Καρδιοπαθείς κορονοϊός: Την ανησυχία ότι ενδεχομένως οι καρδιολογικοί ασθενείς να αποφεύγουν τα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς υπό τον φόβο του κορονοϊού, εξέφρασε ο Θάνος Τρίκας
Καρδιοπαθείς κορονοϊός: Την ανησυχία ότι ενδεχομένως οι καρδιολογικοί ασθενείς να αποφεύγουν τα νοσοκομεία αλλά και τους γιατρούς υπό τον φόβο του κορονοϊού, εξέφρασε ο Θάνος Τρίκας, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Σχολής , συντονιστής διευθυντής καρδιολογικού τμήματος Νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6.
Από το πρώτο κύμα της πανδημίας φάνηκε ότι τα καρδιολογικά περιστατικά μειώθηκαν κατά 60%, ενώ κατά 40% στο δεύτερο κύμα. Ενώ, τόνισε ότι όσοι γνωρίζουν ότι ήδη έχουν προβλήματα να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους ή αν έχουν κάποια ύποπτα συμπτώματα να επισκέπτονται τις καρδιολογικές κλινικές. Υπογράμμισε, ότι το νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ, έχει ξεχωριστή κλινική για τους νοσούντες του COVID, «είναι απομονωμένοι σε άλλο κτίριο».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το αν αφήνει κάποιες επιπλοκές μελλοντικά στην καρδιά η νόσος, ο κ. Τρίκας, εξήγησε ότι είναι νωρίς ακόμη και θα χρειαστεί μελέτη για να φανεί. Βέβαια, όπως είπε, όλες οι λοιμώξεις επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο, νοσηλεύτηκαν 3 περιστατικά με εμφράγματα τα οποία ήταν και θετικοί στον κορονοϊό, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να συνδέονται.
Τι είπε για το ΕΛΠΙΣ
Και το νοσοκομείο αυτό, υποδέχεται περιστατικά κορονοϊού, σύμφωνα με τον κ. Τρίκα. Μάλιστα, εξήγησε πως υπάρχει περίπου 85% πληρότητα, ενώ μέχρι την Τετάρτη το πρωί από τα συνολικά 42 κρεβάτια τα 34 ήταν κατειλημμένα. Ενώ όσον αφορά τις ΜΕΘ, υπάρχουν 6 κρεβάτια τα οποία είναι πλήρως κατειλημμένα. Το 50% των ασθενών δείχνουν βελτιωμένη εικόνα. Μιλώντας για τις ηλικίες που στο δεύτερο κύμα νοσηλεύονται, ο κ. Τρίκας αποκάλυψε ότι είναι οι νεαρότερες ηλικίες καθώς κυμαίνονται από 30-70 χρονών, χαμηλώνοντας τον μ/ο ηλικίας του πρώτου κύματος.
Προβληματισμό προκαλεί η αποκάλυψη του, ότι γιατροί που νόσησαν το καλοκαίρι πλέον δεν εμφανίζουν αντισώματα σε σχετικές εξετάσεις που τους διενεργήθηκαν. Για τον λόγο αυτό εξήγησε ότι και τα εμβόλια, γίνονται σε δύο δόσεις ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνονται και επαναληπτικοί εμβολιασμοί μελλοντικά, διότι ακόμα δεν γνωρίζουμε τι αντισώματα δημιουργούν Τέλος, εξήγησε ότι για να υπάρξει ανοσία της αγέλης, θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού, ενώ προέτρεψε όλους να κάνουν το εμβόλιο.