Κορονοϊός - κρούσματα Ελλάδα: Η κυβέρνηση αναμένει την εισήγηση των ειδικών για να ανακοινώσει την παράταση του lockdown - "Βουλιάζει" στον κορονοϊό η Θεσσαλονίκη
Κορονοϊός – κρούσματα Ελλάδα: Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει η χώρα, καθώς παρά τα μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δυο ημέρες, η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ασφυκτική. Χθες Σάββατο (21/11) η χώρα μας κατέγραψε 108 νεκρούς σε ένα 24ωρο, ενώ οι διασωληνώσεις έφτασαν τις 522. Για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός των θανάτων στην χώρα μας έφτασε σε τριψήφιο νούμερο, με τους ειδικούς να εξηγούν ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αναμενόμενη μετά την εκτίναξη των μολύνσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Σημειώνεται ότι μόνο την τελευταία εβδομάδα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 17.646 νέα κρούσματα κορωνοϊού.
Την ίδια στιγμή γιατροί και νοσηλευτές δίνουν μάχη στα νοσοκομεία της χώρας που δέχονται τεράστιες πιέσεις καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων τον Νοέμβριο είναι σταθερά αυξημένος. Η Θεσσαλονίκη, όπου χθες εντοπίστηκαν 606 νέα κρούσματα, είναι η περιφερειακή ενότητα που δοκιμάζεται περισσότερο από την επέλαση του ιού και πλέον τα νοσοκομεία είναι σε έναν διαρκή μαραθώνιο ώστε να μην μείνει κανείς ασθενής χωρίς κρεβάτι.
Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στη συμπρωτεύουσα που οδήγησε και σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν και ο λόγος άλλωστε που η κυβέρνηση προχώρησε στην επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών στις οποίες, αφού αδειάσουν οι κλίνες θα μεταφερθούν πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ασθενείς με κορωνοϊό από δημόσιες νοσηλευτικές δομές που δοκιμάζονται. Ανησυχητική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής. Στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, περισσότερες από τις μισές κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες.
Κάθε μία ώρα 4 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους
Μέσα σε 24 ώρες 108 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους, αναμεσά τους και ένας 39χρονος χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Δηλαδή κάθε μία ώρα 4 άνθρωποι έχαναν τη μάχη με τον κορονοϊό. Ήταν ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων που ανακοινώθηκε από την πρώτη στιγμή που εισέβαλε στη χώρα μας η πανδημία. Ο Νοέμβριος αποδεικνύεται ως ο χειρότερος μήνας καθώς από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και χθες έχασαν τη ζωή τους 901 άτομα.
Τα στοιχεία τρομάζουν και στο διάστημα της καραντίνας καθώς από τις 7 Νοεμβρίου που η χώρα μπήκε σε lockdown μέχρι και χθες καταγράφηκαν 778 θάνατοι μέσα δηλαδή σε μόλις 14 ημέρες. Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για αυτό το ενδεχόμενο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στη βόρεια Ελλάδα ήταν πολύ μεγάλο, όπως και ο βαθμός θετικότητας των πολιτών.
Απομακρύνεται το σενάριο για άρση του lockdown την 1η Δεκεμβρίου
Το lockdown είναι πλέον σχεδόν βέβαιο πως θα παραταθεί και μετά την 1η Δεκεμβρίου στη χώρα, καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία και οι αριθμοί κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών δεν επιτρέπουν να ξεκινήσει συζήτηση για την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπο Γώγο, είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. «Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.
Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια συζήτηση για το ζήτημα της άρσης του lockdown. Το μόνο ζητούμενο τώρα είναι η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ το ζήτημα των μέτρων μετατίθεται για το τέλος της επόμενης εβδομάδας, ανάλογα και με την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.
«Το τρίτο κύμα φοβάμαι»: Δραματική έκκληση για βοήθεια από το διευθυντή ΜΕΘ του «Παπανικολάου»
Δραματική έκκληση για βοήθεια από την πολιτεία απηύθυνε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας μάλιστα ότι φοβάται το τρίτο κύμα της πανδημίας. «Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη. «Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε.
«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε. «Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» τόνισε δε ο κ. Καπραβέλος.
Άνοιγμα της οικονομίας με προσοχή
«Με μεγάλη προσοχή θα ανοίξουμε την οικονομία» επισήμανε από πλευράς του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Τόνισε ότι ο Βασίλης Κικίλιας έχει λάβει μέτρα, αλλά όταν το 30% έχει νοσήσει και οι ΜΕΘ έχουν την εικόνα που περιέγραψε ο κ. Καπραβέλος, και υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν κορωνοπάρτι όσες εντατικές και να φτιάξει δεν προχωράμε.
«Ο ιός δεν θα αφήσει κανένα ανεπηρέαστο δεν κάνει διακρίσεις… πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα με θρησκευτική ευλάβεια, θα κάνουμε πάρτι μετά» επισήμανε.
Στόχος είναι το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης. «Εμείς στο ΥΠΑΝ έχουμε κάνει σενάρια για κάθε εξέλιξη του ιού και περιμένουμε η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να μας δώσει το σημάδι της εκκίνησης. Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε την οικονομία αν δεν μας το πούνε οι γιατροί… Θα ξεκινήσουμε από το λιανεμπόριο».
Κορονοϊός: Τα πάρτι συνεχίζονται
Τη στιγμή που ο κορονοϊός θερίζει τη χώρα μας, ορισμένοι εξακολουθούν να κάνουν γιορτές και πάρτι. Σάλο προκάλεσε η συγκέντρωση στο γραφείο του προέδρου του ΔΣΑ που είχε χθες τα γενέθλιά του. Φίλοι και συνεργάτες του χωρίς μάσκες και μη τηρώντας τις αποστάσεις αψήφησαν το lockdown και έστησαν γιορτή προκειμένου να ευχηθούν στον Δημήτρη Βερβεσό. Ο ίδιος υποστήριξε πως δεν έπρεπε να πάρει διαστάσεις μια ανθρώπινη και οικογενειακή στιγμή: “Αναλαμβάνω την ευθύνη στο μέτρο που δεν επέμεινα στη συγκεκριμένη στιγμή κάποιοι εκ των παρευρισκομένων να φορούν μάσκα, παρότι εγώ φορούσα και παρότι ευρισκόμασταν σε χώρο υγειονομικά προστατευμένο”.
Στη Θεσσαλονίκη που δοκιμάζεται από την εξάπλωση της πανδημίας μια 18χρονη επέλεξε να κάνει πάρτι στο σπίτι της. Οι αστυνομικοί μετέβησαν μετά από καταγγελία στον χώρο και διαπίστωσαν πως την γιορτή συμμετείχαν άλλα επτά άτομα με αποτέλεσμα να συλληφθεί η 18χρονη και να της επιβληθεί πρόστιμο 3000 ευρώ. Στα Χανιά συνελήφθη ο ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης οπού διεξαγόταν πάρτι με τη συμμετοχή δέκα ατόμων. Στο Ρέθυμνο ιδιοκτήτης καφενείου άνοιξε το κατάστημά του, παρά την απαγόρευση, και του επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ.
https://www.youtube.com/watch?v=7UKPF97pMcc