Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 20/11: Σήμερα ανακοινώθηκαν 2581 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊόυ στη χώρα, εκ των οποίων 38 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 87812, εκ των οποίων το 53.5% άνδρες. 4766 (5.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 22295 (25.4%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
519 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 156 (30.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 440 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 72 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1419 θανάτους συνολικά στη χώρα. 573 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Αύξηση 110% των νοσηλευομένων σε 12 μέρες: Πρόταση σοκ για μέτρα Ουχάν
Πρόταση-σοκ έκανε ο καθηγητής Μικροβιολόγος Αλκιβιάδης Βατόπουλος στην προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού, δείχνοντας τη δραματική κατάσταση που υπάρχει. Ο κ. Βατόπουλος ξεκαθαρίζοντας ότι εκφράζει προσωπική άποψη, ανέφερε ότι κατά τη δική του γνώμη θα έπρεπε να πάρουμε μέτρα Ουχάν για 10-15 ημέρες για να υπάρξει άμεση μείωση των κρουσμάτων και περιορισμός της επιδημίας. Δηλαδή να βγαίνει ένας από κάθε οικογένεια μία φορά 3-4 ημέρες για να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ προκειμένου να αγοράζει τα βασικά και στη συνέχεια να επιστρέφει και να μένει στο σπίτι.
Ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά «τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά. Την περασμένη εβδομάδα ευελπιστούσα σε μία ελάττωση, όμως τα κρούσματα δεν πέφτουν. Εχουμε μία επιπέδωση, ελαττώνεται λιγάκι ο αριθμός αύξησης. Είχε πει από τον Αύγουστο πως ένα χαρακτηριστικό της επιδημίας ήταν η διασπορά του σε όλη την Ελλάδα και αυτό είναι πιο δύσκολο να το ελέγξεις».
Επίταξη ιδιωτικών κλινικών λόγω πίεσης στο Ε.Σ.Υ.
Στη μάχη για την αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων συνθηκών που έφερε η πανδημία στα δημόσια νοσοκομεία μπαίνουν πλέον οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας, μετά την εντολή για άμεση επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της Θεσσαλονίκης. Ειδικότερα, επιτάσσονται από σήμερα δύο ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης, η Γενική Κλινική και η Κλινική Σαραφιανού για τη νοσηλεία των αυξανόμενων κρουσμάτων Covid, μετά τη λήξη, χτες βράδυ, του τελεσιγράφου που υπουργείου Υγείας, με το οποίο είχε ζητηθεί από τους ιδιοκτήτες των κλινικών της πόλης να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών Covid.
Πλέον, οι κλινικές αυτές, με το προσωπικό και τους γιατρούς τους, εντάσσονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ, ενώ ήδη η διακομιδή ασθενών από την κλινική Σαραφιανός που δεν νοσούν από Covid-19 έχει ξεκινήσει. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρης Σαραφιανός, οι κλινικές αυτές έχουν συνολικά 300 κλίνες (100 η κλινική Σαραφιανού και 200 η Γενική).
Ο αρχικός σχεδιασμός
Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ, ο κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά non Covid και τα νοσοκομεία ασθενείς με Covid ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα των ασθενών και μετάδοση του κορωνοϊού. «Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες.
Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Σαραφιανός. Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε ότι δεν γνωρίζει καθώς αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από δηλώσεις που έκαναν σε κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο Γενικός Γραμματέα Υγείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid θα μεταφερθούν αλλού, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας
«Κατά τη διάρκεια του πρώτου, όπως και του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19, το Υπουργείο Υγείας ενέταξε στον εθνικό σχεδιασμό διαχείρισης της κρίσης, τόσο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα στρατιωτικά νοσοκομεία και την ΠΦΥ όσο και κλίνες απλές και ΜΕΘ non COVID του ιδιωτικού τομέα, σε αγαστή συνεργασία. Στο νομό Θεσσαλονίκης και μετά το πολύ επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που δοκιμάζει τα όρια των νοσοκομείων όπως και του προσωπικού, κρίθηκε απαραίτητο να λειτουργήσουν απλές κλίνες COVID-19 και σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αφ’ ενός διότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ πρέπει να συνεχίσουν με ασφάλεια τις εφημερίες, τους αφετέρου διότι πρέπει να αποφευχθεί η πιθανότητα ενδο-νοσοκομειακής διασποράς του κορονοϊού λόγω του ραγδαία αυξανόμενου αριθμού των νοσηλευόμενων.
Απεστάλη σχετικό αίτημα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και παρά την προσπάθεια, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Κατόπιν τούτου, βάσει του σχεδίου που έχει εκπονήσει το Υπουργείο Υγείας και στο πλαίσιο του σχετικού νόμου που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, από σήμερα 20/11/2020 με βάση το ΦΕΚ 5148, επιτάσσονται 2 ιδιωτικά θεραπευτήρια και το προσωπικό τους και τίθενται στη διάθεση της 4ης ΥΠΕ».
174 νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ σε 15 νοσοκομεία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση της δωρεάς του για την προσθήκη 174 νέων κλινών ΜΕΘ ΚΑΙ ΜΑΦ σε 15 ελληνικά νοσοκομεία. Οι κλινες θα παραδίδονται σταδιακά από το τέλος Δεκεμβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Η δωρεά του Ιδρυματος Νιάρχος είχε ανακοινωθεί στα τέλη του περασμένου Μαΐου, με στόχο τη δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ και Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) σε 15 νοσοκομεία της χώρας μας, από την Αττική μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Λαμία και την Κρήτη, συνολικού ύψους 16,4 εκατομμυρίων ευρώ, που περιλαμβάνει και ένα πενταετές ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών στις ΜΕΘ. Οι νέες κλίνες αναμένεται να εξυπηρετούν περισσότερους από 6.500 ασθενείς ετησίως. Η δωρεά, σύμφωνα με το Ίδρυμα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και καταβάλλεται έντονη προσπάθεια να αρθούν οι δυσκολίες που θέτει η πανδημία στα κατασκευαστικά προγράμματα, ώστε οι εργασίες διαμόρφωσης των νέων ΜΕΘ να ολοκληρωθούν από τα τέλη του 2020 μέχρι τον Φεβρουάριο 2021.