Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / 25χρονος κορονοϊός – Σέρρες: Νέο σοκ μετά τον Dj και την 33χρονη
ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΙΟΣ

25χρονος κορονοϊός – Σέρρες: Νέο σοκ μετά τον Dj και την 33χρονη

25χρονος κορονοϊός - Σέρρες: Με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown στο τέλος του μήνα μοιάζει να απομακρύνεται.

25χρονος κορονοϊός – Σέρρες: Έφυγε από τη ζωή ο 25χρονος Θοδωρής Παυλίδης από την Δήμητρα Σερρών, σκορπίζοντας θλίψη σε συγγενείς, φίλους συμμαθητές, αλλά και σε ολόκληρη την σερραϊκή κοινωνία. Σύμφωνα με τον βουλευτή Σερρών, Λευτέρη Αβραμάκη ο 25χρονος Θοδωρής έχασε την μάχη με τον κορονοιό, αποδεικνύοντας ότι ο φονικός ιός δεν κοιτά ηλικίες. Ο 25χρονος είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και ανήκε στις ευπαθείς ομάδες. Αυτονόητο ωστόσο, πως θα ήταν ανάμεσά μας και θα σχεδίαζε τη ζωή του αν δεν υπήρχε ο σαρωτικός ιός.  Ο εκλιπών νοσηλεύτηκε στην αρχή στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Ο 25χρονος ήταν διασωληνωμένος και παρουσίασε επιπλοκές με αποτέλεσμα να καταλήξει.

Την τραγική είδηση ανακοίνωσε στο Facebook o βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης.

Σε σένα που δεν πιστεύεις,
σε σένα που νομίζεις ότι όλα είναι ψέματα,
σε σένα που νομίζεις ότι δεν κολλάει,
σε σένα που νομίζεις ότι στο εμβόλιο θα έχει τσιπάκια,
σε σένα που δεν υπολογίζεις την υγεία σου,
σε σένα που δεν υπολογίζεις την υγεία ΜΑΣ και απλά κυκλοφορείς ανενόχλητος χωρίς μάσκα.

Σε σένα απευθύνομαι ανεύθυνε άνθρωπε.

Σήμερα μας στέρησε έναν νέο.
Αυτός ο φονικός ιός σήμερα στέρησε την ζωή από έναν 25χρονο. Χάσαμε έναν φίλο, έναν συμμαθητή, έναν συγχωριανό.

Έτσι απλά χωρίς πολλά πολλά. Γιατί και κολλάει και σκοτώνει.

Καλό παράδεισο Θοδωρής Παυλίδης..

Καλή δύναμη στην οικογένεια…”

Συγχωριανοί του με αναρτήσεις τους στα social media απευθύνονται σε όλους όσους πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ο φονικός ιός:

Η είδηση του θανάτου του 25χρονου που συγκλονίζει επιβεβαιώνει ότι οι νέοι δεν είναι άτρωτοι απέναντι στον κορονοϊό. Μάλιστα, το Σάββατο κατέληξε από κορονοϊό και ο 39χρονος dj Decibel (Δημήτρης Μπέλλος), ο οποίος ήταν αντικαπνιστής και δεν είχε κανένα υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, ο Dj νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς», δίνοντας μάχη για τη ζωή του επί τρεις εβδομάδες, όμως δεν τα κατάφερε.

Οι νέοι όλο και πιο ευάλωτοι – Πέφτει διαρκώς ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων

Η περίπτωση του Δημήτρη Μπέλλου δεν είναι η μοναδική που αποδεικνύει ότι ο κορονοϊός δεν κάνει ηλικιακές διακρίσεις και πως κανείς δεν είναι άτρωτος. Δυστυχώς και αυτό επιβεβαιώθηκε μετά και τον θάνατο του 25χρονου στις Σέρρες. Διασωληνωμένη, όμως, νοσηλεύεται στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης 28χρονη μητέρα, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής από το Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia, διοίκηση, γιατροί και ΕΚΑΒ αναζητούσαν κρεβάτι σε ΜΕΘ και τελικά βρέθηκε αργά τη νύχτα Σαββάτου προς Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, με την 28χρονη να δίνει τη δική της μάχη με τον κορονοϊό. Η ασθενής είναι μητέρα ενός πολύ μικρού παιδιού και δεν φέρεται να πάσχει από υποκείμενα νοσήματα. Νόσησε από κορονοϊό πριν λίγες ημέρες και η υγεία της επιδεινώθηκε ξαφνικά το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια ώρα, γνωστός έγινε την Κυριακή και ο θάνατος μιας 33χρονης που προσβλήθηκε από κορονοϊό. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η 33χρονη διακομίσθηκε βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο όμως δυστυχώς δεν τα κατάφερε, καθώς κατέληξε από ανακοπή. Οι γιατροί προκειμένου να βεβαιωθούν από πού προήλθε η επιδείνωση της υγείας της, έκαναν το rapid test το οποίο βγήκε θετικό.

