Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για κορονοϊό
Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/11: Ενημέρωση ΕΟΔΥ για κορονοϊό

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/11: Η πρόβλεψη του ΑΠΘ για τα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα 24/11: Σήμερα ανακοινώνουμε 2135 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 95137, εκ των οποίων το 53.3% άνδρες. 4840 (5.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 24679 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

562 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 161 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 490 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουμε 101 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 1815 θανάτους συνολικά στη χώρα. 721 (39.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 97.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Λαζανάς: Δεν τηρούνται τα μέτρα, χρειάζονται αυστηρότεροι έλεγχοι

«Δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα» και αυτός είναι ο βασικός λόγος που σύμφωνα με τον Μάριο Λαζανά, παθολόγο λοιμωξιολόγο και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δεν έχουν μειωθεί τα κρούσματα κορονοϊού. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, είπε επίσης, ότι δεν γίνονται αντίστοιχοι έλεγχοι ενώ θα πρότεινε να αυξηθεί περισσότερο η τηλεργασία, να μη λειτουργούν κάποιες δημόσιες υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή δεν είναι απαραίτητες.

Ο κ. Λαζανάς, επέμεινε στα μέτρα λέγοντας ότι μεγάλη διασπορά προκάλεσε η εστίαση, υπογραμμίζοντας ότι αρκετοί στο χώρο αυτό δεν τα τήρησαν. Μάλιστα, όπως και ο ίδιος διαπίσωσε δεν τηρούνταν τα μέτρα και δεν γινόταν σωστή χρήση μασκών από τους εργαζόμενους. Κατά την άποψη του, βάση επιστημονικών δεδομένων, η εστίαση κυρίως τα καφέ και τα μπαρ θα πρέπει να ανοίξουν αργότερα διότι εκεί είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος.

Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι το σύστημα Υγείας ζορίζεται ενώ εκτίμησε ότι η αποσυμφόρηση του θα φανεί σε 15 ημέρες. Για τους ασυμπτωματικούς φορείς υπογράμμισε ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Εξέφρασε και ένα παράπονο, καθώς όπως είπε, η επιστημονική επιτροπή βάλλεται από παντού ακόμη και από πολιτικά κόμματα ενώ βρίσκεται μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις. Επισήμανε όμως, ότι οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στην πολιτική ηγεσία. Η επιτροπή, όπως υπογράμμισε, προτείνει βάση επιστημονικών δεδομένων. Για την άρση του lockdown αλλά ειδικότερα των σχολείων, σχολίασε ότι θα συνεκτιμηθούν οικονομικοί, πολιτικοί και ψυχολογικοί λόγοι.

Στα όριά του το «Παπανικολάου» – Συγκλονίζουν οι περιγραφές του διευθυντή της ΜΕΘ

Τη μάχη του ιατρικού προσωπικού του «Παπανικολάου» με την πανδημία του κορονοϊού περιέγραψε μιλώντας ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου, Ν. Καπραβέλος, προχωρώντας σε μια μαρτυρία που συγκλονίζει.

Όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο κος Καπραβέλος, χρειάστηκε να μεταφερθεί στην καρδιοχειρουργική πτέρυγα ΜΕΘ, που χρησιμοποιείται ως μια δεξαμενή ανακούφισης από εκεί ασθενής που είχε αρνητικοποιηθεί από τον ιό αλλά εξακολουθούσε να νοσεί σοβαρά, για να δοθεί το κρεβάτι του σε 48χρονη που έδινε μάχη με τον ιό. Η 48χρονη εν τέλει δεν τα κατάφερε.

«Είμαστε ακόμη σε μια πολύ βαθιά νύχτα, μια δύσκολη νύχτα» είπε συγκεκριμένα ο κος Καπραβέλος κάνοντας λόγο για συνεχόμενη πίεση στις ΜΕΘ, για πολύ πόνο, υπεράνθρωπη προσπάθεια και φόβο για το ενδεχόμενο αποτυχίας.

«Αλλά υπάρχει και ελπίδα ότι φτάνει το τέλος του πολέμου» πρόσθεσε τονίζοντας πως σε κάθε περίπτωση είναι κρίσιμες οι επόμενες ημέρες. Ο Διευθυντής της ΜΕΘ επεσήμανε μεταξύ άλλων πως ο πόλεμος είναι έξω από τα νοσοκομεία, ενώ κάλεσε τους πολίτες να «καταλάβουν τον εχθρό». Παράλληλα εκτίμησε πως τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη θα υποφέρουν έναν μήνα ακόμα, ενώ ανέφερε πως θεωρεί ότι σίγουρα θα έρθει και τρίτο κύμα κορονοϊού το οποίο ενδέχεται να είναι χειρότερο.

Η πρόβλεψη του ΑΠΘ για τα κρούσματα μέχρι τα Χριστούγεννα

Τις προβλέψεις του για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού τις κρίσιμες εβδομάδες της σταδιακής άρσης του lockdown και κατά τα Χριστούγεννα παρουσίασε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, βασιζόμενος στα τελευταία στοιχεία για τα κρούσματα, υποστήριξε ότι παρατηρείται «μια σταθεροποίηση στο ιικό φορτίο και μια μείωση που θα επιταθεί τις επόμενες ημέρες».

Σε εκείνο το σημείο αναφέρθηκε στις ημερομηνίες-κλειδιά για το διάστημα προ των Χριστουγέννων και αυτό των εορτών.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, ο οποίος προ ημερών είχε υποστηρίξει ότι θα χρειάζονταν δύο μήνες για να πέσουν τα κρούσματα στα 500, επισήμανε ότι το μαθηματικό μοντέλο που χρησιμοποιούν «βλέπει» τα εξής:
Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου στα 2.500 κρούσματα

Στις 7 Δεκεμβρίου 2.200 κρούσματα

Στις 15 Δεκεμβρίου 2.000 κρούσματα

Ερωτηθείς κατά πόσο θα επηρεάσει την πορεία των νέων κρουσμάτων κορονοϊού η σταδιακή άρση του lockdown, ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «δεν θα δούμε στις 15 Δεκεμβρίου αύξηση, όμως από τις 20 Δεκεμβρίου θα έχουμε ορατή αύξηση». Ενδεικτικά, για τις 20 Δεκεμβρίου είπε ότι «με δεδομένη μια αύξηση μπορεί να έχουμε 2.600 κρούσματα και θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά. Σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να δούμε το πώς θα διαχειριστούμε αυτή την αύξηση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις