Στροφή Ερντογάν – Ευρώπη: Με την λίρα να καταρρέει και τους πολίτες να μην έχουν τα… βασικά, με την Ευρώπη να “μαγειρεύει” κυρώσεις, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλάζει τροπάριο κι υιοθετεί τις τελευταίες ημέρες συμφιλιωτικούς τόνους έναντι της ΕΕ. Το κλίμα είναι βαρύ για τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες λόγω των επιθετικών κινήσεών του στη Μεσόγειο και το Αιγαίο – κινήσεις στις οποίες εμμένει, όπως αποδείχθηκε και με την απόφαση της Άγκυρας να παρατείνει μέχρι τις 29 Νοεμβρίου την αποστολή του Oruc Reis – της πρόσφατης επίσκεψής του στην Αμμόχωστο στη φιέστα για την ανακήρυξη του «ψευδοκράτους», αλλά και της κόντρας με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο είχε χαρακτηρίσει «διανοητικά ασταθή».
Αλλά τώρα, όπως σημειώνει ο γερμανικός Τύπος, ο Ερντογάν αλλάζει γραμμή: η κυβέρνησή του δεν επιδιώκει κόντρα με κανένα, είπε το περασμένο Σάββατο, αλλά επιδιώκει μια στενότερη συνεργασία με φίλους και συμμάχους καθώς η Τουρκία «βλέπει το μέλλον της στην Ευρώπη». Ο Τούρκος πρόεδρος επιχείρησε νέο άνοιγμα χθες δηλώνοντας ότι βλέπει τη χώρα του «ως αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης».
Και να σκεφθεί κανείς ότι πριν από λίγες μόνον εβδομάδες, όπως θυμίζει η Augsburger Zeitung, ο Ερντογάν διεμήνυε ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει βήματα κι όχι η Τουρκία. «Μετά την αποχώρηση του γαμπρού του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, από τη θέση του υπουργού Οικονομικών στις 8 Νοεμβρίου ο Ερντογάν υιοθετεί συμφιλιωτικούς τόνους: ανακοινώνει έκτοτε μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και τη Δικαιοσύνη και προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη ξένων επενδυτών που χρειάζεται κατεπειγόντως», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Ο Ερντογάν δηλώνει πρόθυμος για βελτίωση των σχέσεων και με τις ΗΠΑ
Στα δύο χρόνια που ο Αλμπαϊράκ ήταν υπουργός Οικονομικών η τουρκική λίρα γνώρισε τον καταποντισμό, η κεντρική τράπεζα της χώρας δαπάνησε περίπου εκατό εκατ. δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα σε μάταιες παρεμβάσεις για να σταματήσει αυτή την κατρακύλα. Στο μεταξύ ο Ερντογάν επέτρεψε στη νέα ηγεσία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που καλπάζει γύρω στο 12%, ενώ ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν την ανεργία γύρω στο 30% – ποσοστό διπλάσιο από εκείνο που ανακοινώνεται επισήμως. «Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες του Ερντογάν να σώσει την οικονομία», υπογραμμίζει το άρθρο.
Το τελευταίο διάστημα ο Ερντογάν δηλώνει πρόθυμος για καλές σχέσεις και με τις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν υπό τον μελλοντικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να επιβάλουν και αυτές κυρώσεις στην Τουρκία. Και για να δείξει ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη ο Ερντογάν θα μπορούσε τις επόμενες εβδομάδες να ορίσει ημερομηνία για την έναρξη συνομιλιών για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα.
Φίλης: Οι ”κωλοτούμπες” Ερντογάν εν όψη της συνόδου της Ε.Ε.
https://www.youtube.com/watch?v=WqM5bwq8nYo
Θα αλλάξει το κλίμα στην Ευρώπη;
Aλλά και μια ενδεχόμενη αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο για την Τουρκία του Ερντογάν στην Ευρώπη, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα. Στον 63χρονο επιχειρηματία, φιλάνθρωπο και ακτιβιστή γνωστό για πρωτοβουλίες όπως η προώθηση της συμφιλίωσης μεταξύ Τούρκων και Αρμενίων, έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για διοργάνωση των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξέσπασαν στην Κωνσταντινούπολη το 2013 με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του AKP. Αλλά το κλίμα, φαίνεται πως αλλάζει κάπως στην Άγκυρα. O Μπουλέντ Αρίντς, επιφανές ιδρυτικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος και μέλος της ομάδας συμβούλων του Ερντογάν, απαίτησε σε τηλεοπτική εκπομπή την αποφυλάκιση του Καβαλά εξαπολύοντας βέλη κατά της εισαγγελίας, ενώ τάχθηκε και υπέρ της αποφυλάκισης του Κούρδου πολιτικού Σελαχατίν Ντεμιρτάς.
Κατά πόσον, ωστόσο, η νέα στάση του Ερντογάν μπορεί να αλλάξει το αρνητικό γι’ αυτόν κλίμα στην Ευρώπη, παραμένει ανοικτό. Όπως τόνισε χθες ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, Ζαν Ιβ Λεντριάν, τα λόγια δεν αρκούν, «χρειαζόμαστε πράξεις».