παντού η τηλεργασία, εκεί που μπορεί να εφαρμοστεί εφαρμόζεται και γίνονται έλεγχοι. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χαλάρωση στους χώρους εργασίας, σημείωσε. “Χθες, για πρώτη φορά στην Ιστορία, συνέβη και σε άλλες χώρες, περίπου 47.000 τάξεις α’βάθμιας και 36.000 τάξεις για γυμνάσια και λύκεια συνδέθηκαν για τηλεκπαίδευση”, είπε ο κ. Πέτσας, “αυτό είναι μια επανάσταση, φυσικά και θα υπάρχουν προβλήματα τις πρώτες μέρες, σιγά σιγά λύνονται”.
Σχετικά με την ενίσχυση των ευάλωτων ομάδων, ο κ. Πέτσας είπε πως φέτος μιλάμε για πολύ μεγάλα ελλείμματα εξαιτίας της πανδημίας, η κυβέρνηση στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό όσων μειώθηκε το εισόδημά τους και στηρίζει δίνοντας 24 δισ. ευρώ.
Λινού: «Δεν υπάρχει ελπίδα για μείωση των κρουσμάτων»
Με δραματικό τόνο αναφέρθηκε στην εικόνα της πανδημίας στη χώρα μας η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Aθηνά Λινού, αποκαλύπτοντας ότι είναι και η ίδια τρομαγμένη από τις εξελίξεις. Σε ερώτηση αν, με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει περίπτωση να αρθεί το lockdown στις αρχές Δεκεμβρίου, η κ. Λινού ήταν κατηγορηματική. «Μακάρι να βγω ψεύτρα, αλλά δεν υπάρχει καμία ελπίδα για μείωση των κρουσμάτων. Νομίζω πως στόχος αυτή τη στιγμή είναι η σταθεροποίηση στα 3.200 κρούσματα την ημέρα», είπε. Τόνισε ακόμα πως η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο γιατί υπήρξε υποεκτίμηση του κινδύνου και χαρακτήρισε την κατάσταση «δραματική».
Η κ. Λινού έκανε έκκληση σε όσους αναπαράγουν συζητήσεις για άρση του lockdown να μην αναπτερώνουν τις ελπίδες ειδικά όσων απασχολούνται στην εστίαση, καθώς, σύμφωνα με την ίδια, είναι απαγορευτικό το άνοιγμά της για τα Χριστούγεννα, όπως αφήνεται να διαρρέεται.
«Σε όλες τις μελέτες αναφέρεται πως είχαμε τεράστια διασπορά του ιού στους κλειστούς χώρους. Φαντάζεστε τι έχει να γίνει αν ανοίξουν τα εστιατόρια και τα μπαρ για τα Χριστούγεννα», είπε, χαρακτηριστικά. Τέλος, σημείωσε πως δεν έγινε καμία επιδημιολογική μελέτη στη χώρα για να δούμε πού θα ξεσπάσει η πανδημία, όπως δεν έχει γίνει και καμία μελέτη για το ποιοι είναι αυτοί που θα αρνηθούν το εμβόλιο, πού βρίσκονται και πώς θα πειστούν να το κάνουν τελικά. «Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο σε έναν – δύο μήνες, αλλά μπορεί να μην έχουμε ανθρώπους που να θέλουν να εμβολιαστούν», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού.
148 νέα κρούσματα κορονοϊού σε 1.250 τεστ – Ποιες πόλεις είναι στο κόκκινο
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποίησαν χθες, Πέμπτη 19 Νοεμβρίου, δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) για κορονοϊό, μέσα από το αυτοκίνητο (drive through). Συνολικά, διενεργήθηκαν 1250 rapid test και βρέθηκαν 148 κρούσματα (11,8%). Τα θετικά αποτελέσματα των ελέγχων αφορούν σε 85 άνδρες και 63 γυναίκες.
Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που αφορούν τις περιοχές ελέγχου είναι τα εξής:
Ξάνθη
Στον εξωτερικό χώρο απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου έγιναν 201 έλεγχοι και βρέθηκαν 89 θετικά (44,2%). Πρόκειται για 50 άνδρες και 39 γυναίκες, με διάμεση ηλικία τα 43 έτη.
Δήμος Τεμπών
Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ επιχείρησαν στο Δήμο Τεμπών όπου διενεργήθηκαν 100 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid Ag test) και ανευρέθηκαν 4 κρούσματα (4%). Πρόκειται για 3 άνδρες και μία γυναίκα με μέση ηλικία τα 40 έτη.
Δήμος Κιλελέρ
Στην drive through δειγματοληψία στο Δήμο Κιλελέρ έγιναν 186 rapid test, όπου ανευρέθηκαν 4 θετικά (2,15%). Πρόκειται για 3 άνδρες και μία γυναίκα με μέση ηλικία τα 50 έτη.
Λαμία
Διενεργήθηκαν 232 rapid test και βρέθηκαν 7 κρούσματα. Πρόκειται για 5 άνδρες και 2 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 53 έτη
Βόλος
Κατά το χθεσινό drive through έλεγχο στο Βόλο, προέκυψαν 44 θετικά στα συνολικά 368 rapid test (11,99%). Πρόκειται για 24 άνδρες και 20 γυναίκες με διάμεση ηλικία τα 48 έτη.
Ναύπλιο
Drive through δειγματοληψία οργανώθηκε στο Ναύπλιο, όπου διενεργήθηκαν 163 rapid test τα αποτελέσματα των οποίων ήταν αρνητικά.
Νέα σημεία ελέγχων σήμερα, Παρασκευή
Σήμερα, Παρασκευή 20 Νοεμβρίου, κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) πραγματοποιούν δωρεάν ελέγχους ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test), μέσα από το αυτοκίνητο (drive through) στις ακόλουθες περιοχές της χώρας:
– Σύρος: οδός Ηρώων Πολυτεχνείου 21 στην Ερμούπολη, 09:00-14:00
– Ζάκυνθος: Επαρχιακή οδός Γαϊτανίου, 10:00-14:00
– Ξάνθη: απέναντι από το Γήπεδο του ΑΟΞ, πλησίον της Γέφυρας του Κοσύνθου, 10:00-14:00
– Δράμα: στην Περιοχή Ν. Αμίσσου, έξω από το στάδιο, 09:00-13:30
– Λάρισα: Δήμος Αγιάς, 10:00-16:00
– Λαμία: οδός Φιλίας 10, 09:00-14:00
8 κενές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και 45 στην Αττική
Συνεχίζεται η μάχη σε νοσοκομεία και ΜΕΘ σε όλη τη χώρα καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα γεγονός που οδήγησε το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στην επίταξη για 15 ημέρες δύο ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.220 κλίνες ΜΕΘ.
Από αυτές, 1.000 είναι κατειλημμένες και 220 κενές (ποσοστό 18%).
Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 569, οι 445 είναι κατειλημμένες και οι 124 κενές (ποσοστό 22%).
Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 651. Από αυτές, 555 είναι κατειλημμένες και 96 κενές (ποσοστό 15%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 210 είναι κατειλημμένες και 8 κενές (ποσοστό 4%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Α Κορωνοϊός: 8 κενές ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και 45 στην Αττική – Στο 82% η πληρότητα σε όλη τη χώρα ττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 218.
Από αυτές, 173 είναι κατειλημμένες και 45 κενές (ποσοστό 20,5%).
ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 167 κλίνες, εκ των οποίων 128 κατειλημμένες και 39 κενές (ποσοστό 23%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 39 κατειλημμένες και 14 κενές (ποσοστό 26,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 138 κλίνες, εκ των οποίων 137 κατειλημμένες και 1 κενή
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 137 κλίνες, εκ των οποίων 125 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 9%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 73 κλίνες, εκ των οποίων 71 κατειλημμένες και 2 κενές (ποσοστό 3%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 24 κατειλημμένες και 23 κενές (ποσοστό 49%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 14 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 22%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 18 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 5.5%)
Τα στοιχεία για τις κλίνες
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 6.362.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 4.079 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 621 (από τις 1.201 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 267 (από τις 481 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 984 (από τις 1.309 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.250 (από τις 1.670 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 498 (από τις 618 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 248 (από τις 637 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 65 (από τις 241 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 146 (από τις 205 διαθέσιμες κλίνες)
Κοτανίδου στον ΑΝΤ1: Οξυγόνο τα εξιτήρια για την ασφυξία στις ΜΕΘ
https://www.youtube.com/watch?v=kPq5H-iR_Ec