Διασωληνωμένοι κορονοϊός Ελλάδα: Ανηυσυχία μετά το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ σε νεκρούς και διασωληνωμένους
Διασωληνωμένοι κορονοϊός Ελλάδα: Με τον υψηλότερο στη διάρκεια της επιδημίας αριθμό διασωληνωμένων – 533 – και νεκρών -72- αλλά και με τις δραματικές προειδοποιήσεις των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για αύξηση των ασθενών και των διασωληνωμένων τις επόμενες δύο εβδομάδες συμπλήρωσε η χώρα μας τις 13 από τις 21 ημέρες στο δεύτερο γενικό απαγορευτικό (lockdown) που εφαρμόστηκε για την ανάσχεση του δεύτερου επιδημικού κύματος κορονοϊού.
Η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) περιελάμβανε 2.581 νέα κρούσματα. Στο αρνητικό βάθρο της πρωτιάς σε κρούσματα ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες της χώρας βρέθηκε για μία ακόμη φορά η Θεσσαλονίκη με 673 κρούσματα και ακολούθησε η Αττική με 582 νέες μολύνσεις. Η Λάρισα κατέγραψε 105 περιστατικά, η Πέλλα 107, η Μαγνησία 108, η Ημαθία 111. «Δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων, καθώς αυτός παρουσιάζει διακυμάνσεις. Μία αναθαρρούμε, μία απογοητευόμαστε», επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Η επιδημιολογική καμπύλη δείχνει σταθεροποίηση
Σχολιάζοντας το επιδημιολογικό φορτίο των περιοχών, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση απο το υπουργείο Υγείας, η κυρία Παπαευαγγέλου και ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισαν πως η επιδημιολογική καμπύλη δείχνει σταθεροποίηση πλέον και όχι άνοδο και πως η τάση αυτή αφορά κυρίως τη βόρεια χώρα και την Αττική. Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλία ανέφεραν πως στην περιοχή δεν αποτυπώνεται η τάση σταθεροποίησης των νέων κρουσμάτων.
Ο πόλεμος, όπως χαρακτήρισε η κυρία Παπαευαγγέλου την επιδημία και τη διαδικασία αντιμετώπισής της, είναι διαρκής. «Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Εάν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε», ανέφερε ενδεικτικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής.
Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία για τη μη ξεκάθαρη, σαφή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τρεις εβδομάδες μετά το lockdown στη βόρεια Ελλάδα και δύο εβδομάδες από το πανελλαδικό. «Θα περίμενε κανείς μεγαλύτερη ύφεση», είπε και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια τάση σταθεροποίησης, αλλά η χώρα παραμένει σε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Αν και το lockdown φαίνεται να αποδίδει, χρειάζεται να επιμείνουμε στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας».
https://www.youtube.com/watch?v=0CeEvcSxu2Y
«Ο κορονοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας»
«Ο κορονοϊός έχει σαν όχημα τη δομή της ελληνικής οικογένειας», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης αναλύοντας τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της επιδημίας. Όπως ανέφερε, ο κορονοιός πέρασε από τους 20άρηδες και τους 30άρηδες στις μεγαλύτερες γενιές. Πλέον “συντηρείται “εντός των νοικοκυριών”. «Τώρα είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές μας, ώστε να περάσουμε τα Χριστούγεννα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε δίνοντας μια θετική προοπτική για τον επόμενο μήνα υπόμτον όρο των περιορισμών στον τρέχοντα μήνα.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η βαρύτερη επίπτωση της επιδημίας καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 64 ετών και ακολουθούν τα άτομα μεταξύ 19 και 39 ετών. Τα παιδιά εξακολουθούν να έχουν την πιο χαμηλή επίπτωση. Ωστόσο, με βάση τη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, είχαν διαςωληνωθεί 11 ασθενείς ηλικίας από 18 έως 39 ετών.