Άρση μέτρων Ελλάδα – Χριστούγεννα: Διαφορετικά αναμένονται φέτος τα Χριστούγεννα λόγω του κορωνοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία και έχει φέρει νέους κανόνες στην καθημερινότητά μας. Παρότι ο αρχικός προγραμματισμός ήταν το lockdown να λήξει στις 30 Νοεμβρίου, τα επιδημιολογικά στοιχεία και η πίεση που ασκείται στις ΜΕΘ δεν φαίνεται να καθιστούν κάτι τέτοιο εφικτό. Η παράταση φαίνεται να «κλειδώνει», ωστόσο, ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί για πόσο καιρό. Όσον αφορά στα SMS συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να συνεχίσει τη λειτουργία του 13033 με στόχο η έξοδος των πολιτών για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια να γίνει ελεγχόμενα και με τήρηση των μέτρων προστασίας.
Την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα. Ωστόσο, τόνισε πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους, όπως μάσκες, αποστάσεις, περιορισμένος αριθμός ατόμων μέσα στο κατάστημα. Επίσης δήλωσε ότι ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τον τρόπο του click away, δηλαδή, όπως εξήγησε, θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή, ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.
Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι τομείς της οικονομίας που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν εστίες διασποράς του ιού δεν θα ανοίξουν, ή θα ανοίξουν πολύ αργότερα.
Οι ειδικοί αρνούνται το άνοιγμα της εστίασης
Εκτός από τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα πιθανότατα δεν θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα ούτε τα καταστήματα εστίασης καθώς οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως πρόκειται για χώρους στους οποίους είναι ιδιαιτέρως εύκολη η μετάδοση της νόσου και για αυτό η εισήγηση τους είναι αρνητική. Άλλωστε το γεγονός πως βρισκόμαστε στον χειμώνα αναγκαστικά θα πρέπει να λειτουργήσουν και οι κλειστοί χώροι κάτι ιδιαιτέρως επικίνδυνο για την διασπορά. Με αυτή την απόφαση φαίνεται να συμφωνούν αρκετοί ιδιοκτήτες εστιατορίων καθώς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο νωρίς το βράδυ δεν τους αφήνουν ούτως ή άλλως πολλά περιθώρια για να λειτουργήσουν.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν μόλις ανακοινωθεί η σταδιακή έξοδος από την καραντίνα. Άλλωστε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν κατέβασε ρολά λόγω της πιθανότητας μετάδοσης της νόσου από τα παιδιά, αλλά για τον συγχρωτισμό που επικρατεί έξω από τις σχολικές μονάδες κατά την άφιξη και το σχόλασμα των μαθητών.
Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν θα ισχύσει το ίδιο για τους μαθητές του γυμνασίου και του λυκείου οι οποίοι πιθανότητα θα συνεχίσουν να διαβάζουν μέσω τηλεκπαίδευσης, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια. Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως μετά την άρση του lockdown θα απομένουν ουσιαστικά δύο εβδομάδες μέχρι τις διακοπές των Χριστουγέννων όποτε δεν θα υπάρχει λόγος να διακινδυνέψουν το άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις
Οι τελικές αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά αναμένεται να ληφθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκο Παπαθανάση, «αξιολογούμε την κατάσταση μέρα με τη μέρα και σύντομα, πιθανώς τις αμέσως επόμενες ημέρες, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις που αφορούν το άνοιγμα της αγοράς και τους τρόπους με τους οποίους αυτό θα γίνει». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «έχουμε απόλυτη γνώση για το τι συμβαίνει στην αγορά και μάλιστα σε όλα της τα επίπεδα».
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.
Παπαθανάσης: Τις επόμενες μέρες οι αποφάσεις για το πώς θα ανοίξει η αγορά
Κοντά στα Χριστούγεννα και σε τρία βήματα η πιθανή άρση
Σύμφωνα με ό,τι έχει γίνει γνωστό, θα υπάρξουν τρία στάδια επιστροφής στην κανονικότητα.
Αναλυτικά τα στάδια:
Η επανεκκίνηση των σχολείων (σ.σ. η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια)
Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων
Η επιστροφή της εστίασης με αυστηρές προδιαγραφές (μόνο με καθήμενους πελάτες, μέχρι τέσσερα άτομα ανά τραπέζι και χωρίς μουσική)