 30%-40% των νέων δεν έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα

Μιλώντας στο OPEN TV το Σάββατο, ο Κώστας Ιμπρίαλος, παθολόγος στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, σημείωσε πως έχει μειωθεί σημαντικά ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευομένων ασθενών, με πολλούς από αυτούς να είναι γύρω στα 40 έτη, ενώ το τελευταίο διάστημα σε αυτούς έχουν προστεθεί και αρκετοί ασθενείς ηλικίας 30 ετών. Αναφορικά με το αν οι άνθρωποι αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα, ο κ. Ιμπρίαλος τόνισε πως πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 30%-40% εξ αυτών δεν έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και παρόλα αυτά χρήζουν νοσηλείας σε ΜΕΘ.

Παράλληλα, 11 ασθενείς, ηλικίας 18 έως 39 ετών, νοσηλεύονται σε εντατικές, επιβεβαιώνοντας με τον πιο σκληρό τρόπο ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Την ίδια ώρα, σχεδόν 6.000 παιδιά κάτω των 17 ετών έχουν νοσήσει στη χώρα μας.

Παπαευαγγέλου: Απρόβλεπτο ποιος κινδυνεύει

Σε δηλώσεις της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως δεν μπορεί να προβλεφθεί ποιος κινδυνεύει και ποιος όχι από τον κορονοϊό και πως κανείς δεν είναι άτρωτος.  «Η εμπειρία έχει δείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτο ποιος θα κινδυνεύσει από αυτή τη νέα λοίμωξη. Ο ιός δεν κάνει εξαιρέσεις και όλοι είμαστε ευάλωτοι. Είναι επίσης μεγάλο λάθος, και το ακούμε, να χαλαρώνουμε επειδή πράγματι μεγάλος αριθμός θανάτων αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα. Ας μην το χρησιμοποιούμε αυτό σαν δικαιολογία, σαν λόγο εφησυχασμού. Ας μην γελιόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί χάθηκαν από κορονοϊό, δεν θα είχαν πεθάνει αν δεν είχαν κολλήσει.

Άλλωστε, βλέπουμε κάποιους 90άρηδες που είναι εντελώς ασυμπτωματικοί και παραδίπλα ανθρώπους στην τέταρτη δεκαετία της ζωής τους να ασθενούν βαριά, να παλεύουν και καμιά φορά να χάνουν τη ζωή τους. Συνεπώς κανείς δεν είναι άτρωτος. Έχουμε έναν πραγματικό πόλεμο. Και αν υπήρχαν έξω σφαίρες αντί για τον αόρατο κορονοϊό, σίγουρα δεν θα χαλαρώναμε, δεν θα δυσανασχετούσαμε που πρέπει να μείνουμε σπίτι, δεν θα κοιτάγαμε πώς να καταφέρουμε να ξεγλιστρήσουμε από τους περιορισμούς που μας ταλαιπωρούν».

Απομακρύνεται η άρση των μέτρων

Με τον Νοέμβριο να αποδεικνύεται ο φονικότερος μήνας της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, το ενδεχόμενο να αρθεί το lockdown στο τέλος του μήνα μοιάζει να απομακρύνεται. Η χώρα μετρά μόνο τον Νοέμβριο 1.004 νεκρούς από κορωνοϊό. Ολα αυτά ενώ συμπληρώθηκαν δύο εβδομάδες πανελλαδικού lockdown και τρεις στη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα τα στοιχεία παραμένουν ανησυχητικά, με τα κρούσματα να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ τεράστια είναι η πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία.

Την Παρασκευή επιτάχθηκαν δύο ιδιωτικές κλινικές, ενώ στο 424 στήνεται κινητό νοσοκομείο στο προαύλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση. Κάθε εφημερία στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας μοιάζει με «πόλεμο», καθώς οι εισαγωγές είναι δεκάδες, εκ των οποίων κάποιοι χρειάζεται να διασωληνωθούν. Η μάχη για τις κλίνες, απλές και ΜΕΘ, διαρκής. Και αυτό που τονίζουν οι ειδικοί είναι ότι σε κάθε περίπτωση τα μέτρα δεν θα αρθούν αν δεν χαλαρώσει η πίεση στα νοσοκομεία.

Ζαούτης: Εντός της εβδομάδας θα δούμε τι θα γίνει

Όπως εξηγεί στο iefimerida.gr ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι: «Στην επιτροπή δεν έχουμε βγάλει καμία απόφαση. Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη χρόνο για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και όσο πλησιάζουμε τις 30 Νοεμβρίου αυτό θα είναι πιο ξεκάθαρο. Εντός της εβδομάδας λογικά θα καταλήξουμε». Ο κ. Ζαούτης, μάλιστα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, δεν απέκλεισε ακόμη και την επιβολή ισχυρότερων μέτρων μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου στην περίπτωση που η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχιστεί και προκειμένου να υπάρξει μείωση του φορτίου του ιού που κυκλοφορεί στη Βόρεια Ελλάδα και στη χώρα.

Αναφερόμενος στο όριο των κρουσμάτων που θα πρέπει να τεθεί προκειμένου να υπάρχει μια σχετική ασφάλεια για τη λήψη της απόφασης άρσης του lockdown, ο Ζαούτης σημειώνει ότι όλα είναι σχετικά. «Έχει να κάνει με την πορεία της καμπύλης, αν είναι σταθερά προς τα κάτω, αν το ΕΣΥ είναι σε καλύτερη θέση, αν αυξάνονται ή όχι οι ασθενείς. Δεν έχει να κάνει με έναν απόλυτο αριθμό γιατί αν μόνο μία μέρα έχουμε 500 κρούσματα δε μας δίνει ασφάλεια, αν όμως έχουμε για πέντε μέρες τότε είναι άλλα τα δεδομένα σαφώς υπέρ της άρσης των μέτρων».
Ο ίδιος τονίζει ότι η καραντίνα έχει αρχίσει να αποδίδει στην Αττική, όπου τα κρούσματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ και στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται καλύτερη πορεία της καμπύλης. Η βελτίωση, ωστόσο, της καμπύλης στο ΕΣΥ θα φανεί με σημαντική καθυστέρηση.

Ξεχνάμε οριστικά την 30η Νοεμβρίου

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε πως για να υπάρξει χαλάρωση θα πρέπει τόσο να πέσουν τα κρούσματα σε τριψήφια νούμερα, όσο και να υπάρξει μια ανάσα στις ΜΕΘ όπου οι κλίνες έχουν σχεδόν γεμίσει.

«Ηδη υπάρχει μια επιπέδωση των κρουσμάτων τις τελευταίες πέντε ημέρες και είμαστε αισιόδοξοι πως τις επόμενες ημέρες θα δούμε μια έστω μικρή καθοδική τάση. Αν τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ή ιδανικά και κάτω από τα 500, θα υπάρξει μία περίοδος 1-2 εβδομάδων που η επιδημία θα συνεχίσει να παράγει διασωληνώσεις και δυστυχώς και θύματα. Όταν περάσει αυτή η περίοδος τότε θα μπορούμε να μιλήσουμε για άρση μέτρων. Ο ένας και μοναδικός παράγοντας που θα μας κάνει να μιλήσουμε και να σκεφτούμε θα είναι ότι το σύστημα Υγείας δεν θα πιέζεται τόσο πολύ και η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ θα είναι κάτω από 70% ή και 60%.», είπε χαρακτηριστικά και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο χαλάρωσης στο τέλος του μήνα.

«Κατ’ αρχάς η ημερομηνία 30 Νοεμβρίου πρέπει να την ξεχάσουμε οριστικά. Μιλάμε για Δεκέμβριο πλέον. Οσο θα πλησιάζουμε τις γιορτές θα δούμε. Τα νούμερα είναι οριακά για να φτάσουμε στις γιορτές και να έχουμε κάποιου είδους οικονομική δραστηριότητα», σχολίασε. Ο κ. Σύψας ανέφερε επίσης πως, κατά την προσωπική του άποψη, μέχρι την άνοιξη θα πάμε σε μία περίοδο με κυλιόμενα lockdown, την λεγόμενη τακτική «ακορντεόν» που είναι και στα πλάνα του σχεδιασμού της κυβέρνησης.

Κοντοζαμάνης: Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα

Το μήνυμα ότι η εβδομάδα που ξεκίνησε είναι κρίσιμη έστιλε και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης: «Διανύουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη εβδομάδα και οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα λήξει το lockdown θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις της επιτροπής των ειδικών, ώστε να «ανοίξουμε με ασφάλεια», τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Άδωνις: Δύσκολο να ανοίξει η εστίαση στις γιορτές

Στην εκτίμηση ότι είναι δύσκολο να προχωρήσει το άνοιγμα της εστίασης την περίοδο των Χριστουγέννων προχώρησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα απ’ όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους, και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Κληθείς να απαντήσει ειδικά για το άνοιγμα της εστίασης ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε: «Είναι πιο δύσκολο να ανοίξει η εστίαση, καθώς μας κυβερνά ο ιός». Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι οι επόμενες δέκα μέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και τόνισε ότι συμμερίζεται την αγωνία όσων ανησυχούν για τις περιουσίες και τις επιχειρήσεις τους. «Ωστόσο ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς δεν μπορώ να δώσω, αλλά μπορώ να να πω ότι υπάρχει μια μικρή ελπίδα. Επιθυμία όλων μας είναι να λειτουργήσει η αγορά τα Χριστούγεννα, έστω και με κανόνες. Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι πολύ κρίσιμες. Οι φετινές γιορτές δεν θα μοιάζουν με καμία εορταστική περίοδο. Ούτε συνωστισμός μπορεί να υπάρξει, ούτε μεγάλα τραπέζια, ούτε ρεβεγιόν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις