Κινητό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Ανυποχώρητος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, στην οποία καταμετρήθηκαν χθες 305 νέα περιστατικά σε σύνολο 1.498
Κινητό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Στη δημιουργία υπαίθριας υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας. Η μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορωνοϊού στον θώρακα ενώ διευκρινίζεται ότι η υπαίθρια μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.
Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί -εφόσον απαιτηθεί- ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό εντός του νοσοκομείου. Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών. Η παθολόγος-εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, από τη μονάδα COVID του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης είπε σε διαδικτυακή εκδήλωση ότι: «Πλέον στις πτέρυγες Covid ένα ποσοστό των περιστατικών κανονικά και με βάση το νόμο δε θα έπρεπε να νοσηλεύεται εκεί, αλλά στις Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με πολύ περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μόνιτορ».
Είχε χρησιμοποιηθεί στο Αφγανιστάν
Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ, στα οποία θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπνευστήρες, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στο Αφγανιστάν, όταν είχε μεταβεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού. «Τα βλέπαμε στην παρέλαση και τώρα τα ζούμε» σχολιάζουν στην εικόνα του στρατιωτικού νοσοκομείου οι Θεσσαλονικείς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς μέχρι στιγμής η μόνη επαφή των κατοίκων της πόλης με τις υγειονομικές υποδομές του στρατού ήταν κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.
Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια
Με τον κορωνοϊό, ωστόσο, να επελαύνει, η μάχη δίνεται ώρα με την ώρα στα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, ακόμη και αν οι πιθανότητες δεν είναι πάντα με το μέρος των γιατρών και των νοσηλευτών. «Η χώρα μας, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα, καλείται να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού. Στη Βόρεια Ελλάδα και, ειδικότερα, στο Νομό της Θεσσαλονίκης, η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη και ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν νοσηλείας είναι ιδιαίτερα υψηλός. Αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης αλλά και την έκδηλη ανησυχία των συμπολιτών μας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε ότι, μέχρι και σήμερα, όλοι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, περιθάλπονται υπό δύσκολες, αλλά ασφαλείς συνθήκες τηρώντας τα ιατρικά πρωτόκολλα» ανέφερε χθες σε ανακοίνωσή του το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
«Οι εξαιρετικοί μας ιατροί και νοσηλευτές, το σύνολο του διοικητικού, τεχνικού και λοιπού προσωπικού καθώς και η Διοίκηση του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειου, καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των νοσηλευομένων, με ενότητα, ομοθυμία και ειλικρινή διάθεση προσφοράς. Όλοι μαζί, ως μια ομάδα, σαν μια οικογένεια, θα δώσουμε τον κοινό αγώνα και θα τα καταφέρουμε». Την ίδια προσπάθεια καταβάλλουν γιατροί και νοσηλευτές στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης να κρατήσουν στη ζωή μια 28χρονη μητέρα από την Κοζάνη, η οποία νοσηλεύεται διασωληνωμένη και χωρίς να διαθέτει κάποιο υποκείμενο νόσημα.
Οι δύο κινήσεις της κυβέρνησης
-Πρώτον, έχει ξεκινήσει η μεταφορά ασθενών στις 200 κλίνες ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν.
-Δεύτερον, στο parking του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο. Αποτελείται από κοντέινερ μέσα στα οποία υπάρχουν γραφεία, χώροι εξέτασης, χειρουργεία και ΜΕΘ.
Προς το παρόν, το μόνο «φως ελπίδας» στη Θεσσαλονίκη είναι ότι στις δύο τελευταίες εφημερίες σημειώθηκε μια μικρή πτώση στις εισαγωγές για Covid.
Στον αντίποδα, την καραντίνα έσπασαν πιστοί σε χωριό της βόρειας Χαλκιδικής εχθές το πρωί, συμμετέχοντας «αμετανόητοι» στη Θεία Λειτουργία παρά τη σχετική απαγόρευση. Φτάνοντας στον ναό, αστυνομικοί εντόπισαν τον ιερέα και δύο πιστούς, βεβαιώνοντας πρόστιμα 300 ευρώ σε κάθε πολίτη και 1.500 ευρώ στον ιερέα, για να δεχτούν επίθεση από τον γιο του ιερέα και έναν εκ των πολιτών, καταλήγοντας προαιρετικά στο νοσοκομείο.